perjantai 27. kesäkuuta 2008

Vieraskynä V: Kantti kestää

Turnaus on loppuhuipennusta vaille valmis. Pelit ovat tarjonneet paikoin hyvää viihdettä, taidokasta peliä, ihailtavia suorituksia ja ainakin jonkintasoisia yllätyksiä. Niinhän se aina menee, koska pallo on pyöreä ja kaikille sama.

Puolivälierien ja välierien aikana vain voittaminen on ollut merkityksellistä. Näissäkin vaiheissa on kuitenkin ennakkosuosikkeja tippunut ja tiukkaakin tiukemmissa peleissä toinen joukkueista valikoitunut voittajaksi. Ehkä voimme näin finaalipelin alla uhrata ajatuksen voittamiselle ja henkisten voimavarojen merkityksen pohdinnalle.

Jalkapallossa voittamisen vireen sanoisin saavutettavan karkeasti joko äärimmäisen säntillisellä (kreik. Logos) tai villin arvaamattomalla pelityylillä (kreik. Ethos - alkusanan merkitys "the habitat of horses"). Kummastakin kuvauksesta löydetään runsaasti esimerkkejä palloilukentiltä. Tuntuu, että voitto saavutetaan nimenomaan noudattamalla pelityyliä äärimmäisyyksin viedyn tarkasti, ei niinkään varioiden. Hitaasti raastaen ja rakentaen tai tuntemattomuudesta nousevien pelaajien ihmesuorituksilla tai voitonhuumalla. Nämä pelitavat ovat yhtä kaukana toisistaan kuin David Humen ja Immanuel Kantin ajatukset filosofiassa. Neuroottisen tarkoista elämäntavoista tunnettu Kant sai kimmokkeen ajatteluunsa Humen syy-seuraus -suhteen mahdottomuutta arvioineista kirjoituksista. Lainataanpa heidän ajatuksiaan hetkeksi.

Filosofit pallon perässä

Testataanpa, miten nämä kaksi filosofia johtaisivat joukkueensa voittoon. Kant luotsaa joukkuettaan loogisuuden ja peräänantamattomuuden pohjalta. Hän hakisi tutkimuksen kautta todistettavasti vahvimpia mahdollisia ratkaisutapoja - syöttö, syöttö ja syöttö. Voitto saavutettaisiin odottavalla ja rauhallisella pelitavalla, ehdottomasti ottamatta yhtään rikettä. Järjestelmällinen pelitapa korostaa koko joukkueen merkitystä.

Humen valmennustapaa voisi kuvastaa osuvasti Humen laki, jossa giljotiini leikkaa velvollisuudet irti luonnollisuudesta. Velvollisuudet kuvastavat valmentajan määrittämää tehtävää, suhdetta joukkueeseen, harkintaa. Luonnollisuus puolestaan korostaa pelaajan henkilökohtaisia taitoja ja tunnetta. Hume olisi valmentajana korostanut nimenomaan pelaajien tunnetta ja pelaamisen vapauksia, eli ehkä siis luovuutta täynnä arvaamattomuutta. Henkilökohtaiset ominaisuudet tulisivat näin tärkeiksi. Näitä filosofisia mallinnuksia ei voida viedä loppuun ilman käytännön testausta. Pallo ratkaisee.

Avauspotkusta pilkulle

Henkinen kestävyys on suorassa suhteessa pelitapaan eli valittuun ideologiaan. Koska ympäristö asettaa puitteet, henkisessä kestävyydessä on kysymys pelaajan luottamuksesta omaan osaamiseensa, pelitavan toimivuuteen sekä kyseistä vastustajaa vastaan että pelin muuttuvissa tilanteissa. Tunteeko pelaaja, että tämä toiminta tuottaa tulosta? Äärimmäisen henkisesti haastavaksi jalkapallon tekee se, että peliajan edetessä myös fyysinen väsymys kasvaa ja voidaan puhua kestävyyslajista pelaajien juostessa noin 10 km jokaisessa ottelussa.

Voittamisessa on myös kysymys suhtautumisesta häviämiseen. Vallitseeko niin sanottu kuoleman pelko vai riittääkö pelaajalla luottamus voittoon myös pienten epäonnistumisten vaivatessa? Ja missä vaiheessa pelin edetessä tulee vastaan toivosta luopuminen – pillin soidessa vai jo 2 minuuttia ennen pelin loppua. Näissäkin kisoissa huomattava osa maaleista on tehty 70. peliminuutin jälkeen. Jos vielä viimeisillä minuuteilla voi torjua oman väsymyksensä ja antaa joukkueensa edestä vielä hieman enemmän – saattaa se tuottaa haluttua tulosta. Rangaistuspotkussa ratkaisee pallon molemmin puolin samat perusteet: reaktio, rauhallisuus, näkymätön henkinen vahvuus, yllättävyys, ennakointi eli aavistus, ja ennen kaikkea onnistumisvarmuus.

Unelmavoittaja

Voittoon tarvitaan ratkaisu, joka viime kädessä kohdistuu yksittäisen pelaajan tekemään ratkaisuun tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Taito, fyysinen suorituskyky ja henkinen suorituskyky muodostavat siis voittajan. Löytyykö kentältä näissä kisoissa Jürgen Klinsmannin, Paolo Maldinin, Olivier Bierhoffin, Michel Platinin tai Franz Beckenbauerin kaltaisia ratkaisijoita? Ehkä muutamia, mutta lähtökohtaisesti pelaajamateriaali on joukkueiden sisällä ja niiden välillä tasaisempaa kuin ennen. Mitä ominaisuuksia keltäkin legendaariselta pelaajalta tulisi yhdistää, jotta syntyisi unelmien voittaja? Klinsmannin jalat, Maldinin nopeus... Kommentoikaa kommenttiboxiin, millainen olisi oma unelmapelaajanne.

TOP 3 Kovin kantti:
1. Iker Casillas - Espanjan maalivahti, taannut Espanjan etenemisen finaaliin, rangaistuspotkukilpailu Italiaa vastaan. Ehkä finaalissakin päästään pilkuille...
2. Semih Sentürk - Turkki-Saksa - ja Kroatia-Turkki -pelien tasoittaja. Vaatii äärimmäistä luonteen lujuutta tulla takaa tasoihin ja tehdä vaadittavat ratkaisut kerta kerran jälkeen. Hyvää peliä koko kisojen läpi. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Villi kanuunankuula.
3. Andrei Arshavin - Kisojen ainoa henkilönä aivan uusiin mittasuhteisiin noussut tarina. Odottanut kansainvälisiä parrasvaloja maltillisesti. Oli ratkaisemassa kahta tärkeää ottelua Venäjälle, mutta totaalisessa pimennossa Espanja-pelissä. Mies on rauhallinen kuin jäävuori ja vaatimaton kuin K-kaupan kassa.


Antti

6 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

Kiitos Antti, osuvaa kuvausta pelin luonteesta ja pelaajien kohtaamista haasteista.

Kyllähän unelmapelaajalla pitäisi olla ainakin Karl-Heinz Rümmeniggen reidet! "Kallesta" vielä sen verrran, että mieshän otti osaa kolmiin MM- ja kaksiin EM-kisoihin paukuttaen Die Mannschaftille kaikkiaan 45 maalia 95 ottelussa (B. Münchenissa 162 maalia 310 ottelussa). Ja onpa miehelle väsätty kannatuslaulukin: http://www.youtube.com/watch?v=yf1vgmSlH5I.

Mutta jos (ensin) puhtaasti näiden kisojen pelaajista miettii, ottaisin tällaisia ominaisuuksia tällaisilta pelaajilta:

Nopeus: Villa
Kestävyys: Altintop
Laukaisuvoima: Hitzlsperger
Laukaisutarkkuus: Pavluychenko
Pääpelitaito: Klose
Syötöt: Cesc
Keskitykset: Srna
Taklaaminen: Senna
Johtajuus: Ballack
Asenne: Basti
Pelikovuus: Puyol
Pelikäsitys: Xavi
Päättäväisyys: Zhirkov
Luovuus: Arshavin
Viimeistelytaito: Semih

Tästä syntyy vaikkapa Luis Aragonésin, Fatih terimin tai guus Hiddinkin valmennuksessa sellainen kenttäpelaaja, että!


Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Meikäläinen peesaa Kyliä ja käyttää samoja ominaisuuksia. Kyse siis näissä kisoissa pelaavista pelaajista:

Nopeus: Govou (Ranska)
Kestävyys: Zhirkov
Laukaisuvoima: Kolodin
Laukaisutarkkuus: Pavlyuchenko
Pääpelitaito: Toni
Syötöt: Cesc
Keskitykset: Srna
Taklaaminen: Senna
Johtajuus: Ballack
Asenne: Puyol
Pelikovuus: De Rossi
Pelikäsitys: Pirlo
Päättäväisyys: Gattuso
Luovuus: Deco
Viimeistelytaito: Semih

Lähimpänä täydellistä pelaajaa on Ballack. Miehestä on kasvanut todellinen johtaja. Ainoa miinus on taipumus mussutukseen tuomareille, johon hän sortuu aika-ajoin. Kosketuskaan ei aivan sametinpehmeä ole, mutta ihan jees syöttöjä jalasta lähtee.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, hieno idea Antilta!

FC Culture kirjoitti...

Eikö olekin!
Löytyisikö sinulta Jukka filosofian taitajana muuten muita ajattelijapareja analysointiraameiksi? Brasiliallahan pelasi aikoinaan Socrates...mutta joo, siitä ei sen enempää... ;)

Antin Kant - Hume vastakkainasettelu (sanapareissa muuten löytyy tarvittaessa: "kAntti, Henkinen Kant(ti), Futis on Hu(u)metta") on erityisen sopiva myös siksi, koska voidaanhan finalistien pelitapoja luonnehtia heidän avullaan: kantilainen Die Mannschaft ja humen hengessä taiteileva La Roja. Vai mitäs sanotte?

Finaaliennakko on blogissa luettavana ja ruodittavana huomenna noin puolenpäivän jälkeen, kun Erkki Toivasen jalanjäljillä, joskin Birminghamissa, oleva Stefi saa ulkomaanraporttinsa omalta osaltaan valmiiksi.

Sitä itse asiassa jäin noissa Stefin ja mun pelaajien ominaisuusanalyyseissa miettimään, että olisiko se henkinen kantti pitänyt olla vieläkin paremmin esillä...esim. yhtenä ominaisuutena? Vai sisältyyköhän se noihin viimeiseen 7 tekijään?

Podemosta vaan kaikille lauantai-iltaanne,
Fcc / k

Art Manager kirjoitti...

Olen aikalailla samaa mieltä tuosta Ballackista, koko vuosi on ollut häneltä hieno näiden kisojen ulkopuolellakin. Otin vapauden lainata muutamaa hahmoa välieräjoukkueiden ulkopuolelta tähän listaan.


Nopeus: Nani
Kestävyys: Senna
Laukaisuvoima: Kolodin
Laukaisutarkkuus: Ronaldo
Pääpelitaito: Klose
Syötöt: Ballack
Keskitykset: Ramos
Taklaaminen: Panucci
Johtajuus: Schweintiger
Asenne: Arshavin
Pelikovuus: Pyoul
Pelikäsitys: Villa
Päättäväisyys: Cesc Fabregas
Luovuus: Silva
Viimeistelytaito: Huntelaar


Nuo 7 viimeistä on hyvin purettu siksi henkiseksi kantiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kylille vastaus:

Mulla on vähän tapana ottaa filosofia sen verran vakavasti, että en oikein pystyisi näin "populistisia" tekstejä siitä vääntämään ;)..

Mutta mikäli tässä pelin jälkeen taikka huomenna jaksan, voisin lyhyesti laittaa tähän jotain ajatuksiani urheilun filosofiasta..