maanantai 9. kesäkuuta 2008

Supermaanantai

Avauskierroksen puoliväli ylitetään tänään, kun ennakkoon tasokkaimmaksi ja tiukimmaksi povatun C-lohkon Romania ja Ranska sekä Hollanti ja Italia avaavat kisaurakkansa. Ensin klo 19:00 alkavassa ottelussa Romania ja Ranska kirmaavat Zürichin Letzigrund Stadionille, ja illan myöhäisottelussa klo 21:45 Hollanti saa vastaansa Italian Bernin Stade de Suisse Wankdorfilla. Avausottelut antavat totisesti suuntaa C-lohkon voimasuhteista, ja tappio avauspelissä voi merkitä lähes ylitsepääsemätöntä kirittävää kahdessa jäljelle jäävässä ottelussa. Niinpä, ottelut haiskahtavatkin tasapeleiltä, joilla ei vielä ketään pelata ulos, vaan kasvatetaan painetta tuleviin koitoksiin.

Romanian ja Ranskan joukkueissa on sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Ranskan Akilleen kantapääksi voi koitua puolustuksen nopeus (tai siis sen puute), kun taas romanialaisille se voi olla hermokontrollin pitävyys. Romanian pelaajistossa on vain kolme 30 vuotta täyttänyttä pelaajaa, muut ovat iässä, joka antaa valmiudet menestyä myös Etelä-Afrikassa 2010. Ottelu on ennakkoon hyökkäyspelin, vikkeläjalkaisuuden ja maalinteon juhlaa, onhan kärkipareina kenties elämänsä kunnossa oleva Adrian Mutu – nopea Ciprian Marica ja Espanjan liigan peliaikaansa pettynyt Thierry Henry – Ranskan vuoden (ja tulevien vuosien) pelaaja Karim Benzema. Jos on Romanian puolustus ranskalaisia tuntemattomampi, sen pätevyydestä oiva merkki on silti se, että Cristian Chivu on joutunut sovittelemaan itselleen paikkaa keskikentän pohjalta. Ranskan valmentaja Domenech’lle harmaita hiuksia tuo Patrick Vieiran puuttuminen ensimmäisestä ottelusta, mikä nostaneekin avaukseen Claude Makelelen rinnalle Mathieu Flaminin tai vahvistaa hyökkäävyyttä esimerkiksi Samir Nasrin hahmossa. Ranskan peli tullee kulkemaan mahtavan kauden Bundesliigan mestarin riveissä pelanneen Franck Riberyn kautta, mutta kuka tekee saman Romanialla: Nicolae Dica vai Florentin Petre? Keltapaitojen peli uhkaa puuroutua, jos Mutu joutuu luomaan kaikki paikkansa itse. Tässä tarvitaan myös taktista apua valmentaja Piturcalta.

Taisteluparit:
Laitapuolustajat Rat ja Contra vs. laitapuolustajat Abidal ja Sagnol: kummat ehtivät myös alakertaan toistuvan hyökkäyksen tukemisen jälkeen?
Henry ja Ribery vs. Mutu ja Chivu: kuka viimeistelee vapaapotkusta?
Kumman vaihtopenkiltä löytyy se ratkaiseva lisävaihde ja kumman valmentaja löytää ”momentumin” vaihdoilleen?

Kysymysmerkit:
Kuka täyttää Patrick Vieiran paikan Ranskan keskikentällä, riittääkö Makelelen sijoittumistaito yksistään tilkitsemään Dican, Mutun ja Petren lyhytsyöttöpelin?
Voiko Thierry Henry kantaa joukkuettaan, vaikka alla on moneen vuoteen surkein kausi maalien muodossa?

Tulosveikkaus:
Stefi: 0-1
Kyli: 2-2

EM-kisahistorian aikana puolustava maailmanmestari on esiintynyt varsin mukavasti, joskin pystynyt toiseen peräkkäiseen arvokisapyttyyn vain kerran. Nyt, kaikkiaan 13. EM-kisoissa, Italia on lähellä uusia Ranskan tempun vuodelta 2000. Tähän on erityisiä syitä: alkulohkon kovatasoiset ottelut, jotka kantavat jatkopeleissä, sopiva yhdistelmä nuoruutta ja kokemusta kentän eri osa-alueilla, sekä Azzurrin maailmanmestaruuteen päättyneissä vuoden 2006 MM-kisoissa jo esitelty uusi Italia. Donadoni jatkaa siitä, mihin mestari-valmentaja Lippi jäi, ja on jatkanut joukkueensa pelitavan nykyaikaistamista. EM-karsinnoissa, lohkovoitosta huolimatta, yskähteli vielä, mutta nyt sinipaidat ovat valmiita alusta lähtien. Kapteeni Fabio Cannavaron loukkaantuminen kisojen kynnyksellä saattaa sekin kääntyä vielä voitoksi: nouseehan avaukseen nyt monta vuotta nuorempi keskuspuolustaja, todennäköisesti Andrea Barzagli, mikä antaa Marco Materrazzille kaiketi viimeisissä kisoissaan hänen kaipaamansa selkeän ikonin aseman. EURO2008:n erityiseksi teemaksi arvioimamme sukupolven vaihdos, korostuu juurikin C-lohkossa, kun Romanian, Ranskan ja Italian lisäksi myös Hollannilla on liuta uusia pelaajia kansainvälisen läpimurron kalkkiviivoilla. Ilman Arjen Robbenia avauspeliin lähtevällä Oranjella ja valmentaja van Bastenilla on avainpelaajinaan Wesley Sneijder kymppipaikalla, loukkaantumisestaan parahiksi toipunut van Nistelrooy kärjessä ja kultapoika Rafael van der Vaart keskikentällä. Puolustajista, vaikka heihin aavistuksen skeptisesti suhtaudutaankin, täytyy kuitenkin sanoa, että Boumalla (Aston Villa), Ooijerilla (Blackburn) ja Mathijsenilla (HSV) on seurajoukkueissaan vahvat sarjakaudet alla. Italian pelin peruspilarina ovat keskuspuolustuksen ja aktiivisen laitapelin lisäksi keskikentän ankkuri Daniele De Rossin onnistuminen sekä Milan-kaverusten, Pirlon ja Gattuson, toisiaan tukeva pelityyli. Simone Perrottallekin pitää kuitenkin antaa mahdollisuutensa. Luca Toni osuu näissä kisoissa monen monta kertaa maalipuiden väliin – ehkäpä jo Hollantia vastaan.

Taisteluparit:
Gianluigi Buffon vs. Edwin van der Sar – kumpi maalivahdeista tekee vaadittavat voittotorjunnat?
Hollannin energiset ja innokkaat nousevat taiturit vs. Italian määrätietoiset ja kaiken kokeneet tähdet
Pelaajina toisensa kohdanneet ja yhdessäkin pelanneet Roberto Donadoni vs. Marco van Basten
Luca Toni vs. Andre Ooijer, kuka vie pääpallot?

Kysymysmerkit:
Miten Cannavaro korvataan vai avaako se aivan uusia mahdollisuuksia?
Kestääkö Hollannin puolustajien kantti?

Tulosveikkaus:
Stefi: 0-1
Kyli: 0-1


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulosveikkaus ei osunut... mutta mun täytyy sanoa, että tämä ottelu on todella haastava ja korkea tasoinen... voittako Hollanti vai Azurri saa Forza ja voitta sen?

Italia vs. Hollanti

JC

Anonyymi kirjoitti...

Huh huh, olipas peli tämä jälkimmäinen ottelu! Hollanti jätti lähes sanattomaksi. Pakostakin tunsin pientä vahingoniloa, kun Italian varovaisuuteen perustuva pelifilosofia kaatui maalin taakse itkemään jääneeseen puolustajaan :)

Jukka H