maanantai 30. kesäkuuta 2008

Mersu finaalissa

S: Olihan upea näytös La Rojalta. Saksalaiset olivat täysin aseettomia espanjalaisia vastaan. Saksalla oli vain yksi veto kohti maalia – ja ainoastaan kaksi ohivetoakin. Espanja puolestaan osui 7 kertaa maalia kohti 5 vedon viuhuessa maalin ohi. Muistatko yhtään arvokisafinaalia, jossa joukkueiden tasoero olisi ollut näin suuri?
K: No, eipä tule kyllä mieleen. Saksa oli vastaantulija joka osa-alueella ja joka hetki. Pelinopeuteen, kaksinkamppailujen voittamiseen ja suunnanmuutoksiin peli suurelta osin ratkesi. Myös yksilötasolla Espanja tuntui olevan saksalaisten niskan päällä. Joissakin tiedotusvälineissä on puhuttu tasaisesta loppuottelusta, mutta se on pötyä. Loppunumerot kyllä imartelevat Die Mannschaftia aika lailla. Toisaalta nyt saimme vastauksen myös siihen, miksi Ikerman joutuu niin harvoin torjuntatöihin; koska hän osallistuu aktiivisesti ilmapeliin täsmällisillä katkoillaan ja nyrkkeilyillään – ennakoivaa, etten sanoisi. Paitsi maalinsa hän pitää myös maalinedustansa puhtoisena.
S: Turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun Xavin ja Iniestan pystysyötöt puolustuksen väleihin olivat käsittämättömiä. Torresin juoksut ja kikat saivat niin Mertesackerin kuin Lahmin polvilleen. Erityisen innostavaa oli myös panna merkille El Niñon useat ja taas useat kerrat, jolloin hän vei saksalaistorneilta myös pääpallot. Alakerrassa Marcheña pelasi pikkusikamaisen mahtipelin, ja Puyol pysyi tasollaan. Podolski vaelteli varjojen mailla, Bastilta riistettiin pallo toistuvasti. Ja mikä tärkeintä, Ballack sai siipeensä Sennalta. Voi jopa sanoa, että yksikään saksalaispelaaja ei onnistunut. Espanjalaiset veivät heiltä tilan pois nopeammalla pelitempollaan ja syöttötaidollaan.

K: Saksalaiset aloittivat melko terävästi, ja hetken tuntui jopa siltä, että nuoret espanjalaiset jännittävät kovasti. Sen jälkeen Espanja alkoi luottaa tuttuun pelitapaansa ja itseensä, ja lopulta Saksa oli pelissä mukana ainoastaan 10 minuutin ajan, kun Espanja alkoi hieman vetäytyä noin tunnin pelin jälkeen. Tuolloin Saksan olisi pitänyt hyödyntää oma etsikkoaikansa. Ottelusta olisi tullut espanjalaisille vaikea, jos Saksa olisi saanut tasoituksen aikaan. Heiltä kun usein löytyy uskomatonta venymiskykyä.
S: Täytyy sanoa, että tuon kymmenminuuttisen aikana Aragonés reagoi oivasti saksalaispainostukseen. Hän otti "Zizout" tehneen Silvan pois kentältä välittömästi tempun jälkeen. Myös hieman pimentoon jäänyt Cesc vaihdettiin juuri oikeaan aikaan puolustavampaan Xabi Alonsoon.
K: Mietin myös, alkoiko turnaus jo painaa saksalaisten jaloissa. Vaikka "automaatti-Mersu" ylsi taistellen loppuotteluun, oli se totaalisen finaalissa "Seat Ibizan" fiesta-henkisen (auto)emocionin seurauksena. Lehmannille, Metzelder-Mertesacker-kaksikolle ja Ballackille ottelu oli kuitenkin jo kuudes täysien minuuttien ottelu. Puolustaja Lahmillekin olisi ollut, mutta "Philipp-boe" pelastettiin puoliajalla totaaliselta nöyryytykseltä. Ehkäpä Mersun perusominaisuudet kuvaavatkin eilistä Saksaa; se oli voimakkaasti takavetoinen luisuen kovasti tilanteessa kuin tilanteessa, omasi korkeamman, historiallisenkin statuksen kuin mihin oikeasti pystyi, ja sen lopullinen suorituskyky ei sitten kuitenkaan ollut sen ihmeellisempi kuin minkään muunkaan. Nyt palattiin EM-kisoissa päiväjärjestykseen, kun kisojen ylivoimaisesti parasta peliä esittänyt joukkue voitti myös "ne oikeat pelit".
S: Tuohon väsymiseen en jaksa millään uskoa, vaikka Espanja saikin heidät näyttämään avuttomilta pallonmenetyksineen, harhasyöttöineen ja seisovine jalkoineen. Turnaukset ovat kieltämättä raskaita, mutta nämä pelaajat ovat tottuneet pelaamaan kaksi ottelua viikossa – ja tuohon vielä pelireissut päälle. Ja saksalaisethan ovat tunnettuja rautaisesta kestävyydestään, Auuußßßßßßßßccchhh!! Aki Riihilahti on kuvannut Bundesliigaa osuvasti "Tukkireisiliigaksi", koska rauta liikkuu punttisaleilla hieman toiseen malliin kuin muualla ja treenaamiseen käytetään muutenkin paljon aikaa.
K: Liekö sitten liika treenaaminen vienyt parhaan liikkuvuuden pois pelaamisesta? Kyllä saksalaiset näyttivät pirun kankeilta vikkeliin espanjalaisiin verrattuna. Ja tuosta Espanjan pelaajien pienestä koosta olemme jo puhuneetkin. Tässä turnauksessahan se on soveltunut heidän pelitapaansa erinomaisesti. Puyol ja Ramos ovat sitä paitsi osoittaneet, että puolustajan ei tarvitse olla Mertesackerin pituinen pärjätäkseen pääpalloissa. Puolustaja saa myös olla ketterä!
S: Pitää paikkansa. Monet eliittitopparit ovat ihan "normaalipituisia". Esimerkkeinä mainittakoon Puyolin ohella Roberto Ayala (muutama vuosi takaperin maailman paras toppari), Fabio Cannavaro, Ivan Cordoba, William Gallas jne.
K: Eivätkä John Terry ja Alessandro Nestakaan mitään hujoppeja ole. Mutta kiinnitetäänpä katseemme tulevaisuuteen. Espanjalaiset olivat niin vakuuttavia, että mahdollisuudet Etelä-Afrikassa voittamiseen näyttävät todella valoisilta. Tulisiko Espanjasta Länsi-Saksan (EM 1972 => MM 1974) jälkeen toinen puolustava Euroopan mestari, joka voittaa myös MM-pokaalin?

S: Oma veikkaukseni on, että Espanja onnistuu "tuplassaan". Useat pelaajat (esim. Sergio Ramos, Cesc, Silva) ovat vielä kehittymässä - vaikka ovatkin jo supertähtiä. Ja olihan EM-joukkueeseenkin tyrkyllä muutama nuori lupaus lisää, Bojan Krkic ja Joaquin etunenässä, eikä joukkueessa vastaavasti ole yhtään uransa ehtoopuolella olevaa pelaajaa. Periaatteessa La Rojan on mahdollista saada vuoden 2010 MM-kisoihin sama pelaajarunko, ja areenalle täysin sama kokoonpanokin, jolla Eurooppa valloitettiin näytöstyyliin.

K: Luis Aragonésin aloittamaa huipputyötä on jonkun hyvä jatkaa. Kukahan tulee punapaitojen peräsimeen? Jos hänen valmennus- ja pelityyliään, minun tulee kyllä ikävä myös Hortalezan viisaan miehen stylistiä…muuan "Kari Verkiä".
S: Jjjust.

Tulokset:
GER – ESP 0-1

Gracias!

Ei kommentteja: