sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

El Grande Finale

K: Kuuleeko Birmingham, Englanti?
S: Kyllä kuulee. Täällä kalkkiviivoilla EM-kisoista tippuneen kotitantereellakin kisat näkyvät ja tuntuvat. Pubit mainostavat illan finaalia ja "British lads":ien puheenaiheet liittyvät tutusti jalkapalloon. Kieltämattä on hieman erikoista, että Birminghamin päälehdet, Birmingham Post ja Birmingham Evening Mail, uutisoivat nettisivuillaan näkyvämmin Valioliigan asioista.
K: No, britit ovat hieman erikoisia. Millaisista asetelmista Saksan ja Espanjan loppuotteluun lähdetään? Vastakkainhan ovat karrikoiden fyysinen, kookas ja järjestelmällinen Saksa ja taitava, pienikokoinen ja yllätyksellinen Espanja. Molemmat ovat tarpeen tullen nopeita, mutta espanjalaiset varsinkin pallon kanssa.
S: No ensinnäkin, molemmat joukkueet ovat esityksillään ansainneet paikkansa auringossa. Espanja ja Saksa ovat tehneet eniten maaleja näissä kisoissa, Espanja ollut vieläpä aktiivisin laukojakin, keskimäärin yli 20 vetoa per peli. Historian ja EM-menestyksen valossa Saksa on ennakkosuosikki, mutta kyllä loppujen lopuksi tässä on kaksi tasavahvaa, joskin pelitavaltaan huomattavan erilaista joukkuetta. Eikä Espanjan puolesta rahansa likoon laittaneilta takapuolia tervaamaan lähdetä.
K: No ei, itse pidän Espanjaa jopa kovempana ennakkosuosikkina, koska heidän pelinsä on toiminut näissä kisoissa paremmin. Alkuasetelmiin nähden heidän puolen kaavionsakin oli aavistuksen vaikeampi. Mutta mahtavia pelaajia kentällä saadaan seurata ja todellisia taisteluparejakin voimme luvata.
S: Kyllä. Ottelun kulminaatiopointtina on joukkueiden keskikenttäpeli ja hyökkäyspelin monipuolisuus, ja tässä Espanja on niskan päällä. Esimerkiksi joukkue on ylivoimainen hyökkäyssuuntatilastoissa, joiden mukaan punapaidat vyöryttävät tasaisesti niin vasemman ja oikean laidan kuin keskustan kautta. Saksa on ollut enemmän vasemman laitansa, Lahmin ja Podolskin, varassa. Erikoistilanteissa sen sijaan Die Mannschaft on ollut vaarallisempi. Jännä kuriositeetti on se, että Espanja on saanut huomattavasti enemmän kulmapotkuja otteluissaan kuin Saksa, mikä johtuu suurelta osin juuri keskityssuunnista; krossit tulevat usein päädystä, jopa päätyviivalta takaviistoon. Saksa pelaa enemmän sisäänpäin kiertäviä palloja kauempaa maalilta ja laidasta, joita hyvän pääpelijoukkueen on ehkä helpompi puolustaa. Saksan kovaa pääpelivoimaa vastaan espanjalaisten yllätyksellinen ja nurmea pitkin kiitävä hyökkäyspeli lupaa hyvää.
K: Hyökkäämisestä ja puolustamisesta vielä sen verran, että Saksalle on tehty 6 maalia, kun Espanja on päästänyt viidessä ottelussaan vain 3 maalia. Torjunnatkin kuvaavat joukkueiden puolustuksen tiiveyttä ja pelinhallintakykyä: Lehmann 24 – Casillas 8. Lisäksi Saksan verkkoon on osuttu neljästi boksin sisältä, ja Espanja on puolestaan tehnyt 11 maalistaan viisi sieltä. Molemmat lähtevät todennäköisesti 4-5-1 -pelisysteemillä, mutta Espanjalla on laadukkaampia yksilöitä, vaikka David Villa loukkaantumisensa vuoksi onkin poissa. En usko, että Aragonés jatkaa tutulla 4-4-2:lla nostamalla kaksi maalia viimeistelleen Güizan Cescin paikalle toiseksi kärjeksi. Cesc on syöttänyt jo kolme maalia, ja hän sopi ennakkokäsityksiin nähden mahtavasti kimppaan Xavin, Silvan ja Iniestan kanssa. Samalla Fringsille, Ballackille ja kumppaneille tulee enemmän mietittävää. Keskikentän herruus ratkaistaan tasapainottavan Sennan, peliä tekevän Xavin, saksalaisen työmoraalin ilmentymä Schweinsteigerin sekä monipuolisten Ballackin ja Fabregasin kesken. Saksalaisten mahdollisuuksien kannalta on kuitenkin elintarkeää, että Ballack on pelikunnossa pohjevammojen jäljiltä. Miehen pelikunnon spekulointi on syystäkin vallannut saksalaisten lehtien otsikot.
S: Aivan, ja kyllä noiden pelaajien joukosta löytyy myös kisojen arvokkain pelaaja. Kuka jatkaa Zagorakisin jäljillä – olisiko se kenties monipuolisin ja lähimpänä täydellistä futaajaa oleva Ballack? Vaan usein paras pelaaja on tullut mestarijoukkueen riveistä, ja Espanjahan arviomme mukaan kannun vie! Ballackista vielä sen verran, että hän on totisesti siellä, missä tapahtuu. Hän on kisojen eniten rikottu mutta myös useimmiten rikkonut pelaaja. Eri asia sitten on, onnistutaanko hänet pelaamaan pois kuvasta (enkä tarkoita nyt YLE:ä) toista kertaa putkeen. Tekeekö Senna finaalissa saman kuin Aurelio välierässä? Entä pystyykö Villa voittamaan maalintekijätilaston, vaikka ei pelaakaan? Podolski (3), Basti (2), Klose (2), Ballack (2) ja supervaihtomieheksi kohonnut Daniel Güiza (2) huohottavat niskaan.
K: Joukkueiden pelitavoissa on myös puolustettaessa eroja, vaikka koko joukkueella ne puolustavatkin. Klosen ja Torresin rooli kärjessä on vapaampi perusprässäämistä lukuun ottamatta. Saksa liikkuu pakkana tiiviisti ja tehokkaasti, sovittua suunnitelmaa toteuttaen. Espanjan pitää olla nopea, itsevarma ja luova löytääkseen tilaa Frings-Metzelder-Mertesacker-kolmion keskeltä. Tässä tulevat kuvaan poikkeuksellisen kypsä, 21-vuotias, Cesc, sekä hienosti kansainvälisiksi tähdiksi itsensä pelanneet Iniesta ja Silva. Vastaavasti Espanjan puolustuksen ytimen muodostavat Senna, Puyol ja Marcheña, jotka saavat tukea kaikkialla raatavalta Xavilta. Espanjan keskuspuolustajat tulevat rohkeammin vastaan omalta alueeltaan kuin Saksan parivaljakko. Tuon kolmion keskellä on ikävää olla, ja Ballack tulee löytämään itsensä useasti nurmen pinnasta.
S: Vastakkain on myös kaksi suunnanmuutospelin taitavaa joukkuetta, ennakkoon Saksan pelottavin parivaljakko on Polski ja Basti. Espanjalta Cescin syötöt, Sennan oikea-aikaisuus ja Torresin päivä päivältä paremmin koukussa pysyvät kikat sieppaavat huomiokykyni. Pelin jännittävyyttä lisäävät ja jälkilöylyjä kihistävät useat vastakkain olevat seurakaverukset, etunenässä Metzelder, Sergio Ramos ja "Ikerman". Myös Cesc ja Lehmann tuntevat toisensa hyvin Arsenalista. Toki kokonaisuutena on jälleen vastakkain kahden huippuliigan pelaajat, kun Saksalla on kolme ei-bundesliigalaista ja Espanjalla kaksi Primera Ligan ulkopuolista pelaajaa.
K: Iso ratkaisun avain on myös maalinsuulla…phuuh, jos olisin Saksa-fani, olisin todella huolissani joukkueeni maalivahtipelistä. Lehmann on ollut – miten sen nyt nätisti sanoisi – ailahteleva. Paljonkohan hänen piti maksaa Stuttgartille, että pääsi vielä kotikonnuilleen 38 vuoden iässä?! Casillas on kylmissäänkin mutta tutun kylmähermoisena venynyt huipputorjuntoihin, joten häneltä löytyy varastosta varmasti torjunta poikineen. Varokaa vain kaukovetomestari Hitzlsperger, pääpelitaituri Klose ja suorien vaparien laukoja Ballack.
S: Arvokisojen finaaleissa avausmaalin merkitys korostuu, ja etenkin ottelun alun voidaan odottaa olevan rauhallinen. Sinänsä EM-finaalien varsinaisen peliajan maalimäärät (keskimäärin 2,6 maalia) eivat eroa turnauksen keskiarvoista. Keskinäisissä kohtaamisissa Saksa on ollut niskan päällä, mutta sillä ei liene Wienin illassa merkitystä.
K: Ei ole, ei. Nyt on Espanjan aika! Raapustetaan sunnuntai 29.6.2008 historiaan päivänä, jolloin Espanjan 44 vuoden odotus ja henkinen arvokisaepäonnistumisten taakka sai arvoisensa päätöksen. Sí, por favor! Podemos!

Polttavat kysymykset:
- Voittaako Villa maalintekijätilaston ensimmäisenä myös mestaruuden voittaneena pelaajana sitten van Bastenin?
- Ballack vs. Senna – kumpi kyykyttää kumpaa?
- Puyol vs. Klose – pääpelien kuninkaat
- Sergio Ramos vs. Philipp Lahm – laitapuolustajien aatelia
- Cesc (3 syöttöä) vs. Basti (2) – kumpi syöttää enemmän maaleja?
- Riittävatkö Saksan kankeiden topparien eväät, kun Espanja alkaa jaella palloa maata pitkin Torresille?


Tulosveikkaus Saksa – Espanja:
Stefi: 0-1
Kyli: 1-2



Kuva: www.euro2008.com

7 kommenttia:

Art Manager kirjoitti...

Jes!

Nyt se huipentuu. Fiilikset katossa ja pitää valmistautua tässä itsekin jo iltaa varten.

Hyvää analyysia kundit. Kyllä tosiaan tuntuu, että Espanjan rivistö on leveämpi kuin Saksan.

Luulen, että nähdään hieno ottelu, jossa yksilösuoritukset tulevat ratkaisemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, ja sori pojat etten ole päässy tahi ehtiny olla mukana... Mettässä meni viikko. Noh, lukasin tuossa pikasesti teijän viimeisimmät rustailut ja täytyy sanoa, että oletta te melekosia futisniiloja! :)
Kiitos siitä.

Mitä tulee illan otteluun, niin veikkaan vahvasti (riippumatta omasta mäyris-kisatilanteesta), että Espanja vie ottelun. Saksa on jyrä, mutta en usko, että niiltä löytyy semmoista nälkää mikä Epsanjan pojilla on. En pelkää (ainakaan tällä hetkellä) edes sitä, että espanjalaisten nälkä olisi liian kova ja siksi ne sortuisivat yliyrittämiseen ja sitä kautta virheisiin, joista Saksa vankalla itseluottamuksellaan ja kokemuksellaan rankaisisi. Ei, kyllä tänään tanssitaan espanjalaisilla kaduilla. Go Espanja Go!

Anonyymi kirjoitti...

Heh, Stefihän sai tulosveikan kohdalleen! Oliko ensimmäinen (ja viimeinen) kerta? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Taidanpas lähteä baariin tänään. Podeemos!!!!!!! Yo puedo!!!!!!!!

FC Culture kirjoitti...

...heh, onkohan täällä blogissa ton matsin jälkeen niin hirveesti ruuhkaa, kun taas kerran kävi kylmät ja teksti katosi lähetettäessä...Kannattaa hei copyoida tekstiä aina välillä, kun kommentoitte.

Mutta siis:

m a h t a v a a a a a a

Jälleen kerran aivan huikea ottelu - ja mikä näytös La Furia Rojalta. Saksa oli vastaantulija joka osa-alueella ja joka hetki. Lehmann (okei, myönnetään) piti lukemat pieninä, ja tämä lopputulos 0-1 (Onnea vaan, Stefi) kyllä imartelee Die Mannschaftia. Meni välillä pojilta vähän naatiskelun puolelle.

Xavin ja Iniestan pystysyötöt puolustuksen väleihin olivat käsittämättömiä. Torresin juoksut ja kikat saivat niin Mertesackerin kuin Lahmin polvilleen. Erityisen innostavaa oli myös panna merkille El Niñon useat ja taas useat kerrat, jolloin hän vei #17:lta myös pääpallot. Alakerrassa Marcheña pelasi pikkusikamaisen mahtipelin, mikä mursi lopulta Klosen polven, sukukall...siis uskon. Usko murtui, joo. Ja Podolski oli statisti, samoin Metzelder alakerrassa. Bastilta riistettiin pallo toistuvasti. Ballack sai siipeensä Sennalta. Pelinopeuteen, kaksinkamppailuiden voittamiseen ja suunnan muutoksiin tää suurelta osin ratkes. Ja hei, montako vetoa Saksa sai maalia kohti?!

Kuten Pähkinästä (IV) näette, Lehmannille, Metz-Mert:lle, Lahmille ja Ballackille ottelu oli kuudes täysien minuuttien ottelu (pl. puoliajalla totaaliselta nöyryytykseltä "pelastettu" Philipp-boe) - joten alkokohan jaloissa jo painaa...? Oli miten oli, Espanja oli parempi, parempi kuin mikään muu näissä kisoissa.

Nyt onkin jollekin vikkelälle tietovisailijalle mahdollisuus alkaa hyvissä ajoin selvittää sitä, kuinka monesti puolustava Euroopan mestari on voittanut myös MM-pokaalin? Ranskahan on ainoana pystynyt temppuun toisin päin (MM=>EM), mutta mietin vain noita MM2010-kisoja, kun ESP klaaraa nekin. Ketsuppipulloreaktio, Ü know.

Sellainen knoppitieto vielä, että Torres on kova poika iskemään finaalimaaleja: tämä oli kolmas (eka aikuisten, tosin) kerta, kun hän johdattaa maalillaan Espanjan Euroopan mestariksi, kaksi kertaa on tullut voitto junioreissa, olisiko U16 tai 17 ja U19. Kova jätkä.

Kivaa oli myös se, että kommenttaattori Reini oli jälleen mies, ääni ja ajatus paikallaan. Kompensoi myös välillä kioskille jäänyttä Jii Lehtistä (mm. Hei, Gomes on kentällä!)

Huomenna lissää! Jos nyt tältä adrenaliiniryöpyltä mitään unta kuitenkaan saa...

t. Sergio Ramosin juhlahamonen, liekö kotimaakunnan lippu...

Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Olihan upea näytös La Rojalta. Saksalla oli tosiaan vain yksi veto kohti maalia - ja ainoastaan kaksi ohivetoakin. Espanjalla luvut 7 maalia kohti / 5 vetoa ohi.

Täällä Birminghamissa katselin BBC:n lähetystä, jossa kisastudiota veti Gary Lineker. Asiantuntijana Wienissä oli viimeisen tv-esiintymisensä vetänyt Marcel Desailly.:) Mies haukkui puoliajalla ranskalaisaksentillansa Espanjan peliä ja sai kisastudion asiantuntijoilta ivalliset haukut.

Kisastudion porukka kehui kovasti Espanjan suvereenia ylivoimaa koko turnauksessa ja sanoi myös aika suoraan näkemyksensä Saksan pelistä turnauksessa. Linekerin, Martin O'Neillin ja Alan Shearerin mielestä saksan peli oli puhdasta scheißea. No, meikäläisen kisakatsomon mukaan kommentit johtuivat siitä, että britit yksinkertaisesti vihaavat saksalaisia.

Saksalaiset olivat pelissä mukana ainoastaan 10 minuutin ajan, kun Espanja alkoi hieman vetäytyä noin tunnin pelin jälkeen. Tuolloinhan Silva oli lähellä jopa ulosajoa. Onneksi Podolski ei epäurheilijamaisesti heittäytynyt selälleen. Hyvän näyttelijäsuorituksen jälkeen olisi jopa punainen voinut heilahtaa.

Joka tapauksessa saksalaiset eivät saaneet hyödynnettyä etsikkoaikaansa, vaan ote siirtyi espanjalaisille harhasyöttöjen ja pallonmenetysten takia. Kiitos tästä kuuluu myös Aragonesille, joka osoittautui turnauksessa vaihtoruletin mestariksi.

Luvut olisivat voineet olla paljon rumemmatkin, sen verran hyviä paikkoja hispaanojen syöttömylly pystyi jauhamaan. Esimerkiksi Iniesta olisi voinut pysyttää rohkeammin ensimmäisellä jaksolla, eikä odotella jätkiä toisesta aallosta. Harmittamaan oikein jäi, että Senna ei kruunannut turnaustaan maalilla. Mestariankkurihan oli toisen jakson lopussa ajautunut tyhjän maalin liepeille, mutta oli sijoittunut harmittavasti pari metriä liian kauas maalista pallon pompatessa eteen.

Oma veikkaukseni on, että Espanja voittaa myös Etelä-Afrikassa. Useat pelaajat (esim. Ramos, Cesc, Silva) ovat vielä kehittymässä - vaikka ovatkin jo supertähtiä. Toisaalta joukkueessa ei ole myöskään uran ehtoopuolella olevia pelaajia. Periaatteessa on mahdollista saada areenalle täysin sama kokoonpano, millä Eurooppa valloitettiin näytöstyyliin.

Niin, ja Jukalle tiedoksi, että tulosveikkauksistani on mennyt oikein kaksi, ei ainoastaan yksi. Ei yhtään hassummin 55 pelistä. :)

Fcc / S

Anonyymi kirjoitti...

Palasin juuri Puedo -reissultani baarista. Täytyy sanoa, että en ainakaan pystynyt saamaan ketään tyttöä mukaani reissulta..

Olipa mukava kuulla Stefun myöhäinen raportointi/kommentointi pelistä. Totutun kypsää läppää ystävältäni.. Desaillyn systeemit hymyilytti, ja kulttuurisiin kommentteihin suhtauduin pohdiskelevan kunnioittavasti.

Podolskin tilanteesta osuva huomio. Eteläisemmät pelurit olisivat heittäytyneet maahan tilanteessa, mutta tilanteesta ei mielestäni välttämättä tällöinkään olisi ollut seurauksena punainen. Saksalaisten turhautumisen tietysti ymmärtää, kun miehet ajattelivat suhtautuvansa tilanteeseen "pohjoismaisen rehellisesti", ja tuomarinahan oli italiaano..

Joka tapauksessa, tuskin kovin monelle ihmiselle jää tästä turnauksesta paha maku suuhun. Veikkaisin, että useimpien mielestä "oikea joukkue voitti". Ehkä myöhemmin voisin selittää jotain aistimastani poikkeuksellisen kaltaisesta joukkuehengestä Espanjan joukkueessa...nyt en jaksa, nukuttaa..

Palatkaamme, hienot futistoverini.. -J