maanantai 16. kesäkuuta 2008

Oljenkorsia ja Knödeliä

B-lohkon sijoitukset ratkaistaan tänään Puola-Kroatia - ja Itävalta-Saksa -peleillä. Kroatia on hallinnut lohkon tapahtumia, ja viimeistään komea Saksa-voitto latasi huimia odotuksia "Vatrenin" (Fiery Boys, liekehtivät pojat) menestystoiveista. Joukkueen on tärkeätä saada hyvä vire pidettyä yllä, koska perjantaina kohdataan Turkki puolivälieräottelussa. Vaikka valmentaja Bilic onkin osoittautunut taktikkovelhoksi, en jaksa uskoa siihen, että Kroatia koettaisi kammeta Saksan ulos jatkopeleistä antamalla otteen pelissä Puolalle. Yksi osa hyvän pelivireen ja joukkuehengen rakentamista on pelaajien kierrätys, jolla vahvistetaan aiemmissa peleissä vaihtopenkkiä kuluttaneiden pelituntumaa. Tiukoissa ja tiivistunnelmaisissa kerrasta poikki -peleissä voivat ratkaisijat hyvinkin löytyä niistä viimeisiä oljenkorsia muistuttavista vaihdoista ja tuoreista jaloista ja ajatuksista, joita penkiltä on heittää kehiin. Onkin todennäköistä, että vaikeuksien kautta voittoon kulkenut ikitaistelija, Ivan Klasnic, jämäminuuteille jäänyt Ognjen Vukojevic ja sadan maaottelun kunnioitettavaa rajapyykkiä lähestyvä Dario Simic (98) pääsevät avaukseen. Myös vaihdosta sisään otettu Livorno-puolustaja Dario Knezevic ja uransa toiseen maaotteluun valmistautuva Nikola Kalinic voivat saada näyttöpaikkansa tänään. On kuitenkin paikallaan myös miettiä, kestääkö Kroatian hyökkäyspeli kierrätystä, kun kärkimiesten armottomuus maalintekopaikoissa ei ole vielä jatkopelejä ajatellen riittävällä tasolla. Olic tekee kieltämättä kadehdittavan energisesti hommia, mutta kylmähermoista viimeistelijääkin kaivataan Turkkia ja maalin suulle mitä todennäköisimmin parkkeeraavaa kokenutta Rüstü Recberiä vastaan. Nyt olisi hyvä mahdollisuus ajaa laineitta surffaillut Petric toden teolla sisään kansainväliseen huippujalkapalloon. Vaan ehkäpä juuri Klasnic on se puuttuva palanen Kroatian pelissä – jotakin kärkimiesten onnistumisesta kuitenkin kertoo, jos laituri-Srnalle siunaantuu pääosa maalipaikoista.

Puolalla sen sijaan ei ole varaa miehistökokeiluihin, vaan edessä on todellinen testi parhailla pelaajilla. Nyt odotetaan, että Krzynowekin vasuri, Guerreiron lanteet ja Lewandowskin viikatteet tanssivat polskan tahtiin. Pirteästi Itävaltaa vastaan esiintynyt Saganowski saanee jatkaa kärjessä, ja puolustuslinjan tärkeimpinä pelaajina häärivät Austria Wienin profiilipuolustaja Bak, kokenut Olympiakos-pakki Zewlakow ja nuoremmat Golanski ja Wasilewski. Puolan tehtävä on luvalla sanoen vaikea, heidän on voitettava Kroatia kahdella tai jopa kolmella maalilla, eikä sekään riitä välttämättä jatkopaikkaan. Lisäksi tarvitaan kaikki Puolan jalkapallopyhimykset toivomaan, että Saksa ei nappaa tasuria illan toisessa ottelussa. Beenhakker on kuitenkin valmis ottamaan kaikki keinot käyttöön (ote EURO2008 –sivustolta): "Maybe I can call my old friend Slaven Bilić and ask him to play his mother-in-law as a striker against Poland. But, apart from that, I can't do much more." Uefa on kuitenkin tiedottanut, etteivät he ole vielä saaneet varmuutta anopin nimestä. Se on kuitenkin varmaa, ettei kyseinen anoppi ole mukana Kroatian joukkueen 23 pelaajan ryhmässä. Parempi niin.

Illan teesit:
• Puolan ja Kroatian vahva keskialueen puolustaminen pitävät maalilukemat pieninä
• Uskaltaako Simic peluuttaa Modricia, Kovacia, Simunicia tai Srnaa, joilla on varoitus alla?
• Meneekö kroaattien peli leikittelyksi, tuleeko viime hetken typeriä varoituksia tai jopa ulosajoja?
• Miten Puolan puolustuslinja kestää Kroatian aktiivisen hyökkäyspelin?

Tulosveikkaus Puola - Kroatia:
Stefi: 1-3
Kyli: 1-1


Voitolla jatkossa - parempaa porkkanaa saa hakea! Die Mannschaftille riittää vieläpä tasurikin, koska he ovat puolalaisia edellä keskinäisen ottelun perusteella. Itävaltalaisilla on juhlapäivän tuntua, kun 50 000 katsojaa pakkautuu pääkaupungin Ernst Happel Stadionille, vatsat ovat täynnä knödeliä - mutta edelleen siellä on tilaa maukkalle suupalalle nimeltä Saksa. Itävalta tarrasi taitavasti sille tarjottuun oljenkorteen, ja nyt olisi tarjolla toinen ja sitäkin houkuttavampi: jatkopaikka "kaikkien aikojen huonoimmaksi arvioidulle EM-kisajoukkueelle". No niin kylmähermoinen Vastic, johdata joukkuetoverisi Harnik, Prödl, Stranzl, Garics ja Ivanschitz taistoon tuimaan! Itävallalta kampoihin ovat lyömässä ja Sveitsin 2-0-voitollaan nostattamaa kisahenkeä ylläpitämässä melko varmasti myös lupaava pääpelaaja Kienast, aktiivinen laituri Leitgeb sekä peli peliltä parantava Ümit Korkmaz.

Perunamykyt sikseen, nyt tulee Bratwürst. Saksa lyö Itävallalle palan kurkkuun, ja jatkaa lohkokakkosena puolivälieriin Portugalia vastaan. Piste. Ottelusta ei tule silti helppo, vaan saamme jälleen nähdä punapaitaisten urhean taistelun, joka päättyy toiseen niukkaan maalin tappioon, aika hyvin umpisurkeaksi leimatulta Itävallalta. Saksalle esitän tällaista reseptiä: maalitykki Podolski Klosen pariksi kärkeen, Thomas Hitzlsperger keskikentälle sekä Lahm vasemmaksi ja Fritz tai Odonkor oikeaksi laitapuolustajaksi. Koska Timo Hildebrandia ei joukkueessa näytä olevan, täytyy toivoa, että Lehmannille ei satu tyypillistä iltaansa...tai että Itävalta ei vedä kertaakaan. En edes tohdi sanoa, että ei vedä maalia kohti, koska ohimenevistäkin palloista Jensin kokenut silmä pystyy harittamaan yllätyksiä. Valmentaja Joachim Löwin on viimeistään tässä ottelussa osoitettava, miksi hän on joukkueen peräsimessä. Huulen pureminen, otsan rypistely ja käsien levitteleminen, mitä nyt kauluspaidan tiukat leikkaukset antavat myöten, eivät enää auta.

Illan teesit:
• Osuuko Klose vihdoinkin, vai jatkuvatko vastuun siirtely ja epäonnistuneista laukauksista syntyneet ratkaisusyötöt?
• Tekeekö Hitzlsperger maalin kaukovedolla?
• Nouseeko Martin Harnik ottelussa suurten nuorten pelaajien joukkoon?
• Laskeeko piinallinen virheiden vältteleminen pelin tasoa vai nostavatko kovat paineet pelaajat seuraavalle suoritustasolle?
• Seppo Rädyn suosikki tässä ottelussa on helppo arvata, mutta kumpaa kannattaa Matti Nykänen, jolle Saksa-Itävalta on tunnetusti hänen toinen kotimaansa?! Tästä tuleekin mieleeni aivan äskettäin keksimäni vitsi, joka toki juontaa jo historiasta ja Itävalta-Unkarin ajoista:
"Kuka siellä ottelussa pelaa?", Matti Nykänen kysyi Seppo Rädyltä.
"Saksa-Itävalta", Räty vastasi.
"Ai, ketä vastaan?", Nykänen tivasi.

Tulosveikkaus Itävalta - Saksa:
Stefi: 1-2
Kyli: 1-2

6 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

Hesarin mukaan varoituksen alla pelaavat R. Kovac, Simunic, Srna ja Modric eivät pelaa. Petricin tilalla aloittaa Klasnic. Mielenkiintoista nähdä, missä kunnossa mies on.

Podolski aloittaa Klosen rinnalla. Ei ollut Gomezista vielä tähdeksi. Tulisipa Hitzlsperger vasemmalle ja antaisi kanuunansa laulaa..

Saksan onneksi hyökkääväksi pakiksi hitaan oloinen Marcell Jansen ei pelaa loukkaantumisen vuoksi. Jämäkkä peruspakki Arne Friedrich ottanee hänen paikkansa.

Nostan hattua, että pystyit tuottamaan mielenkiinoista tekstiä Puolasta. Yhdyn itse ystäväni Harrin näkemykseen: "Puola on ehkä maailman turhin joukkue."

Anonyymi kirjoitti...

Itävallalla totuuden hetki... Joukkue on hyvässä kunnossa... mutta taktiikan pitää tulla hyökkäävämmäksi... tarvitaan hyökkäjiä...

Kuten luettiin itävaltalaisessa lehdessä "Zieht den Deutschen die Hosen aus!!!"

Toivon "alles toi toi toi" itävaltalaisille!

Mun Tulosveikkaus... Itävalta voittaa 2-1... :)

Und jetzt geht's los!

JC

Itävalta vs. Saksa

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tosi optimistinen :=)

JC

Anonyymi kirjoitti...

Itävalta oli yllättävän hyvä ekalla puoliajalla, paljon hyviä paikkoja tai niiden alkuja. Saksan selvästi luottaa vielä itseensä, että vievät homman toisella puoliajalla, mutta saas nähä. Mulla on nyt aika raju luotto Itävallan poikiin, niille kotiyleisö on takuulla extrakenttäpelaaja! Ja näyttää siltä, että tuo kotiyleisön painostus ja Itävallan hyvät (joskin viimeistelyn/viimeisen vedon puute on toistaiseksi liian selkeä) tilanteet ovat saaneet tuomaristonki sekaisin... Koutsit katsomoon oli kyllä melekonen överiksi veto. Sairaan jännää enivei! Immer vieder, immer vieder, immer vieder ÖSTERREICH!

Anonyymi kirjoitti...

Aijaijaijai.... Ja heti alakuun Ballck meni tekemään... perhana! Nyt on kyllä ihan eri tilanne. Karua. Vaikia nousta, mutta mahollista se on. Pelkona on vaan, että Itävallalta loppuu usko liian äkkiä, eikä Tsekki-Turkki -tyylin loppurynnistys ole tulossa... Jäämme odottamaan, toivon liekki eläen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, tulosveikkaus oli liiän optimistinen... Ainakin se lopui 1-0 eli ei ollut minkäänlaista kunnianloukkausta... :)

Ja huomenna Italia-Ranska...

JC