torstai 19. kesäkuuta 2008

Alkulohkojen jälkeen

S: Hola! Kyllä tämä bloggaaminen on sitten mukavaa. No niin, alkulohkot ovat takana ja seitsemän ottelua jäljellä, mitkä ovat tunnelmat?
K: Ciao! Va tutto bene. On hienoa, että olemme saaneet blogista hyvää palautetta, eikä tästä ole tullut kaksinpuhelua. Hienoja otteluita olemme nähneet, ja vieläkin upeampia kokemuksia lienee tulossa. Tuleekos tältä istumalta mieleen helmiä viimeisen alkulohkokierroksen tai lohkoista yleensä?

Kierroksen helmi
S: No olihan se sinnikäs, periksi antamaton nousu Turkilta viimeisessä pelissä Tshekkiä vastaan, ai että! Nihat kääri hihat yhdessä Altintopin ja Ardan kanssa, ja se oli sitten tshekkiläisille Sbohem – näkemiin!
K: Aivan mahtavaa, voi heitä, jotka läksivät 62 minuutin ja Plasilin 0-2-maalin jälkeen pehkuihin. Enää ei harmita, vaikka Sveitsin urhea taistelu ei riittänyt jatkopaikkaan. Turkki täyttää yllätystyhjiön upeasti. Italian ryhdistäytyminen tapahtui komeasti: omalla pelitavan, pelaajien ja asenteen muutoksilla. Kovin montaa kaksinkamppailua ei enää hävitty, kun maailmanmestari ”päätti” alkaa pelata. Mitäs, jos tässä yhteenvedossa ei puhuttaisi Hollanista ollenkaan…?
S: Vielä mitä! Tahtihan ei näytä hiipumisen merkkejä lainkaan, vaan kakkosmiehistölläkin pystytään kampeamaan Romania ja viemään C-lohko puhtaalla pelillä. Ja kovin moni ei ennakkoon uskonut edes heidän jatkopaikkaansa tässä kivikovassa lohkossa. Mutta kaiken kaikkiaan meidän etukäteispohdinnat osuivat aika nätisti kohdilleen…
K: Totta, sinähän veikkasit jatkoon A:sta Portugalia ja ”parhaan teränsä kadottanutta” Tshekkiä, B:stä ”Mersun varmuudella puolivälieriin etenevää” Saksaa sekä yllätysvalmista Kroatiaa, jonka veikkasit etenevän aina välieriin asti (Portugalin voittaen). C-lohkossa uskoit Italiaan ja Hollantiin, ja D-lohkosta povasit jatkoon Espanjaa ja Ruotsia. Ei huonosti ollenkaan! Kaksi pientä erhettä: Tshekki ja Ruotsi, jotka molemmat taistelivat viimeiseen asti jatkopaikasta, sekä tietenkin nuo järjestykset elivät aavistuksen.
S: Näinpä. Sinä uskoit puolestasi Portugalin ja Sveitsin, Saksan ja ”joko Itävallan tai” Kroatian, Italian ja ”joko Hollannin tai Ranskan” sekä D:ssä Espanjan ja Venäjän mahdollisuuksiin. Eli turkkilaiset pääsivät tulemaan puskista, mitä nyt muutama turha ”varaveikkaus” toisen isäntämaan ja Gallian kukon muodoissa. Välierissä menee molemmilla hieman huti, kun Italia ja Espanja ottavat yhteen jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.
K: Paitsi veikkaustemme osuvuudesta kertoo tämä toki myös siitä, että aivan mielettömiä yllätyksiä ei kisoissa tähän mennessä kuitenkaan ole nähty. Ketkä olivat viimeisen lohkokierroksen staroja, entä yleensä alkulohkojen? Nihat Kahvecin, läpimurtopelaajaksi povaamamme kärkimiehen, ohella siis?

Kierroksen Kuninkaat: TOP 3
S: Joo, Nihatin tuleminen oli kieltämättä hyvin bongattu! Mutta hän sai hyvin tukea muulta joukkueelta. Altintop näytti Terimille, että hän pelaisi mielellään keskikentällä, ja Arda Turan alkaa kahdella tärkeällä maalillaan lunastaa häneen asetettuja lupauksia. Kolmen alkulohko-ottelun perusteella täytyy antaa erityismaininta Tshekin laituri Libor Sionkolle. Kokenut Hakan Yakin nousi puolestaan Sveitsin tärkeimmäksi pelaajaksi kolmella osumallaan. B-lohkosta mainittakoon Saksan moottori Michael Ballack, joka ratkaisi maalillaan ja panoksellaan Die Mannschaftin jatkopaikan. Portugalihan hävisi viimeisen ottelunsa, ja Kroatiakin vähän jäähdytteli halutonta Puolaa vastaan kakkosmiehistöllä, että niistä ei kierroksen perusteella tule ketään mieleen. Ivan Klasnicia odotan toki avaukseen Olicin rinnalle Turkki-otteluun, ja Portugalia muuten ovat kannatelleet erityisesti keskikentän Deco, Cristiano Ronaldo ja João Moutinho sekä toppari Pepe. Pepehän oli lähellä tehdä jo turnauksen toisen maalinsa Sveitsiä vastaan, mutta ylärima osui tielle.
K: Hollannilta näyttää löytyvän leveyttä, kun penkiltä tullut Klaas-Jan Huntelaar, 33 maalin mies Ajaxista, oli yritteliäs ja viimeisteli maalinkin. Myös Engelaar jatkaa hyviä otteitaan. Robben ja van Persiekin ovat tikissä. Italian rinascità’n avainhahmoina ovat olleet tarkkasyöttöinen Pirlo, monipuolinen De Rossi, maalittomuudestaan huolimatta Luca Toni, aktiivinen laitapuolustaja Fabio Grosso, sekä topparimarkkinoilla kiinnostusta herättävä Giorgio Chiellini…
S: Ja Gigi maalinsuulla. Italia panee vastustajansa jatkossa varmasti lujille, kun henki on saatu päälle. Espanja ei pääse helpolla! Koko turnauksessa Hollannin tärkein yksittäinen pelaaja on ollut Wesley Sneijder maalivahti van der Sarin, toppari Ooijerin ja van der Vaartin säestäessä onnistuneesti.
K: La Rojan viimeisen kierroksen ottelu oli sellainen perussuoritus, rutiinivoitto, jossa erityisesti ottelun parhaaksi valittu Xabi Alonso käytti näyttöpaikkansa mallikkaasti. Myös maalin tehneet ja aktiivisesti paikkoja rakentaneet Ruben De La Red ja Dani Güiza olivat lupaavia Espanjan vaihtopenkin laadukkuutta ajatellen. Hienosti he tulivat takaa puoliajalla johtaneen Kreikan ohi. Venäjälle jatkopaikan ratkaisivat Hiddinkin valmentajasilmä, nopea syöttöpeli, jolla Ruotsin ikääntyvä puolustus pelattiin pihalle, upeat vastaiskut sekä yksittäisenä taiturina Andrei Arshavin. Mutta se oli ottelun parhaaksi valitun Arshavinin ensimmäinen ottelu vasta, joten mennään nyt Nihatilla, Ballackilla ja Pirlolla.

Pettymykset
S: Pettymään olen joutunut Ranskan suhteen. Vaikka en fani olekaan, jäi heidän esityksensä surulliseksi. Syytävä sormi on helppo kohdistaa valmentajaan. Toinen hajuton, väritön ja mauton on ollut Puola. Heh, syystäkin kaverini sanoi sitä ”maailman turhimmaksi joukkueeksi.” Kylläpäs jäi ikävä tahra Leo Beenhakkerin valmentajauraan.
K: Totaalisen kohdalleen. Isäntämaiden jatkopaikka olisi ollut makea, mutta silloinhan olisimme joutuneet luopumaan intohimoisen intensiivisestä Turkista ja kenet tahansa voittamaan pystyvästä Saksasta. Näillä mennään! Molemmat taistelivat hyvin pelaten tiukkoja otteluita, mutta maalinteko-osaamiseen ja aavistuksen huonoon säkään nämä maat tällä kertaa hyytyivät. Muissa lohkoissa kyyti olisi toki voinut olla kylmempää. Totta kai Kreikan pelistä odotin karsintalohkon kaltaista onnistumista, että he olisivat tosissaan haastaneet Espanjan lohkovoitosta. Jännä juttu, että Rehhagelilla tuli oliivitahnat pöksyihin, kun olisi pitänyt siirtää karsintojen aiempaa aktiivisempi ja hyökkäävämpi pelitapa EM-kisaotteluihin!

Yllättäjät
K: Minulle on ollut yllätys Saksan valmentaja Joachim Löwin kädettömyys. Hänen on korkea aika keksiä jotakin kikkoja seuraavan vastustajan varalle. Hän on lähes sokeasti uskonut kisojen alla päättämäänsä palettiin. Näyttöpaikkoja ei ole suotu riittävästi pelaajille, jotka uskoakseni pystyisivät nostamaan Saksan uudelle tasolle. Homma on mennyt puskemiseksi ja junnaamiseksi. Yllätys Löwin osaaminen on ollut erityisesti siksi, koska hänhän teki suurimman osan taktisesta ja valmentamistyöstä Klinsmanninkin aikana, hänen kakkosenaan. Valmentajista innostava Slaven Bilic ja määrätietoinen Marco van Basten ovat onnistuneet nuoremman polven valmentajista häntä paremmin, myös Donadoni on tehnyt rohkeita ja näkyviä ratkaisuja tarpeen tullen.
S: Klosen maalittomuus on ollut yllätys, koska hänhän on varsinainen arvokisatykki. Aukon paikkaaja on onneksi löytynyt läheltä; ilman ”Polskin” kolmea maalia Saksa olisi jäänyt alkulohkoonsa. Tshekin pelätty hyökkäys oli hampaaton Kollerin ja etenkin Barosin pettäessä, mutta ehkä se liittyy Brücknerin taktisiin valintoihin. No, Turkki-pelissä Koller aiheutti ajoittain riesaa turkkilaistoppareille. Tiedossahan oli sinänsä myös se, että kansainvälisillä areenoilla on todella erilaista onnistua kuin sarjapeleissä, varsinkin, jos puhutaan esimerkiksi Saksan tai Ranskan liigoista. Silti on jonkinasteinen yllätys, että niin moni etukäteen hehkutettu (ja hehkuttamamme) nouseva pelimies on jäänyt odottelemaan läpimurtoaan 2010 MM-kisoihin. Esimerkkeinä mainittakoon väsynyt Stuttgartin mies, Mario Gomez, joka ei tunnu saavan palloa maaliin millään sekä Henryn rinnalla pelaamaan päässyt Karim Benzema, jonka bensiini loppui Lyonin tuplaan.

Katseet eteenpäin
K: Milläs mielin puolivälieriä kohti? Keitä odotat profiilipelaajiksi, entä mitä joukkueita välieriin?
S: No niin, nyt on veitsi kurkulla. Torstaista sunnuntaihin tahkotaan peli per päivä – mitenköhän käy juhannuksen vieton… Portugali – Saksa, Kroatia – Turkki, Hollanti – Venäjä sekä Espanja – Italia. Onhan ottelut! Ennakkokaavailujemmehan perusteella jatkoon etenisivät Saksa, Kroatia, Hollanti ja Espanja, ja miksipäs näin ei kävisi. Tosin lusitaanit ovat olleet saksalaisia parempia ja vakuuttavampia näissä kisoissa. Ehkä ainoa poikkipuolinen sana voidaan tosiaan sanoa tuosta tämän illan pelistä, jossa Saksa on järjestelmällisyydessään, kurinalaisuudessaan ja vaarallisuudessaan varmaankin pahinta, mitä Portugali voi vastaansa tässä vaiheessa saada. Tiukka ottelu on luvassa myös Espanjan ja Italian välien selvittelyssä. Kroaattien ja turkkilaisten kohtaamisesta voidaan puolestaan odottaa taitofutiksen riemuvoittoa. Pelikiellot noussevat erityiseen asemaan, olevat ja tulevat. Mitä ovat Turkki ilman Volkania ja Mehmet Aureliota, entä Italia ilman Milan-kaksikko Pirloa ja Gattusoa? Ennakkoon selvin tulos on luvassa hollantilaisten ja venäläisten mittelössä…
K: Vaikka haluan välierään Espanjan ja Hollannin, voi velhomainen Guus Hiddink keksiä tähän kahden nuoren joukkueen kohtaamiseen omat mausteensa, kaviaariakin. Eipä siis kannatakaan nuolaista vielä! Henkilökohtainen kliimaksini on todellakin tuo sunnuntai, jolloin suosikkijoukkueeni ovat vastakkain – harmi, että jo tässä vaiheessa.

Alkulohkojen tulokset:
A: SUI – CZE 0-1, POR – TUR 2-0, CZE - POR 1-3, SUI - TUR 1-2, SUI – POR 2-0, TUR – CZE 3-2
B: AUT – CRO 0-1, GER – POL 2-0, CRO - GER 2-1, AUT-POL 1-1, POL – CRO 0-1, AUT – GER 0-1
C: ROM – FRA 0-0, NED – ITA 3-0, ITA - ROM 1-1, NED - FRA 4-1, FRA – ITA 0-2, ROM – NED 0-2
D: ESP – RUS 4-1, GRE – SWE 0-2, SWE - ESP 1-2, GRE – RUS 0-1, GRE – ESP 1-2, RUS – SWE 2-0

Ei kommentteja: