sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Toinen kisapäivä

Illan ensimmäisessä ottelussa kohtaavat EM-kisahistorian kautta aikojen huonoimmaksi joukkueeksi tituleerattu Itävalta ja taidokas, mutta kurinalainen Kroatia. Ernst Happel -stadionin huuma nostanee itävaltalaisten tasoa pykälällä tai parilla, mutta lähtökohtaisesti Kroatiaa on pidettävä ennakkosuosikkina.

Kotikisat ovat ensimmäinen kerta, kun Itävalta esiintyy EM-tasolla, mikä kertoo paljon maan jalkapallotasosta. Fifa-rankingista maa löytyy sijalta 101, eikä joukkueessa pelaa yhtään kansainvälisesti tunnettua tähtipelaajaa. Potkua reisistä kuitenkin pitää löytyä, sillä tappio Kroatia-pelistä tietää käytännössä tien katkeamista alkulohkoon.

Kroatia sen sijaan pelasi hyvät karsinnat voittamalla kovan karsintalohkonsa ja tekemällä brittien kesäkuusta painajaismaisen. Kroatia hävisi karsinnoissa ainoastaan Makedonialle ja jätti taakseen Englannin lisäksi myös Venäjän ja Israelin. Jugoslaviasta irtautuneet valtiot tunnetaan taidokkuudestaan, mutta joukkuepelistä ja hermokontrollista on usein löytynyt puutteita. Kroatiaa kuitenkin pidetään yleisesti Balkanin parhaana futismaana, mikä johtuu paitsi huippuyksilöistä myös kurinalaisesta pelitavasta.

Hattua täytyy nostaa, jos Itävalta saa pidettyä Modricin, Kranjcarin ja Srnan puolentoista tunnin ajan kurissa. Vai onko huippulupaus Rakiticin vaihto kentälle viimeinen naula arkkuun? Itävallan mahdollisuudet illan kamppailut ovat kotihurmoksen lisäksi Kroatian pelikurin horjuttamisesta, sillä Kroatian pelaajistosta löytyy temperamenttia. Mikäli Itävalta saa tehtyä avausmaalin ja pidettyä johtoaseman toiselle puoliajalle, voi Kroatialle tulla turhan kuumat paikat. On mahdollista, että värikkäänä ja aggressiivisena pelimiehenä pidetty valmentaja Slaven Bilic ei saa pelaajiaan kuriin, vaan taitoniekat sortuvat sooloilemaan ja erotuomarin käsi alkaa käydä taskulla.

Taisteluparit:
Niko Kovac vs. Andreas Ivanschitz. Kokenut Kovac pelaa keskikentän ankkurina ja tekee Ivanschitzin elämästä tukalaa. Voi, voi Andreas, mustelmilta et pelissä säästy. Jos pääset Nikon ohi, Robert-pikkuveli ajelee sata lasissa päälle..

Stipe Pletikosa vs. Alex Manninger. Jos Hickersberger valitsee oikein, Sienassa legendaksi noussut ”Manni” voi nousta Itävallan kansallissankariksi. Eväät riittävät, jos puolustukselta tulee apuja. Pletikosaa on pidetty keskitason vahtina, jolla on pitkästä varresta huolimatta vaikeuksia keskityspalloissa. Tässä yksi Itävallan oljenkorsi.

Kysymysmerkit:
Kuka tekee maalit. Eduardon loukkantuminen oli paha isku Bilicille. Onko Bundesliigassa pelaavista Petricistä tai Olicista maalintekijöiksi arvokisoissa vai jääkö vastuu keskikentän taitureille? Onko Ronald Linzistä maalintekoon kansainvälisillä areenoilla? Portugalin kenttien liigaosumat eivät vielä natsoihin oikeuta. Vai ratkaisisiko Bundesliigassa näyttöjä antanut Harnik?

Tulosveikkaus Itävalta-Kroatia:
Stefi: 0-2
Kyli: 1-1

Illan toisesta kamppailusta ei latausta puutu, kun vastaan asettuvat Saksa ja Puola. Saksa on yksi kisojen ennakkosuosikeista, ja Puola puolestaan taistelee alustavien kaavailujen mukaan lohkon toisesta sijasta Kroatian kanssa. Etukäteen ajateltuna Puolan mahdollisuudet ovat vähissä, sillä Saksan paketti näyttää olevan kaikin puolin kunnossa. EM-kisojen ensikertalainen Puola taas tuskailee maalinteon kanssa, eikä kankeiden topparien, Bakin ja Zewlakowin/Jopin, mahdollisuudet pysyä Klosen ja Gomezin kintereillä näytä kovinkaan hyviltä. Karsinnoissa maalinteko oli liian paljon Smolarekin varassa.

MM-kisoissa Puola sinnitteli pitkään saksalaisten vauhdissa, kunnes Oliver Neuville rokotti polskeja lisäajalla. Monien mielestä Saksa ei tuosta ottelusta pistettä ansainnut. Saavatko puolalaiset tarpeeksi ekstralatausta peliin ja saavatko Krzynowek ja Zurawski aikaa nappisyöttöille? Jos Puola nappaa pisteenkin Saksalta, alkaa Klagenfurtin taivaalta ripotella pisaroita Leo-sedän niskaan.

Taisteluparit:
Ebi Smolarek vs. Per Mertesacker. Jatkuuko Smolarekin hyvä maalintekovire? Riittääkö Mertesackerin nopeus vikkelää puolalaista vastaan? Ilmateitse Puolan ei kannata maalintekoa yrittää.

Bastian Schweinsteiger vs. Jacek Krzynowek. Kumpi pystyy parempaan jakeluun? Puolan pelinteko jäänee pitkälti Wolfsburgin miehen harteille, mikäli Smolarek pelaa puhtaana kärkenä. Saksan palettia pyörittää ”Basti” Ballackin ollessa puolustavamassa roolissa Fringsin kanssa.

Tulosveikkaus Saksa-Puola:
Stefi: 2-0
Kyli: 2-0

Ei kommentteja: