tiistai 3. kesäkuuta 2008

Kohta se alkaa...

K: Terve Stefi!
S: No moi Kyli!
K: Joko alkaa poltteleen?
S: Arvaa vaan, kämmenet hikoaa jo…

S: Miltäs tämän vuoden EM-kisat näyttää sun silmiis? Onkos mitään erikoista luvassa?
K: Ehdottomasti. Mun mielestä kisoja vois lähtee odotteleen muutama erityinen teema mielessä…ekaksi, nyt pelattavissa kisoissa tullaan näkemään useita nuorten pelaajien kansainvälisiä läpimurtoja. Vaikka kaikki tunnemme jo Ronaldon, El Niñon, Sneijderin ja Lahmin taidot, on nurmikentät pedattu nyt monelle muullekin pelaajalle, joita suuri yleisö ei vielä välttämättä tiedä. Tähän liittyy myös toinen teema, eli maajoukkueiden sukupolvenvaihdokset
S: Totta. Olen ihan samaa mieltä tuosta nuorennusleikkauksesta. Kaikki kovimmat äijät on melkeenpä alle 25-vuotiaita tai siinä hilkulla. Italialla tosin on kokenut porukka kasassa, taitaa olla korkein keski-ikä ainakin ennakoidulla avauskokoonpanolla. Tai oikeastaan Italia on poikkeus, koska heillähän sukupolvenvaihdos on jo tehty, joskin puolustuksessa taitaa monella olla käsillään viimeiset arvokisat.
K: Aivan, viimeistään kahden vuoden kuluttua Etelä-Afrikan MM-kisoissa on aika lailla eri pelaajia kehissä. Tasapainoisimmilta sukupolven vaihdoksen keskellä olevista ja/tai sen jo läpikäyneistä joukkueista ovat Saksa, Portugali ja Italia, pois lukien keskuspuolustus (joskin kapteeni Fabio Cannavaron viime hetken loukkaantuminen avaa ovet avaukseen Andrea Barzaglille tai Fiorentinan Alessandro Gamberinille). Ehkäpä Hollannin ja Espanjan aika tulee sittenkin toden teolla vasta 2010. Ranskalla on sinänsä hyvä ikärakenne, pois lukien puolustuksen hitaus ja vanhuus, mutta nuoret starat ovat vielä oppipoikia. Näiden joukosta löytyvätkin välieräjoukkueet: GER - POR ja ITA - ESP.
S: Niin, mitenkäs kisoissa käy? Lohkoissa näyttäisi olevan tasoeroa, kun tuo C-lohko on todellinen superlohko mutta muissa suosikki löytyy aika nopeasti…
K: Ei sovi kuitenkaan unohtaa, missä ollaan. Ei täällä yhtään helppoa peliä ole, ja vastuunkantajaksi nouseminen ei nuorilta pelaajilta välttämättä joka pelissä onnistu. Veikkaan, että pistemenetyksiä tulee kaikille
S: No joo, mutta kyllä Saksa näyttäisi etenevän Mersun varmuudella puolivälieriin B-lohkosta ja saa vastaansa A:sta parhaimman teränsä kadottaneen Tsekin. Saksan välieräpaikka näyttää minusta varmalta. Toinen puolivälierä A:n ja B:n välillä pelataan Kroatian ja Portugalin kesken. Tuossa pelissä Modric iskee kaksi maalia ja Kroatia etenee yllättäen välieriin. Lohkoissa C ja D on tosiaan kinkkisempää…Italia ja Hollanti menevät jatkoon C:stä, ja D:ssä Espanjan kaveri onkin vaikeampi nimetä: Akinfeevin torjunnat vs. Kreikan kivikovat keskikentän jarrumiehet vs. Zlatanin jäätävät viimeistelyt. Veikataanpa Ruotsia toiseksi. Välierissä nähdään joka tapauksessa Italia ja Espanja.
K: Mie lähtisin liikkeelle siitä, että A-lohkosta jatkoon menevät Portugali ja Sveitsi, B:stä Saksa ja joko Itävalta tai Kroatia – olisihan se, jos molemmat isännät olisivat jatkossa – C:stä Italia ja joko Hollanti tai Ranska ja D:stä Espanja ja Venäjä.
S: Muutama tyyppi tossa tulikin jo, mutta keitäs kisoissa kannattas seurata silmä kovana?
K: No otetaan muutama vähän tuntemattomampi nimi. A-lohkosta ehdottomasti kesän siirtomarkkinat uusiksi laittava, 21-vuotias João Moutinho, taituri Portugalista ja Sporting Lissabonista. Sitten Sveitsin kantavat voimat Tranquillo Barnetta ja Valon Behrami keskikentältä…
S: Joo, Valon Behrami on aggressiivinen ja vahva taistelija, kunhan pysyis kentällä…Saas nähdä, mitä tapahtuu vaikkapa Emreä vastaan Turkki-pelissä! Entäpä mihin pystyykään Turkin kärkimies Nihat Kahveci, joka paukutti Villarealille 25 ottelussa 18 kertaa, olisiko kansainvälisen läpimurron paikka?
K: Ei ole huono hänen kärkiparinsakaan, samanikäinen ja yhtä monessa maaottelussa yhtä monta maalia tehnyt, monipuolinen Tuncay Sanli, joka pelaa Middlesbrough’ssa. Paljonhan noita mielenkiintoisia pelaajia on: Armando Petit, joka rikkoo taitavasti vastustajan peliä mahdollistaen Portugalin rohkean pelitavan, Sveitsin laitapakki Ludovic Magnin ja super-kärkimies, Rennes’ssä puolijumalan asemaan noussut ja Dortmundissa maalitehtailuaan jatkanut Alexander Frei. Otetaan sitten vielä tähän Turkin uusi kultapoika, Arda Turan Galatasaraysta. Entä ketäs ja mitäs B-lohkosta nostetaan esille?
S: Per Mertesackerin pääpeli Saksan alakerrassa, Tottenhamin 22 miljoonan kaappaus Luka Modricin kova työmoraali yhdistettynä taitavuuteen Kroatian kymppipaikalla, ja Miroslav Klosen (GER) viiltävä arvokisamaalivire, siinäpä on eväät B-lohkoon.
K: Saksalle osuu myös VFB Stuttgartin nuori Mario Gomez, joka oli yhtä selvä kakkonen Bundesliigan maalintekijätilastossa kuin Luca Toni ykkönen. Yksi saksalaissuosikkini on Thomas Hitzlsperger, kovapotkuinen keskikenttämies. Toivottavasti myös Schalke 04:n vikkeläjalkainen Ivan Rakitic pääsee näyttämään taitojaan myös Kroatian keskikentällä, kisojen toiseksi nuorin pelaaja, muuten. 20-vuotias Martin Harnik erottuu edukseen puolestaan Itävallan joukkueesta energisyydellään ja nopeudellaan.
S: Ainakin C-lohkossa huippupelaajia riittää…
K: …Ehdottomasti. Saapas nähdä, jäävätkö sekä Thierry Henry että Nicolas Anelka penkille, kun eturintamassa häärivät Franck Riberyn syöttöjä päättämässä Karim Benzema, Florent Malouda ja Samir Nasri. Italian nuorista pelaajista kannattaa seurata Fabio Quagliarellaa, joka on erikoistunut komeisiin kaukovetoihin. Myös AS Roman Daniele De Rossi on monipuolinen keskikenttäpelaaja. Kuinkahan Fiorentinan ja Romanian Adrian Mutu haastaa Luca Tonin ja muut kärkimiehet, alla on ainakin kenties kaikkien aikojen paras kausi. Mitäs sanot?
S: Juuri näin. De Rossi on Gattuson tapainen raataja, mutta taitavampi ja vähäeleisempi, tekee myös maaleja toisen aallon hyökkäyksistä. Arjen Robben on Hollannin tärkein pelaaja, hänhän onnistui myös MM-kisoissa. D-lohkossa on paljon nuoria supertähtiä. Zlatan (SWE) näytti kevään viimeisissä peleissä toipuneen hyvin vammoistaan, iskee Källströmin namupasseista neljä maalia. Sergio Ramos (ESP) on puolestaan maailman paras oikea pakki, joka nousee hanakasti mutta muistaa puolustustehtävätkin. Siloposkisen kansikuvapojan lookki hämää, hän on kova kaksinkamppailuissa. Espanjalta ei voi olla huomaamatta El Niñoa, Fernando Torresia, joka voittaa kisojen maalikuninkuuden kuudella osumalla! Hän oli pitkään aikaan ensimmäinen ulkomaalainen kärkimies, joka löi itsensä välittömästi läpi Valioliigassa jo ensimmäisellä kaudellaan.
K: D-lohkon nuorista ei voi jättää mainitsematta Venäjälle jatkopaikan ratkaisevia laituri-Biljaletdinovia (23 v.), seurakaveria Lokomotivin veturimiehistä, Dimitri Sytsheviä (24 v.), ja Uefa-cup-voittaja Pavel Pogrebnyakia (24 v.) Pietarin Zenitistä. Maalivahdeista erityisesti Petr Cechin (CZE), Gigi Buffonin (ITA), Iker Casillasin (ESP) sekä pitkän tien voittavaksi maalivahdiksi kulkeneen Itävallan Alex Manningerin (30 v.) otteita odotan innolla. Silti, näistä kisoista tulee todelliset maalikarkelot, kun hyökkääjät ovat lähes kautta linjan huippukuntoisia. Maalitykit?
S: Torres (6 maalia), Klose (4) ja Zlatan (4), eikö vain?
K: Eeei, Luca Toni ja Alexander Frei osuvat 5-7 kertaa ja Nando Torres komppaa 4-6 maalilla jääden kuitenkin maalin tai kaksi heistä. Hei, emme näytä uskovan Cristiano Ronaldoon…
S: Juu, emme. Avauspotku on siis luvassa lauantaina 7.6. klo 19:00, kun Sveitsi ottaa mittaa Tsekistä. Se taitaa päättyä 1-1.
K: Kyllä Sveitsi antaa kisoille makoisan startin 2-1 voitollaan, Frei osuu kahdesti. Ai niin, mutta kuka voittaa mestaruuden?

S: Espanja voittaa Saksan finaalissa, vai olikohan valmentaja Luis Aragonésilta liian kova temppu jättää Raúl kotiin?
K: Toivon todellakin Espanjan mestaruutta. Onpa harmi, että Italia kohdataan jo välierässä! Jos taas Italian kärkimiehet ovat Nandoa ja David Villaa terävämpiä välierässä, menee se puolestaan finaaliin ja peittoaa Saksan.
S: Jäämme seuraamaan.

~~~

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Melko perinpohjaista juttua teillä. Täytynee seurata tältä kanavalta, kun en sitä tvtä omista. jos vaikka sivistyis tässä lajissa... ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tästä tulee niin kisojen ajaksi jokapäiväisesti seurattava suosikkiblogi!!

Anonyymi kirjoitti...

viiltävää analysointia vaikka äijät ei ole nähny noista yhdenkään maajoukkueen peliä:)