perjantai 6. kesäkuuta 2008

Avauspotku

Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät vihdoinkin! Huomisiltana on edessä jälleen mahtava tunne, kun avausotteluun valittu italialaiserotuomari Roberto Rosetti puhaltaa pilliinsä Baselin pimentyvässä mutta komeilla stadionvaloilla valaistussa illassa ja St. Jakob Parkin 42500-päinen yleisömeri velloo, huutaa ja räpsii salamavalot välkkyen valokuvia. A-lohkon Sveitsi ja Tsekki käynnistävät kolmeviikkoisen kisaurakan, kun keskiympyrästä palloa aletaan siirrellä päättäväisesti oman joukkueen pelaajalta toiselle.

Joukkueiden lähtökohdat näihin kisoihin ovat tyystin erilaiset; kokihan Tsekki edellisissä kisoissa 2004 karvaan välierätappion mestari-Kreikalle mutta pelasi sitten komeat karsinnat, kun taas Sveitsi pääsi kisoihin suoraan isäntämaana ja jämähti Portugalin EM-kisoissa alkulohkoonsa yhdellä pisteellä. Vuoden 2006 MM-kisoissa, Saksassa, sen sijaan Sveitsi esiintyi upeasti voittaen lohkonsa ja vieläpä päästämättä ainuttakaan pelitilannemaalia kolmessa lohko- tai ensimmäisessä pudotuspeliottelussa. Ukraina oli vain pätevämpi rangaistuspotkukilpailussa! Tsekkihän jäi siellä puolestaan alkulohkoonsa.

Saapa nähdä, saako Sveitsin hieno MM-kisamenestys jatkoa ja kasvattavatko Johan Vonlanthen Alexander Frei, Tranquillo Barnetta ja Philippe Senderos punapaitojen arvokisamaalimäärää, vai astuvatko parrasvaloihin muutkin pelaajat, vaikkapa kenties viimeisiä arvokisojaan pelaavat Hakan Yakin tai Marco Streller? Kisat ovat viimeiset myös vuodesta 2001 lähtien toimineelle Jakob ”Köbi” Kuhnille joukkueen peräsimessä. Tsekin joukkue joutuu tulemaan toimeen ilman kahta totuttua profiilipelaajaansa, Pavel Nedvediä ja Tomás Rosickýa, mutta toki pelaajapaletista löytyy tasokkuutta yhdistettynä valmentaja Karel Brücknerin velhomaiseen tapaan loihtia nipusta kuin nipusta taitavaa ja vauhdikasta futista pelaava kokonaisuus. Kärkipari Jan Koller – Milan Baros täydentävät toisiaan, Tomas Galasek ja Zdenek Grygera tilkitsevät alakertaa, ja Tsekin vuoden pelaajaksi arvostettu Marek Jankulovski tukee hyökkäyksiä laitapuolustajan tontiltaan.

Taisteluparit:
Baros, viime kisojen maalikuningas vs. Frei, maalivahtien painajainen Ranskan ja Saksan liigoista
Magnin, voimakas laitapuolustaja, joka tukee hyökkäyksiä vs. Jankulovski, vauhdikas puolustaja, joka tukee hyökkäyksiä
Galasek vs. Behrami: kumpi onnistuu paremmin keskikentän ankkuripelissä mahdollistaen näin joukkueensa aktiivisen hyökkäyspelin?

Tulosveikkaus:
Stefi: 1-1
Kyli: 2-1

Illan toisessa ottelussa Geneven 30000-paikkaisella Stade de Genève -stadionilla ottavat toisistaan mittaa Portugali ja Turkki. Portugalille EM-kisat ovat revanssin paikka, kokihan joukkue vuoden 2004 kotikisoissaan kirvelevän finaalitappion Kreikalle. Nyt Cristiano Ronaldo, Deco, Petit, Ricardo Carvalho ja kumppanit ovat muutaman vuoden kokeneempia ja saavuttaneet menestystä rutkasti myös seurajoukkueissaan. Lisäksi mukaan on tullut muutama nuori todellinen lupaus kuten João Moutinho, Nani ja José Bosingwa, joten valmentaja Luiz Felipe Scolarilla on jalkeilla vahva miehistö. Turkki tekee näyttävän paluun arvokisoihin kuuden vuoden tauon ja 2002 MM-pronssin jälkeen läpäistyään karsinnat. Suurelta osin kotimaan sarjapelaajista koostuva ja siksi aina arvoituksellinen porukka lähtee tosissaan härnäämään lohkon muita joukkueita jatkopaikan toivossa.

Jos turkkilaisilta itseltään kysyttäisiin, heidän itseluottamuksensa on tietenkin vahvempi kuin koskaan, ja tasapeli ellei voittokin lohkon ennakkosuosikkia vastaan täysin realistinen tavoite. Portugalin haastamiseen tarvitaan taitojen ylärajoilla pelaamista, vaikka kokoonpanosta löytyy monipuolisuutta, taitoa, nopeutta ja kovuutta. Monissa tuliliemissä keitetyn valmentajan, Fatih Terimin, luottomiehiksi muodostuvat ottelun tiimellyksessä tasapainoinen kärkipari Nihat Kahveci – Tuncay Sanli, keskikentän moottorit Emre Belozöglu – Mehmet Aurelio ja mestarien liigassa onnistunut maalivahti Volkan Demirel.

Taisteluparit:
Cristiano Ronaldo vs. Emre – kuka kuumentaa ja ketä?
Nuorten kansainvälinen esiinmarssi: Arda Turan vs. João Moutinho
Keskuspuolustuksen ominaisuudet: Turkin tornit Servet Cetin ja Gökhan Zan vs. Portugalin monipuolisemmat Ricardo Carvalho – Pepe
Nuoruus vastaan kokemus: Hamit Altintop vs. Deco

Tulosveikkaus:
Stefi: 1-0
Kyli: 3-2

Ei kommentteja: