sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

2. kierros

K: Huomenta, kisoista on kolmannes takana, mitenkäs kotirintamalla, entä univelka?
S: Terve vaan! Silmäpussit senkun kasvaa, mutta on näitä pelejä vaan niin mukava seurata. Entäs sulla?
K: Hetkeäkään en vaihtaisi pois! Kodin ja pelin välille on löytynyt yllättävänkin mukava tasapaino, kiitos iltapelien, jotka mahdollistavat kotityö- ym. kompensaation iltapäivällä ja töissäkin ehtii tehdä kokonaisia päiviä. Mutta hei: jyvät alkavat pikkuhiljaa erottua akanoista ja sankarin viittaa kierrätetään vanhoilta mestareilta uusille kandidaateille. Mitkäs on fiilikset?

Kierroksen helmi
S: Tämä saattaa nyt mennä tylsäksi, mutta kyllä se Hollanti on vaan vakuuttanut, lohkovoitto näyttävällä dominanssilla. Vanhaa kunnon "total footballia". Hollantilaisten nuorten miesten taito jaksaa hämmästyttää. Mahtavaa, kun van Basten on saanut kaverit pelaamaan loistavasti yhteen, joskus jopa puolikahteen. Otetaan tähän rinnalle kuitenkin kroaattien komea B-lohkon voitto.
K: Joo Kroatia vastasi välittömästi huutoomme, että kuka pysäyttäisi Saksan ja miten: Kroatia pelinopeudellaan yhdistettynä Slaven Bilicin taktiseen osaamiseen. Mutta mitäs sanot Turkin komeasta noususta - hehän tappelevat tosissaan toisesta jatkopaikasta Portugalin vanavedessä A-lohkossa. Ja jännäksihän tämä menee jokaisessa lohkossa, kun Itävalta sekoittaa pakkaa B:ssä, Romania C:ssä ja Venäjä D:ssä.
S: Mutta keitä voisimme puhutella kierroksen kurkoina, kuninkaina?

Kierroksen kuninkaat: Top 3
K: Heitä on enemmän kuin 1. kierroksella, sanoisin. Leveältä rintamalta löytyy tosionnistujia, myös valmentajista. A-lohkossa Deco ja Cristiano Ronaldo johdattivat joukkueensa jatkopaikkaan ja lohkovoittoon nostamalla tasoaan avausottelusta. Turkki kärkkyy jatkopaikkaa viimeisessä lohko-ottelussaan maalivahti Volkanin ja voittomaalin Sveitsin verkkoon viimeisteleen Ardan johdolla. Kroatian tehoparina B-lohkossa ovat olleet Luka Modric, jolta se todellinen huippupeli on silti vielä edessä, ja turnauksen paras laitapelaaja, Dario Srna, joka niputti Saksan nätisti. Aivan vielä ei uskalla todeta, että Hollannilta ei löytyisi heikkoa kohtaa laisinkaan, kun Ranska onnistui murskatappiostaan huolimatta luomaan toistuvasti tilanteita Oranjen kuudentoista alueella. Mutta...
S: Mutta palloa ei van der Sarin taakse noin vain saada! Uskomattomia tunteita ovat oranssipaidat tarjonneet. Kyllä Hollanti-fanin nyt kelpaa. Onhan se Sneijder ollut Hollannin pelin sielu, ja Ooijerkin nostaa arvostustaan roimasti toppareista puhuttaessa. Täytyy hehkuttaa myös Ruotsin Mellbergiä, jota ennen kisoja soimasin menneen talven lumeksi. Mieshän on vallan mainiossa vireessä ja paikkailee Hanssonin mokailuja. Italian otteista oli nähtävissä selkeä ryhtiliike Luca Tonin, Alessandro Del Pieron ja Giorgio Chiellinin johdolla, mutta aivan vielä tälle osastolle he eivät yllä. Otetaan tähän sen sijaan kaksi maalivahtia: Gigi Buffon, joka näytti suuruutensa Mutua vastaan rankkarissa, sekä toisessa päädyssä kissamaista venymistä esittänyt Bogdan "The Cat" Lobont.
K: Joo, Italia - Romania -ottelussa nähtiin maalivahdeilta hieno ilta, kun he vuorotellen kirittivät toisiaan huippusuorituksiin jättäen kenttäpelaajat tylysti nuolemaan näppejään ja nieleskelemään. Espanjan kuninkaat aavistuksen nihkeässä mutta määrätietoisessa ja viimeiseen asti omaan hommaan uskoneessa Ruotsi-voitossa olivat tuttuun tapaan kisojen tuleva maalikuningas David Villa ja upeasti kompannut Fernando Torres. Capdevila näytti myös asemansa alakerrassa, kun hän virheettömän alakerran pelin ohella vastasi jälleen maalisyötöstä tavaramerkkimäisellä pitkällä avauksellaan. Mutta tää on kai Top 3, joten valitaan Deco, Srna ja Sneijder. Keskikenttämiehet jyräävät.

Yllättäjät
S: Yllätyksenä täytyy kyllä pitää saksalaisten kompurointia kroaatteja vastaan. Valkopaidoillehan lävähti bratwürstit shortseihin jo toisessa pelissä, onneksi Saksa pelaa mustissa housuissa. Paitsi pelikentällä ja -tilanteissa, ero osaamisessa oli suuri myös valmentajien - Joachim Löwin ja Slaven Bilicin - kesken. Löw vaikutti virkamiesmäisen jäykältä oppipojalta, kun rennosti mutta tunteikkaasti esiintynyt Rock-Bilic innosti omiaan ja luotti rakentamaansa taktiikkaan.
K: Ja, doch. Absolutistisch! Hollannin kulku voitosta toiseen sädekehämäisillä otteilla on ollut yllätys varmaankin aika monelle. Etpä sinäkään vannoutuneena Oranjena olisi aivan tällaista tohtinut odottaa. Vai?
S: Myönnetään, myönnetään. Vaan eniten taisi Amstel-joen pato murtua IS-Veikkaajan sinänsä ansiokkaassa EMFUTIS-liitteessä, jossa hollantilaisten lennon uskottiin päättyvän lohkon neljänteen sijaan. Siellä ei uskottu Oranjen pelitapaan. Total Bullshit Football, arvioi IS-Urheilun toimitus, siis. Vauhti ei näytä hyytyvän, koska Arjen Robbenkin on 45 minuutin perusteella back in business. Myös van Persie jatkaa mahtiotteita.
K: Yllättäjänä voidaan pitää Romaniaa, joka vaanii Draculan lailla Italian latinoverenrippeitä C-lohkossa. He ovat esittäneet lohkon parasta puolustuspeliä ja lohkon toiseksi parasta vastaiskupeliä. Myös sääolot ovat muodostuneet yllätyksellisiksi. Sveitsin ja Turkin pelissä nähtiin hienoa "vesipalloa". Otetaan tähän pienenä maistiaisena myös yllättävä ennakkotieto siitä, että blogiimme on tulossa kovaa vauhtia, nyt sen uskaltaa jo luvata, erityinen Vieraskynä -osio, jossa saadaan lukea muidenkin kuin meikäläisten seposteluja. Ja onpa terveisiä luvassa myös "Espanjan kirjeenvaihtajalta".
S: Mihin Ranskan sinipaitojen epäonnistuminen perustuu, sanopas sinä se.

Pettymykset
K: Kyllä se syy kulminoituu pitkälti taikauskoiseen valmentajaan, Raymond Domenech'iin, joka ei yksikertaisesti keksinyt keinoja joukkueelleen kivikovassa C-lohkossa. Ja on typerää syyttää viattomia taivaankappaleita tässä! Itse en heihin oikeastaan uskonut (toisin kuin esim. em. EMFUTIS-liite), enkä heitä jatkoon toivonutkaan. Se, miksi pohdin (Italian jälkeen) toiseksi jatkajaksi Hollantia tai Les Bleus'ia, johtui Riberysta. Luulin, että hän saisi tartutettua joukkuetovereihinsa yritteliäisyyden ja tarmokkuuden, mais non - jamais. Epäilen, etteikö Patrick Vieira olisi ollut kunnossa Hollanti-otteluun. Parempi hän olisi joka tapauksessa ollut kuin Le Misérable, Jérémy Toulalan. Ranska kaatui keskikentän yksipuolisuuteen, kun ei löytynyt millään hyökkäysten päättäjää Riberyn ovelille siirroille laidasta tai keskitysten jälkeisistä kakkospalloista 16-rajalla. Toulalan voisi loppukesäksi mennä vaikka Zlatanin rintapotkukursseille, josko seuraavalla kerralla vaatimattomat ja hitaat sisäteräsijoitukset vaihtuisivat päättäväisiin jalkapöytäpotkuihin, jotka painuisivat avopaikoista riman alle. Eikä Willy Sagnolin puutteellinen laitapeli yhtään auta asiaa. Malouda komppasi Riberya aika ajoin hyvin, mutta hänen roolinsa jäi valmentajalta selvittämättä. Olisikohan Riberya voinut jopa peluuttaa 10-paikalla, tai antaa Nasrille, tulevalle "Zizoulle", enemmän mahdollisuuksia näyttää osaamistaan.
S: Eikä auta, vaikka Sagnol vakuutteli, että yritetty on kovasti, ja valmentaja puhui pessimistisenä jo Romanian jatkopaikasta. Isäntäjoukkueiden taistelu täytyy lukea pettymykseksi. Erityisesti Sveitsillä oli mahdollisuudet jatkoon, mutta urhea taistelu jäi pienestä kiinni. Itävallankaan tehtävä (voitto Saksasta) ei kieltämättä ole mikään kadehdittava. Pelaajasuorituksena pahin pettymys on ollut Mario Gomez, jota hehkuttelin molempien Saksa-pelien ennakoissa. Olisihan miehen lempinimestä Herr Zuverlässig (hra Tasaisuus) pitänyt jotain tajuta. Kovemmilla pelimiehillä on sentään hieman toisenlaisia lempinimiä (esim. Gerd Müller = Der Bomber, pommittaja; Franz Beckenbauer = Der Kaiser, keisari).

Katseet eteenpäin
S: Oi että, luvassa on mahtavat viimeiset alkulohko-ottelut. Lähes kaikissa riittää panosta, ja edelleen, pistemenetyksiä saattaa tulla kaikille joukkueille. Ja jännityksen ylläpitämiseksi ja taktikoinnin vähentämiseksi kaikki 3. kierroksen otteluthan alkavat klo 21:45. Eli mitä niihin silmäpusseihin tulee...nooh, taasen on kaksi vuotta aikaa (MM 2010) hankkia univarantoa! A-lohkossa Tshekki-Turkki -ottelusta kahdeksan parhaan joukkoon etenee voittaja, kun Sveitsi taasen haluaa päättää kisansa pisteeseen tai kolmeenkin puolivälieräpaikkansa jo varmistanutta Portugalia vastaan. Portugali testannee kärjessä mm. Hugo Almeidaa, laitahyökkääjänä Ricardo Quaresmaa ja laitapuolustajana Miguelia. Mutta tuo Tshekin ja Turkin peli on kyllä jännittävä.
K: Niin katsos, jos tshekit ja turkkilaiset tasaavat pisteet, ammutaan rankkarit jatkajan ratkaisemiseksi!
S: Uiui.
K: Mutta on sitä kuule panosta B-lohkossakin. Itävallan Vasticin yliajalla niittaama rangaistuspotku takasi sen, että puolalaisten on pieksettävä Kroatia kolmella maalilla, eikä sekään vielä riitä jatkopaikkaan, jos Itävalta yllättää Saksan esim. 1-0 -voitolla.
S: Lähdetään kuitenkin realisteina liikkeelle siitä, että yhdellä arvokisahistorian huonoimmista puolustuksista pelaavalla Puolalla ei ole mitään jakoja Kroatiaa vastaa, vaikka Bilic vaihtaisi avauksen kokonaan. Todennäköisesti Saksakin nappaa rutiinivoiton Itävallasta ja välttyy lehdistön mollaukselta.
K: Sovitaan niin, joskin Itävaltahan yllätti sen ajan huippumaan, puolustava mestari Länsi-Saksan, vuoden 1978 Espanjan MM-kisoissa, Cordoban pimentyvässä illassa 3-2 lähettäen heidät kotimatkalle. Kierros kierroksen jälkeen katseet kohdistuvat kuitenkin C-lohkoon. Siellähän avainmiehiään mahdollisesti lepuuttava Hollanti kohtaa Romanian ja Ranska Italian. Jos jälkimmäisessä parissa päädytään tasapeliin, riittää Romanialle puolivälieriin päästäkseen kolmas tasapelipiste. Toki myös voitollaan Romania on varma jatkaja. Otetaanpas vieläkin lisää matematiikkaa. Jos Hollanti onnistuu voittamaan myös Romanian, ja Ranska - Italia -ottelussa päädytään pistejakoon, ovat kaikki kolme jatkoon kärkkyjää kahdessa pisteessä!
S: Ja siinäkin etu on Romanialla, jos se ei totaalisesti romahda Oranjea vastaan.
K: Veikkaanpas kuitenkin Italian voittoa Ranskasta ja jatkopaikkaa lohkokakkosena. Romania jää lohkokolmoseksi mutta jättää lähtemättömän vaikutuksen ja odotusarvon syksyllä käynnistyviin MM-karsintoihin. Heh, 7. lohkossa tulee muuten vastaan Ranska. Jos tunsivat Kroaatit Saksan, tulee Hollannille seinä vastaan viimeistään välierässä Espanjaa vastaan. Täytyy nimittäin muistaa, että Oranjen avainpelaajista kolme kenties tärkeintä pelaa ammatikseen Real Madridissa ja ovat siten pelityyliltään ja ominaisuuksiltaan varsin tuttuja. Senna, Xavi ja kumppanit yhdessä puolustuslinjan kanssa tietävät, mistä naruista vetää. Mutta pelataanpas 3. ottelut ensin. Välieriin on piiitkä aika vielä, ja matka.
S: Kyllä näin on. Näyttää todellakin siltä, että Hollanti ja Espanja kohtaavat välierissä. Mutta käsitellään vielä puolivälierät. Luulen myös italiaanojen höyhentävän Gallian kukon, mutta seinä tulee vastaan Espanja-pelissä. Ruotsi ja Venäjä taistelevat tiukasti pääsystä Hollannin nujittavaksi. Täytyy sanoa, että Blågultin mahdollisuudet näyttävät paremmilta.

Tulokset
A: SUI – CZE 0-1, POR – TUR 2-0, CZE - POR 1-3, SUI - TUR 1-2
B: AUT – CRO 0-1, GER – POL 2-0, CRO - GER 2-1, AUT - POL 1-1
C: ROM – FRA 0-0, NED – ITA 3-0, ITA - ROM 1-1, NED - FRA 4-1
D: ESP – RUS 4-1, GRE – SWE 0-2, SWE - ESP 1-2, GRE - RUS 0-1

1 kommentti:

FC Culture kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.