perjantai 20. kesäkuuta 2008

Vieraskynä III: Trilleri 21.6.

Kaksi kovaa vastakkain. Kisojen pirteimpiä esityksiä tarjonneet joukkueet, Hollanti ja Venäjä, kohtaavat puolivärieräottelussa tänään. Joukkueet ovat tulleet puolivälieriin eri tavoin, Hollanti jo ennen viimeistä otteluaan varmisti jatkon, kun taas Venäjä käveli voittajana alkusarjan viimeisestä ottelusta Ruotsia vastaan ja pudotti Hannuhanhet laulukuoroon. Kummankin lähtökohdat jatkoon ovat näin ollen aika hyvät.

Hollanti lähtee epäilemättä kamppailuun ennakkosuosikkina, mutta Venäjä tarjoaa voittohuumassaan vaarallisen vastuksen. Venäjä -niminen joukkue ei ole vielä koskaan päässyt näin pitkälle EM-kisoissa ja siksi voidaan olettaa joukkueen itseluottamuksen olevan kohdillaan.

Näissä kisoissa kumpikin joukkue on saanut kasaan voittavan joukkueen. Venäjän joukkue sinällään on tuntemattomampi, koska yhtä vaille kaikki joukkueen pelaajista pelaa maan omassa sarjassa. Hollanti taas on täynnä omista ansioistaan nimekkäiksi nousseita, mutta ei välttämättä seurajoukkueissaan samaa arvostusta saaneita, tähtiä. Kun arvioidaan pelin osa-alueita niin jännittävän pelistä tekee se, että Guus Hiddink on tuonut valmennuskaudellaan Venäjän joukkueeseen runsaasti hollantilaisen jalkapallon piirteitä ja Hollannin luotsi ja pelaajalegenda, Marco Van Basten on myös toisaalta uudistanut tuloksekkaasti Hollanin pelityyliä pystyen kuitenkin säilyttämään siinä sen perinteikkään yksilöiden taitoihin nojaavan luonteen. Puolustuksen osalta vastakkain on kisojen aikana vakaaksi osoittautunut Hollannin puolustuslinja ja ailahtelevasti pelaava Venäjän alakerta. Hollanti on peluuttanut puolustustaan kisojen aikana hyvin monilla eri variaatioilla, joten on hankala lähteä veikkaamaan aloituskokoonpanoa, ytimenä epäilemättä van Bronckhorst, Heitinga. Venäjän puolustuksessa on syytä seurata Anjukovin ja Kolodinin otteita, koska heidän mukanaan Venäjä joko nousee tai kaatuu.

Hyökkäys kummallakin joukkueella on kunnossa, se on osoitettu aiemmissa otteluissa. Hollannin alkupelit olivat aika runsasmaalisia ja näinpä useampi pelaaja on päässyt maalivireeseen. Tämä voi olla ratkaisevaa, sillä tiivistyvissä peleissä pienetkin tilanteet tulisi kääntää maaleiksi. Venäjän hyökkäävät keskikenttäpelaajat ovat olleet erittäin näkyviä etenkin viimeisimmässä pelissä ja tästä ryhmästä voidaan löytää myös pelin ratkaisija. Hollanti testasi ottelussa Romaniaa vastaan jo useampia erilaisia kärkipelin variaatioita, ja nähtäväksi jää, millainen ratkaisu sinne löytyy. Toivoisin Hollanin avauksessa kentällä nähtävän Klaas-Jan Huntelaarin, joka on ehdottomasti yksi tulevaisuuden suurista tähdistä. Romania pelissä hän jäi, yhdestä tehdystä maalista huolimatta, varjoon eikä vielä oikein löytänyt pelitilaa.

Pelin ratkaisee:
Venäjän puolustus. Hollanin paineensietokyky. Kumpi onnistuu harvoista tilanteista useammin?


Pelaajat, joita kannattaa seurata:
Hollanti: Heitinga, Sneijder, Huntelaar
Venäjä: Anjukov, Semak, Zhirkov, Arshavin


Tulosveikkaus Hollanti - Venäjä:
2-2, jatkoaikatulos: 3-2


Antti

Antti on useilla rintamilla aktiivinen monitaituri, jolle bloggaaminen on ennestään tuttua puuhaa. Hänen paitansa alla sykkii Oranje-sydän, ja suosikkipelaajanaan hän pitää Klaas-Jan Huntelaaria, Ajaxin 33 maalin nuorukaista. Ensi viikolla on luvassa lisää taattua Antti-laatua...

14 kommenttia:

Art Manager kirjoitti...

Huh huh..
Trilleri se ainakin oli.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä. Osaava valmentaja tekee joukkueen menestymiseen paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, Guus on tehny huikeaa työtä! Otti valtavasti kupoliin, että Hollanti putos, mutta samalla on pakko myöntää, että Venäjä todellakin ansaitsi voittonsa jos perusteena on se miten pelattiin. Hollanti oli yllättävän vaisu, suorastaan väsynyt, kun venäläiset puolestaan uhkuivat itseluottamusta ja olivat superenergisiä! Ne halusivat voittaa, sen näki kaikessa. Ja tämä Arshavin on mulle ihan uus tuttavuus, johon kyllä jollain tapaa nyt tykästyin. Melekonen "poika" :)
Mie häippäsen aamulla mettään ja tulen takasin vasta perjantaina, joten loppuottelu on kai sitten seuraava jonka näen (ellei ajeta johonki lähikylän paariin kattoon iltasin matseja). Saksa, Turkki... ihan sama mulle kumpi menee finaaliin, mutta Espanja... Niitten on pakko!!! Mutta se ei tule olemaan heleppo nakki, ei lähimainkaan.

FC Culture kirjoitti...

Tervehdys täältä Sodankylästä, jossa juhannus - erilainen juhannus - tuli vietettyä.

Peliäkään, edes minuuttia en ole menettänyt, kun metsän keskellä olevaan, sähköttömään mökkiin oli kuin olikin ilmestynyt digiajan vaatimat laitteet virranlähteenään akku. Hieno homma! Kiitos tässä vaiheessa penkkiurheilijoiden kruunamattomalle kuninkaalle, "apentekeleelle".

Ja HC Puttoselle sellaisia skeptisiä terveisiä, että jos ennakkokaavailut melontareissustanne pitävät paikkaansa...ette pääse autolla mihkään...vaan reissu taitaa vaan kuule olla kostea muustakin kuin vedestä johtuen...juhannus niin sanotusti taitaa venähtää! Korjaa ihmeessä, jos olen väärässä. :D No onneksi Pee Tapola pelastaa Yle Radio Suomessa.

Menemättä sen syvällisemmin vielä välieräjoukkue-ennakoinnimme paikkaansa pitävyyteen, kyllähän Espanjan PITÄÄ hoitaa MM2006, joka on parantanut peli peliltään kuin turnausjoukkueen tuleekin.

Välierässä Venäjän karhu ei pääse enää tulemaan puun takaa, koska se näkyy sieltä jo! Jos punnitsee Venäjän kisataipaletta, ensimmäinen matsi Espanjaa vastaan ei ole mittari eikä mikään, koska he pelasivat tyystin eri tavalla, eri kokoonpanolla ja siis luvalla sanoen huonosti. Espanja käytti tämän raakasti hyväkseen. Toinen peli Kreikkaa vastaan oli tiukka vääntö, jossa kreikkalaisten henkilökohtaiset virheet, venäläisten terävempi ote maalipaikassa/oissa ja helpomman loppuohjelman tuoma usko jatkopaikkaan antoi tarvittavan etulyöntiaseman. Venäjän kisat alkoivat - ja samalla alkoivat myös muuan #10 kisat) - vasta hurreja vastaan. Ja testistä selvitiin. Espanja on scoutannut tämän ottelun, samoin kuin Hollanti-voiton käänteet, joten Venäjän pelitapa, yksittäisten pelaajien tyylit ja samoin myös heikkoudet on totisesti Hortalezan vanhan miehen tiedossa. Ja sama koskee Italiaa ja Donadonia, jos Azzurri Espanjan sattuu yllättämään - mihin en tietenkään usko. Asia, jonka taisi Jii Malinen kommentaattorina mainita valkopaitojen voiton takeena, oli tietty se, että Venäjä oli ainoa, joka lähti (Hiddinkistä, Oranjen entisestä maajoukkuevalmentajasta johtuen) Hollantia vastaan heidän omilla lääkkeillään: hyökkäävästi ja palloa halliten. Milloinkohan viimeksi Hollannin pelissä on (ainakin 80 min ajan) on vastustaja hallinnut palloa noin reilusti enemmän?! Espanjaa vastaan tämä ei onnistu paristakaan syystä: Espanjan nopea syöttöpeli, joka nimenomaan puhkoo (huom. läpisyötöt linjan taakse, paikka, johon Oranje ei päässyt - laskekaapa esim. boksipaikat ja verratkaa niitä Venäjän tilanteisiin Hollannin boksin sisällä!) Venäläisten alakerran, sekä toisena . Eilenhän oli monella tapaa vastakkain Hollannin ja Venäjän johtavat liigapelaajat, ja ratkaisevasti venäläiset olivat parempia kuin Heitinga, Engelaar ja De Jong, sekä ensimmäisiä ulkomailla ottavat Ooijer ja Mathisen. Seuraavassa ottelussa Espanjan liigan kovaan hullunmyllyyn rutinoituneet punapaidat - erityisesti puolustus ja keskikentän pohja, joita tässä vertaan - antavat aivan eri vastuksen. Sehän se Venäjän todellinen testi vasta on. Sama tietty koskee myös Italiaa, jos se tuleekin vastaan: Serie A vs. Venäjän liiga

Toki, samalla voimme varmaankin viimeistään nyt oivaltaa, että Venäjän liiga ei ole turha liiga, eikä ole suinkaan sattumaa, että venäläinen seurajoukkue on voittanut UEFA Cupin (Eur. 2. arvostetuin seurajoukkuekilpailu) kaksi kertaa viimeisen neljän kauden aikana: CSKA Moscow 2005 (maalintekijöinä Sporting Lissabonia vastaan mm. Berezutski ja Zhirkov) ja PIetarin Zenit 2008 (tähtinään mm. Zirianov ja Arshavin). Ei myöskään ole sattumaa, että tämä alle 20-vuotias (huom.!) maa on tehnyt viimein tulosta myös jääkiekkorintamalla voitettuaan MM2008 - maallahan on myös tämänhetken johtavia jääkiekkoilijoita. Minkä sille voi, jos Venäjällä löytyy uskoa, pettämätön ja kehityskykyinen järjestelmä sekä tietysti ennen muuta tuota rahhaa (mistäköhän...?) urheilun tukemiseen, urheilu- ja voittamisen kulttuurin - ja sitä kautta kansallisen identiteetin - rakentamiseen ja avainpelaajien pitämiseen kotimaan sarjoissa ja joukkueissa vuodesta toiseen? On vain ajan kysymys, kun UCL-pokaalikin parkkeeraa Moskovaan tai Pietariin. Mestarien liigan finaalitapahtumahan sinne jo tiensä löysi. Venäjän sarjasta kovan - ja samalla haastavan voittamisen ja kv. menestyksen kannalta - tekee se, että siellä on 3-5 todellista suur- ja huippuseuraa, joilla on kaikilla pitkät perinteet (kiitos "soviet systemin"). On siis vaikeata rakentaa - nimen omaan Venäjällä - joukkue, joka pystyisi vuodesta toiseen voittamaan kotimaan sarjan, etenemään "final fouriin" ja parrasvaloihin UCL:ssä ja nousemaan todellisten jalkapallovoimien pyörittäjäksi. Milloin se on "Zeska", milloin Dynamo, milloin Spartak, milloin Lokomotiv, milloin FC, milloin Torpedo ja milloin uusimpana tulijana ja puolustavana mestarina - ja kenties kovimman nuorten akatemian omaava - pietarilainen Zenit. Pääasiallisesti kyse on kuitenkin Moskovan ja Pietarin talousalueiden (joilla huippu- ja muitakin lisenssipelaajia muuten riittää nyt ja jatkossa) välien selvittelystä. Mutta välillä Rotor Volgogradista, Rubin Kazanista ja Krylya Sovetov Samarasta ovat sekoittaneet mitalikolmikkoa.

Kun puoli maajoukkuetta onnistuttaisiin saamaan samaan seurajoukkueeseen (ennen kuin pelaajat alkavat kokeilla siipiään ulkomailla), olisi jälki tuhoisaa. Pomminvarmasti. Nyt tilanne on liigan tason ja kovien pelien kannalta hyvä, mutta seurajoukkueen Euroopassa menestymisen kannalta hankala. Strategisia valintoja, ja rahaa, tarvitaan. Itse olen seuraillut Pietaerin Zenitiä sellaiset 4-5 vuotta, ja UEFA Cupin voitto oli vain välitavoite, believe me.

Taataa, näillä eväillä kohti välieriä...mutta sitä ennen seurataan La Furia Rojan härkämäistä menoa!

Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Tervehdys täältä Sodankylästä, jossa juhannus - erilainen juhannus - tuli vietettyä.

Peliäkään, edes minuuttia en ole menettänyt, kun metsän keskellä olevaan, sähköttömään mökkiin oli kuin olikin ilmestynyt digiajan vaatimat laitteet virranlähteenään akku. Hieno homma! Kiitos tässä vaiheessa penkkiurheilijoiden kruunamattomalle kuninkaalle, "apentekeleelle".

Ja HC Puttoselle sellaisia skeptisiä terveisiä, että jos ennakkokaavailut melontareissustanne pitävät paikkaansa...ette pääse autolla mihkään...vaan reissu taitaa vaan kuule olla kostea muustakin kuin vedestä johtuen...juhannus niin sanotusti taitaa venähtää! Korjaa ihmeessä, jos olen väärässä. :D No onneksi Pee Tapola pelastaa Yle Radio Suomessa.

Menemättä sen syvällisemmin vielä välieräjoukkue-ennakoinnimme paikkaansa pitävyyteen, kyllähän Espanjan PITÄÄ hoitaa MM2006, joka on parantanut peli peliltään kuin turnausjoukkueen tuleekin.

Välierässä Venäjän karhu ei pääse enää tulemaan puun takaa, koska se näkyy sieltä jo! Jos punnitsee Venäjän kisataipaletta, ensimmäinen matsi Espanjaa vastaan ei ole mittari eikä mikään, koska he pelasivat tyystin eri tavalla, eri kokoonpanolla ja siis luvalla sanoen huonosti. Espanja käytti tämän raakasti hyväkseen. Toinen peli Kreikkaa vastaan oli tiukka vääntö, jossa kreikkalaisten henkilökohtaiset virheet, venäläisten terävempi ote maalipaikassa/oissa ja helpomman loppuohjelman tuoma usko jatkopaikkaan antoi tarvittavan etulyöntiaseman. Venäjän kisat alkoivat - ja samalla alkoivat myös muuan #10 kisat) - vasta hurreja vastaan. Ja testistä selvitiin. Espanja on scoutannut tämän ottelun, samoin kuin Hollanti-voiton käänteet, joten Venäjän pelitapa, yksittäisten pelaajien tyylit ja samoin myös heikkoudet on totisesti Hortalezan vanhan miehen tiedossa. Ja sama koskee Italiaa ja Donadonia, jos Azzurri Espanjan sattuu yllättämään - mihin en tietenkään usko. Asia, jonka taisi Jii Malinen kommentaattorina mainita valkopaitojen voiton takeena, oli tietty se, että Venäjä oli ainoa, joka lähti (Hiddinkistä, Oranjen entisestä maajoukkuevalmentajasta johtuen) Hollantia vastaan heidän omilla lääkkeillään: hyökkäävästi ja palloa halliten. Milloinkohan viimeksi Hollannin pelissä on (ainakin 80 min ajan) on vastustaja hallinnut palloa noin reilusti enemmän?! Espanjaa vastaan tämä ei onnistu paristakaan syystä: Espanjan nopea syöttöpeli, joka nimenomaan puhkoo (huom. läpisyötöt linjan taakse, paikka, johon Oranje ei päässyt - laskekaapa esim. boksipaikat ja verratkaa niitä Venäjän tilanteisiin Hollannin boksin sisällä!) Venäläisten alakerran, sekä toisena . Eilenhän oli monella tapaa vastakkain Hollannin ja Venäjän johtavat liigapelaajat, ja ratkaisevasti venäläiset olivat parempia kuin Heitinga, Engelaar ja De Jong, sekä ensimmäisiä ulkomailla ottavat Ooijer ja Mathisen. Seuraavassa ottelussa Espanjan liigan kovaan hullunmyllyyn rutinoituneet punapaidat - erityisesti puolustus ja keskikentän pohja, joita tässä vertaan - antavat aivan eri vastuksen. Sehän se Venäjän todellinen testi vasta on. Sama tietty koskee myös Italiaa, jos se tuleekin vastaan: Serie A vs. Venäjän liiga

Toki, samalla voimme varmaankin viimeistään nyt oivaltaa, että Venäjän liiga ei ole turha liiga, eikä ole suinkaan sattumaa, että venäläinen seurajoukkue on voittanut UEFA Cupin (Eur. 2. arvostetuin seurajoukkuekilpailu) kaksi kertaa viimeisen neljän kauden aikana: CSKA Moscow 2005 (maalintekijöinä Sporting Lissabonia vastaan mm. Berezutski ja Zhirkov) ja PIetarin Zenit 2008 (tähtinään mm. Zirianov ja Arshavin). Ei myöskään ole sattumaa, että tämä alle 20-vuotias (huom.!) maa on tehnyt viimein tulosta myös jääkiekkorintamalla voitettuaan MM2008 - maallahan on myös tämänhetken johtavia jääkiekkoilijoita. Minkä sille voi, jos Venäjällä löytyy uskoa, pettämätön ja kehityskykyinen järjestelmä sekä tietysti ennen muuta tuota rahhaa (mistäköhän...?) urheilun tukemiseen, urheilu- ja voittamisen kulttuurin - ja sitä kautta kansallisen identiteetin - rakentamiseen ja avainpelaajien pitämiseen kotimaan sarjoissa ja joukkueissa vuodesta toiseen? On vain ajan kysymys, kun UCL-pokaalikin parkkeeraa Moskovaan tai Pietariin. Mestarien liigan finaalitapahtumahan sinne jo tiensä löysi. Venäjän sarjasta kovan - ja samalla haastavan voittamisen ja kv. menestyksen kannalta - tekee se, että siellä on 3-5 todellista suur- ja huippuseuraa, joilla on kaikilla pitkät perinteet (kiitos "soviet systemin"). On siis vaikeata rakentaa - nimen omaan Venäjällä - joukkue, joka pystyisi vuodesta toiseen voittamaan kotimaan sarjan, etenemään "final fouriin" ja parrasvaloihin UCL:ssä ja nousemaan todellisten jalkapallovoimien pyörittäjäksi. Milloin se on "Zeska", milloin Dynamo, milloin Spartak, milloin Lokomotiv, milloin FC, milloin Torpedo ja milloin uusimpana tulijana ja puolustavana mestarina - ja kenties kovimman nuorten akatemian omaava - pietarilainen Zenit. Pääasiallisesti kyse on kuitenkin Moskovan ja Pietarin talousalueiden (joilla huippu- ja muitakin lisenssipelaajia muuten riittää nyt ja jatkossa) välien selvittelystä. Mutta välillä Rotor Volgogradista, Rubin Kazanista ja Krylya Sovetov Samarasta ovat sekoittaneet mitalikolmikkoa.

Kun puoli maajoukkuetta onnistuttaisiin saamaan samaan seurajoukkueeseen (ennen kuin pelaajat alkavat kokeilla siipiään ulkomailla), olisi jälki tuhoisaa. Pomminvarmasti. Nyt tilanne on liigan tason ja kovien pelien kannalta hyvä, mutta seurajoukkueen Euroopassa menestymisen kannalta hankala. Strategisia valintoja, ja rahaa, tarvitaan. Itse olen seuraillut Pietaerin Zenitiä sellaiset 4-5 vuotta, ja UEFA Cupin voitto oli vain välitavoite, believe me.

Taataa, näillä eväillä kohti välieriä...mutta sitä ennen seurataan La Furia Rojan härkämäistä menoa!

Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Varalta kahesti, että käypi seleväksi... :)

Fcc /k

Anonyymi kirjoitti...

Kyli se täällä muina miehinä vetää tiukkaa analyysiä Espanja-Venäjä -välieräottelusta! Oletko unohtanut, että Espanjalla on tänään vastassa muuan puolustava maailmanmestari Italia?

Itsekin toki kannatan Espanjaa, mutta paha pelko on puserossa, että kuten aiemmissakin puolivälieräottelussa, se altavastaaja/vaisummin turnauksen aloittanut joukkue vie voiton. Miksei tämän päivän ottelu toteuttaisi tuota samaa kaavaa?

Onneksi Italialta kai on Pirlo sivussa, mikä kasvattaa uskoa Espanjan voittoon. Tosin niinhän oli Turkiltakin sivussa vaikka ketä..

Anonyymi kirjoitti...

On tainnu mennä Stefillä ja Kylillä mennä juhannus pitkäksi kun ei ole tullut viiltävää ennakkoa espanja-italia ottelusta, tai sitten en vain löytänyt sitä. :)
Pirlo ja Gattuso ovat tosissaan tänään sivussa, mutta uskon että esimerkiksi daniele de rossi nostaa pätään tänään italian keskikentällä. Suurin kysymysmerkki italian keskikenttäpelissä nousee varmaan pelinrakentelun ympärille, sillä pirlo ei ole jakelemassa loistavia syöttöjään.
Tänään nähdään myös jännittävä taistelu maalivahtien osalta, sillä vastakkaisissa päädyissä ovat monien mielestä maailman parhaat maalivahdit, buffon ja casillas. Allekirjoittaneen mielestä buffon on päällikkö ja vie voiton tässä taistelussa, viimeistään rankkareilla. Hiukan pelottaa myös oman maalikuningas veikkaukseni puolesta, sillä olen veikannut villaa, ja vastassa on nyt buffon ja myös mahdollinen tiputus turnauksesta, joten villan maalit voivat jäädä neljään, ja takaa tulee mm. pavlychenko ja uhkaa rahojani.
Veikkaan että peli on tasan ja italia jatkaa rankkareilla, vaikka kyllä toivoisinkin espanjaa.

Joonas

Anonyymi kirjoitti...

On niillä jotain söperrystä tuolla Antin ja mun jutun alla, missä on ennakot kaikista puolivälieristä :)
Ja kuten tosta Kylin ylläolevasta tekstistäkin käy ilmi, on Espanja blogi-isäntien mielestä lähes varma voittaja. Ei sinänsä yllättävää, kun tämä kansikuvapojukin poseerasi Uuden Rovaniemen jutussa Espanja -paita päällä..

FC Culture kirjoitti...

Tervetuloa Joonas, kiva kuulla!

Joo, kuten Jukka opasti, teimme Jussia silmällä pitäen sellaisen ratkaisun, että teimme torstaiksi ennakot kaikista 4 puolivälierästä. Lisäksi teimme tämän siksi, koska kutsuimme mukaan uusia vieraskynäilijöitä, Jukan ja Antin, jotka kirjoittivat tarkemmat ennakot omien suosikkijoukkueiden otteluiden alla.
Espanjaa on lisää luvassa huomenna, kun toivon mukaan saamme terveisiä Espanjan kirjeenvaihtajalta - mm. paikallisen lehdistön kommentointia pelistä ja jatkosta...päivä voi olla punainen tai musta...(tai siis sininen).

Huomenna on luvassa myös yhteenveto kaikista puolivälieristä iltapäivällä. Ja tuttuun tapaan ottelukohtaiset ennakot välieristä.

Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Espanja - Italia puolivälierän kommentointia Otteluennakon kommenteissa...

Fcc / k

Anonyymi kirjoitti...

Jebaaa!

FC Culture kirjoitti...

Ayrrrrrivaaaaa!

Fcc / k

Art Manager kirjoitti...

Kyllä. Kohtuus tapahtui, Italia oli kuitenkin jälleen ihmeellisen lähellä keplotella itsensä jatkoon tästäkin vaiheesta.