keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

”Derby” ja Revanssi

Saksa – Turkki 25.6.

K: Välipäivät on pyöritelty peukaloita, ja nyt ne tosipelit alkavat. Ajatella, pitkä kisataival kuljettu, ja enää kolme peliä jäljellä! Sitten joutuu useamman kuukauden odottamaan näiden tähtipelaajien pelejä seurajoukkueissaan, ja kaksi vuotta seuraavia arvokisoja. Ketkä menevät loppuotteluun?
S: Kyllä sinne etenevät Saksa ja Espanja, jota pariksi kaavailimmekin kisaennakossamme kuun alussa. Ensimmäistä, keskiviikon, välierää voidaan pitää paikallisotteluna, asuuhan Saksassa yli kaksi miljoonaa turkkilaista. Pelistä tulee kuuma – niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Kunpa pahimmilta ylilyönneiltä ja kiehuvan veden läikkymisiltä vältyttäisiin. Tosin, jalkapallohan on suuria tunteita! Erotuomarina ottelussa on italialainen Massimo Busacca, hänellä on aikamoinen iltapuhde luvassa.
K: Joo pusakka on varmaankin aika märkä pelin jälkeen – ja takki tyhjä (korteista?). Huolimatta jännittävästä asetelmasta, realiteetit ovat selvät: Saksa on suosikki, ja sillä on myös uskomaton etulyöntiasema. Nimittäin, turkkilaisethan joutuvat otteluun ilman pelikiellossa olevia Tuncayta, Ardaa, Emre Asikia ja Volkania, sekä loukkaantuneiden kirjoihin päätyneitä Emre Belözoglua, Gökhan Gönülia ja Emre Güngöriä. Gökhan Zan, tärkeä keskuspuolustaja, pelasi viime pelissä, mutta hänkään ei ole täydessä "tikissä". Saapa nähdä, pystytäänkö Servet Cetiniäkään repimään sairastuvalta avaukseen. Viime hetken menetyksistä ehdottomasti kovin on kuitenkin Nihat, joka pokkasi reisivamman Hollanti-pelissä – häntä ei enää näissä kisoissa kentällä nähdä. Kamalasti joukkue joutuu antamaan eteen saksalaisille, mutta tunnetasossa ei hävitä yhtään – päinvastoin!
S: Mehmet Aurelio palaa keskikentälle, se on plussaa. Hamit Altintopkin voidaan laittaa jo alusta lähtien keskikentälle, jossa hänen taitonsa pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Oikeana laitapuolustajana pelannee taitava Sabri. Fatih Terimillä riittää kuitenkin kovasti päänvaivaa miettiessään pelaajilleen sopivia pelipaikkoja. Luultavasti vasemmalla puolella pelaamaan tottunut Hakan Balta jatkaa topparina. Voi myös olla, että keskikenttämies Mehmet Topalille löytyy uusi pelipaikka keskuspuolustuksesta. Heh, Aamulehdessä kerrottiin Terimin jopa miettineen kolmosvahtiaan, 192-senttistä Tolga Zenginiä, target-pelaajaksi ottelun loppuhetkille, jos joukkue on takaa-ajajana! Hyökkäyksessä katseet kääntyvät supervaihtomiehenä vakuuttaneeseen, mutta alusta asti pelanneena väsähtäneeseen Semih Sentürkiin. Keskiviikkona Turkin ehdoton avainpelaaja on Altintop, mutta saa nähdä, miten näissä kisoissa kahdesti ottelun parhaaksi valittu taituri pystyy temmeltämään kentällä, kun seurakaverit Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Miroslav Klose ja Marcell Jansen tuntevat hänet läpikotaisin.
K: Saksan osakkeita nostattaa toki myös heidän oma esiintymisensä. Se on todellinen turnausjoukkue, joka on parantanut otteitaan peli peliltä kuin sika juoksuaan. Portugali nollattiin (kahdesta maalista huolimatta) aika nätisti, joten taitavasta ja nopeasta vastustajasta on hyvä tuntuma. Schweinsteigerin, Ballackin, Podolskin ja "ketsuppipulloreaktiota" odottavan Klosen käyrät osoittavat ylöspäin. Kun tähän lisätään otteitaan varmentanut Lehmann maalissa, pelihaluja uhkuva Frings, parasta peliään vielä odottava Lahm ja pääpelissä ylivoimaiselta vaikuttava, toisiaan täydentävä Metzelder-Mertesacker-topparipari, on paikallaan kysyä, onko Turkilla mitään jakoja.
S: Vaikka Saksa on maiden 17 kohtaamisesta voittanut 10, ovat turkkilaiset viime vuosina olleet niskan päällä niin ystävyys- kuin tosiotteluissa. Saksan viimeisin voitto on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1992. Toki: Saksa ei ole hävinnyt viidestä EM-välierästään kuin yhden, Hollannille 20 vuotta sitten.

Illan teesit:
• Onko edes kohtuullista odottaa turkkilaisten kääntävän kokoonpano-ongelmansa asenteelliseksi vahvuudeksi?
• Jatkaako Klose maalintekoaan?
• Pystyykö Aurelio estämään Ballackin syötöt laitoihin Podolskille ja Schweinsteigerille?
• Palaako Lehmann "normaalipeliinsä" päästäen Turkin peliin mukaan?


Tulosveikkaus GER – TUR:
Kyli: 2-1 (Saksa johtaa 2-0, ja sitten alkaa kiri…)
Stefi: 1-0 (Kiri alkaa, mutta maalia ei tule)



Espanja-Venäjä 26.6.

K: Jos keskiviikon peliä voidaan luonnehtia kuumaksi paikallispeliksi, on torstain mittelö sitten säkenöivä revanssi. Joukkueethan kohtasivat D-lohkon avauksessa, ja Espanja oli siinä murskaavan ylivoimainen. Avaintekijänä silloin olivat nopeat, puolustuksen kerta toisensa jälkeen puhkoneet läpisyötöt, jotka vapauttivat Villan maalintekoon. Se peli ei tietenkään kanna kumpaakaan joukkuetta loppuotteluun; ei Venäjää kostoretkimielessä eikä Espanjaa selkeänä ennakkosuosikkina. Tämä torstain peli on täysin erilainen luonteeltaan, panoksiltaan ja pelaajistoltaankin – Venäjän osalta, siis.
S: Aivan, Venäjän avauskokoonpanossa tullee olemaan viisi tai kuusi avausottelussa aloittanutta pelaajaa. Tietenkin näkyvin muutos on Andrey Arshavinin mukanaolo. Venäjä pelaa tyystin erilailla, kun hän on mukana. Karhun, sellaisena kuin sitä nyt hehkutetaan, kisathan alkoivat käytännössä Ruotsi-pelistä, joka oli myös #10:n ensimmäinen. Sanoisin, että Espanjan etulyöntiasema perustuu tiiviiseen, toimivaan koostumukseen. Kokoonpano on ollut kasassa jo EM-karsintojen lopusta lähtien, eikä muutoksia ole odotettavissa nytkään. Paletin löytymistä kuvastaa hyvin myös, se että La Rojalla on 20 tappiotonta peliä peräjälkeen. Valmentaja Aragonés on oikeassa siinä, että 4-1-avaustuloksesta ovat molemmat joukkueet menneet eteenpäin ja että espanjalaisten ylivoimainen voitto ei ainakaan auta heitä välierässä. Se voi antaa Venäjälle, kuten YLE:n studiossa uskottiin, sen tarvittavan piristysruiskeen. Takki auki Espanja ei lähde, siitä valmentaja ja Espanjan liigassa rutinoituneet, seuroissaan saavutuksiin tottuneet, pelaajat pitävät huolen.
K: Hyvä, kun nostit esille tuon liiga-asetelman. Nythän ovat pitkälti vastakkain Espanjan ja Venäjän liigapelaajat. Punapaitojen ykkösmiehistöstä, Torresia lukuun ottamatta, kaikki pelaavat Espanjan suurseuroissa. Venäläisten todennäköisestä avaus-11:stä puolestaan vain Saenko ansaitsee leipänsä Bundesliigassa, muut Venäjän kärkiseuroissa, kuten Zenitissä ja TsSKAssa. Haluan kuitenkin teroittaa, että Venäjän liiga on kova, mutta erityinen monella tapaa. Pelaajien kuntopohja ja taitotaso ovat kuin missä tahansa Euroopan kärkiliigassa, mutta maajoukkuetason pelaajia on ripoteltuna useisiin hyvin maksaviin ja voittamiseen tottuneisiin seuroihin, jolloin liigamestaruuden uusiminen, tuplan saavuttaminen ja Mestarien liigassa menestyminen on haastavaa. Venäläinen seurajoukkue on kuitenkin voittanut UEFA Cupin kaksi kertaa viimeisen neljän kauden aikana. Kyllä tämä heijastuu lähivuosina myös Mestarien liigassa menestymiseen. Etenkin Pietarin Zenitissä ollaan oikealla tiellä. Kun puoli maajoukkuetta onnistuttaisiin saamaan samaan seurajoukkueeseen, olisi jälki tuhoisaa. Nyt tilanne on liigan tason ja kovien pelien kannalta hyvä, mutta seurajoukkueiden Euroopassa menestymisen kannalta hankala. Tosin tämän turnauksen jälkeen pelaajien pitäminen Venäjällä saattaa olla vaikeaa. Esimerkiksi FC Barcelonaa suosikkiseuranaan pitävä Arshavin hapuilee jo Espanjan suuntaan.
S: Liigan mainetta on tullut kieltämättä kirkastettua. On silti naivia ajatella, että Venäjä pääsisi pelitavallaan ja aktiivisuudellaan yllättämään Espanjan, koska on varmaa, että Venäjä ei tule peliin passiivisesti ja "safety-palloa" pelaten. Eikä tietysti kannatakaan, koska juuri sillä pelitavalla tuli kolme maalia kuokkaan. Venäjä tulee karhun lailla: viheriön omistaen, nopeuttaan ja syöttöpeliään hyödyntäen ja Arshavinin, Zhirkovin, Semakin ja Pavluychenkon taitoihin nojaten. Ottelu on ennakkoon yksi kisojen helmistä, koska Espanjakin pelaa härkämäisesti. Espanja on varmasti käynyt moneen kertaan läpi venäläisten Ruotsi-pelin varman esityksen ja Hollanti-voiton käänteet, joten pelitapa, yksittäisten pelaajien tyylit ja samoin myös heikkoudet ovat totisesti "Hortalezan viisaan miehen" tiedossa. Yksi jännittävä kysymys tässä ottelussa on se, miten Espanja selviää ensimmäisestä taito- ja "total-jalkapalloa" pelaavasta vastustajastaan. Italian, samoin kuin Ruotsin ja Kreikan, pelitapa antoivat sille pallonhallinnan, mutta nyt vastassa on täysin erilainen joukkue.
K: Oikeastaan kentällä on kaksi Espanjaa, joskin La Rojalla on vieläkin parempi ja näyttävämpi lyhytsyöttöpeli, koska toimiessaan siinä on paljon tehokkaita ja ratkaisevia pystysyöttöjä. Hollantihan ei päässyt nokikkain maalivahti Akinfeevin kanssa, eikä puolustajien jalalla pelaamista testattu kunnolla. Mitä taas tulee venäläisten pelin pyörittämiseen, ja siihen suotuun tilaan, Sennan, Puyolin ja Marcheñan muodostama puolustuskolmio on totaalisesti eri luokkaa kuin Hollannin tai Ruotsin vastaava. Tällä alueella ratkaisu tapahtuu. Senna tulee Arshavinin sukille tarvittaessa jo ekan 20 minuutin aikana, jolloin nuorukaisen pelihalut mitataan aivan eri tavalla kuin aiemmin! Vamos!
S: Espanjan kysymysmerkki lienee se, onko kaukovetojen (mm. Silva, Xavi, Senna, Villa) tähtäin säädetty paremmaksi kuin edellisessä ottelussa. Sihdin on oltava kohdillaan, jos Hiddinkin velhomainen puolustustaktiikka pakottaisi espanjalaiset pitämään palloa parissa kympissä poikittain siirrellen. Italian ryhmitys esti boksissa pelaamisen, eikä nopeita pystysyöttöjä saatu kulkemaan kuin jatkoajalla. Torstaina tarvitaan monipuolista hyökkäyspelaamista. Huomionarvoista on se, että Venäjän kaukovedoissa löytyy, vaikka Kolodin ei niitä korttitilinsä täyttymisen vuoksi olekaan pommittamassa. Suurempi menetys hänen poissaolonsa on Espanjan kärkiparin merkkaamisen kannalta. Yksi aistimisenarvoinen seikka ottelussa on valmentajan ja pelaajien välinen kemia. Venäjällä menee hyvin, pelaajat ovat ilmeikkäitä ja rentoja, ja he katsovat valmentajaansa ylöspäin. Espanjan leiristä voi uumoilla toista, kun kaikki vaihtoon otetut (erityisesti Torres) ovat pudistelleet päätään ja ilmaisseet pettymyksensä valmentajan ratkaisulle. Toki tiukka voitto, joka ratkesi uskoon ja keskinäiseen luottamukseen, omalta osaltaan vahvistaa yhteenkuuluvuutta.

Illan teesit:
• Vapaapotkut ja niiden puolustaminen avainasiana – onko Venäjällä pääpelivoimaa ja pelisilmää Espanjan oveluudelle?
• Miten Akinfeev kestää paineet huomattavasti kokeneemman, mutta silti nuoren, miehen ottaessa mittaa Espanjan maalilla?
• Marcheña vs. Arshavin, valencialaisella oli haastetta jo Cassanon pyrähdysten kanssa, entä nyt, kun vastassa on kisojen paras 10-paikan pelaaja?
• Revanssi: Sergio Ramos vs. Yuri Zhirkov, venäläinen johtaa 1-0 avausottelun jäljiltä.


Tulosveikkaus:
Stefi: 3-2
Kyli: 3-1

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hemmetin Mehmetit oli vallannu lähipizzerian jollain yksityishihhuloinnilla, niin ettei saanut pizzaa...tippukoon jatkosta! No ei, parempi voittakoon!

Anonyymi kirjoitti...

Kannatin kyllä 1. puoliajalla Turkkia, kun pelasivat paljon paremmin kuin Saksa. Kroatia oli Turkkia vastaan selvästi parempi.

FC Culture kirjoitti...

On se vaan niin kuningaslaji tämä jalkapallo. Yllätyksiä ja dramatiikkaa pullollaan. Kyllähän Turkki vei peliä ja Saksa vikisi. Kuka olisi uskonut?

Sen, mitä YLE salli pelistä nähdä, niin Aurelio jätti Ballackin varjoonsa ja pelasi loistavaa peliä Altintopin kanssa. Myös Kazim Kazim, Sabri ja Ugur Boral ylittivät itsensä. Sabri tosin oli ratkaista pelin ajellessaan törkeästi Lahmin päälle rankkarialueella, mutta Busaccalla oli vissiin pilli juuttunut kaulukseen.

Harvoin näkee noin hyvällä itseluottamuksella pelaavaa joukkuetta kuin Turkki. Sitä ihmettelin eniten, että Turkki onnistui vielä pitämään loistavan tasonsa toisella jaksolla. Sentürkin isku ei enää edes ihmetytä.

Turkin oma "Tami", Fatih Terim, on kieltämättä melkoinen keisari, kun saa puhallettua moisen hengen kapisesta öljylampusta.

Fcc / S

FC Culture kirjoitti...

Kyylläpäkyllä, täytyy tänään Venäjän ja Espanjan pelata aikas korkeella tasolla ja vauhdikkaasti, jos meinaavat panna pystyyn sen viihdyttävämmän välierän!
Ranskan TV5 Monde:(n tesktitv:)llä oli kiva otsikko: "Allemagne gagne "à la turque" - Saksa teki turkkilaiset! Sehän on osuva, eikö? Kyllä varmaan moni saksalaiselle (tai ainakin suomalaiselle Studio Julmahuvin muistavalle) katsojalle hiipi mieleen legendaarinen lausahdus, jossa Die Kuhe (Lehmä - Ratkaisijat) -poliisisarjan saksalaiskaksikko muistelee taannoista 5-1-voittoon päättyneen Saksa - Turkki -jalkapallo-ottelun saksalaismaalintekijöitä...Völler, Klinsmann zwei, Riedle...mutta eivät ikinä muista viidennen maalin ampujaa...sarjan viimeisessä jaksossa mysteeri ratkeaa, kun yllättäen turkkilainen hyypiö muistaa, että Brehmehän sen ampui: Und Brehme! Niin se lausahdus: "Die Türkischen - Jeden Tag so Schnäll, Ja!" Ja sama suomeksi: Turkkilaiset - aina vauhti päällä!(http://www.youtube.com/watch?v=grK47y1IMic). J anäinhän se jälleen kerran eilen oli, turkkilaiset olivat pirun hyviä. Saksalaisilla kesti hetken [lue: 79 minuuttia], että saivat peliään kulkemaan kunnolla. Isoin ongelma oli Ballackin näkymättömyys - kiitos verrattoman Aurelion, joka vastasi teoillaan Suomisen Tapsan Kolkalle esittämään kyssäriin: "Miten tällaista huippupelaajaa vastaan pitää pelata?" Onneksi Thomas Hitzlsperger pelasi kisojen parhaan ottelunsa (mm. voittomaalin syöttö) ja bastikin oli tutun energinen. Muutenhan Saksa olisi kaatunut. Eilen ei ollut myöskään maalivahtien ilta. Tämä lupaa hyvää toiselle finalistille...Espanjalle!

Erotuksena aiempiin turkkilaisloppukireihin, en uskonut siihen, koska eivät uskoneet turkkilaiset itsekään. Semihin maali tuli 4 minuuttia liian aikaisin ja väärää joukkuetta vastaan, Saksalla oli tahtoa ja aikaa kehitellä vielä voittomaali. Fatih Terimkään ei uskonut 2-2- tasoitusta todeksi, ja teki sellaisen pienen - sinänsä inhimillisen - virheen ja liikuttui (mitä, keisariko?!) pyyhkien vedet silmistään turkkilaishuoltajien ja vaihtopelaajien riemuitessa Semihin viime hetken tuikkausta. Tämä oli pelaajillekin sellainen signaali, että hyvä työ jätkät, olemme tehneet tehtävämme. Mutta peliähän oli vielä 4 min jäljellä - ja oli yllättävää - että turkkilaiset eivät sitä ymmrätäneet. Pelihän oli kesken. Ja kyllä pelaajat näkivät, että valmentaja poraa siellä laidalla. Keskittyminen herpaantui. Siksi Saksa voitti. Toki, mikään ei olisi niin paikallaan kuin jossittelu. Lahmin 3-2 maaliahan ei olisi pitänyt syntyä, jos olisi pelattu fair playta. Pallo kentältä ulos tai koko ottelun ihmeellisesti haahuillut Busacca olisi pannut pelin poikki. Ehkä KAzim Kazimin ei olisi kannattanut aiemmin pelissä kaatua helponlaisesti kontaktista, niin olisi saatettu ottaa nyt tosissaan. Klassinen Pekka & susi -tarina! Toki tilanen tapahtui niin nopeasti, joten sikäli tämä tapahtunut on ymmärrettävää.
Kazim Kazim brittilehdissä tilanteestaan (eli loukkaantuminen puolustaessaan 40 metrissä maalintekoon sitten rientänyttä Lahmia) taiston tauottua: "I thought this tournament was about fair play but I am not sure that was fair." ja "I think they will be a bit upset with the goal that won the game for them," he said. "This whole tournament's been based around fair play, but that wasn't fair. We kicked the ball out for a few teams throughout the tournament and it would be nice for them to have done it. It's a bit upsetting as I was down. I'm not the sort of guy to go down if I'm not injured and as you saw I was subbed off."

Näin,
Fcc / k

Anonyymi kirjoitti...

Aurelio pelasi kyllä melkoista peliä keskikentällä. Katkoi peliä ja riisti palloja niin suvereenisti, että ihmetytti miksi mies ei seurajoukkuetasolla pelaa kovemmissa ympyröissä.

Kazim Kazim oli toki laidallaan yllättävän pirteä ja hyvä, ja Sabri tuki nousuillaan vahvasti. Tämän laidan puutteisiin puolustuspelissä peli kuitenkin ratkesi Saksan 3-2 -maalin muodossa. Jotain tällaista odottelin jo Kroatia -pelissä.

Myös Sentürkin peliä oli mukava seurailla. Kyseessä vaikuttaisi olevan perinteinen tilanteita haisteleva strikeri, jolla on hyvä viimeistelytaito.

Kova keskikenttä tulee olemaan Turkilla vielä ensi kisoissakin, mikäli Aureliokin jatkaa. Toki Topalista löytynee korvaaja A:llekin. Emre kun siihen vielä kuntoutuu, Tuncay; Arda ja Kazim kokeneempina.

Hyökkäykseen sitten ainakin Nihat ja Sentürk, en tiedä löytyykö tämän lisäksi paljoa leveyttä. Laitapuolustajaosasto vaikuttaa vähän arveluttavalta, mikäli siellä seikkailumielisiä Sabreja pelaa. Toki viihdyttävää ja maalirikasta peliä tällöin.

Kylillä mielenkiintoinen huomio Turkin valmentajasta. Pitäisi toki vähän pitää itkujaan sisällään pelin ajan. Minun silmääni Kazimin kaatuminen oli sinänsä merkityksetön, kun oli jo höntyillyt itsensä täysin ulos tilanteesta. Epätoivoisessa suunnanmuutosyrityksessään kai teloi itsensä, mene ja tiedä.

FC Culture kirjoitti...

Mää katsoin, että Terimin silmät kostuivat, kun joku huitaisi sitä vahingossa kyynärpäällä nokkaan riehakkaassa tuuletuksessa. No, joka tapauksessa Turkin ote herpaantui Sentürkin osuman jälkeen.

Toisaalta Saksalla on joukkueessaan kovia voittajatyyppejä ja tsemppareita, joten viime hetkien maali ei ole heiltä yllätys. Ballackin pimentäminen ei vielä Saksaa pysäytä. Basti oli todellakin vireessä ja Lahm osoitti ratkaisijan kykynsä, vaikka osittain olikin pulassa Kazimin ja Sabrin kanssa.

Minäkin pidän Kazimin loukkaantumista merkityksettömänä. Kukaan joukkue ei olisi pysäyttänyt peliään tuohon - ainakaan näin kovien panosten ollessa pelissä.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan, niinhän se olikin, että joku huitaisi vahingossa Turkin valmentajaa nokkaan. Toki joku pelaaja saattoi kattoa että mitä se valmentaja siellä porailee. Joka tapauksessa, Turkin nuoret pelaajatkin tietänevät ensi kisoissa, että loppuhetkillä voittajat keskittyvät peliin pikemminkin paremmin kuin huonommin.

FC Culture kirjoitti...

...v ä h ä n k ö j ä n s k ä t t ä ä...

vaan turhaanpa tässä miettii, ekan kympin aikana käynee selväksi, saavatko härät pelinsä rullaamaan alusta asti. ja miksipäs eivät saisi?

ekalle puoliajalle olisi mukavaa mennä 1-0 tai 2-0 (tai 2-1) johdossa. 12' Villa 1-0...39' Silva 2-0. lähdetäänkö tästä liikkeelle? joo, sopii. kiitos.


Fcc / k

Anonyymi kirjoitti...

Espanja-Saksa... mahtava finaali!

España campeón!
JC

Anonyymi kirjoitti...

Vakuuttava voitto. Onneksi Iniestakin, yksi suosikkipelaajistani, alkoi vihdoin pelaamaan jakaen muutaman ratkaisevan syötön.

Ja vedonlyönnistäkin taisin voittaa, kun ymmärtääkseni löin semmoisen vedon, missä voitan Espanjan päästessä finaalin. Uskon kyllä, että hoitavat finaalinkin.

FC Culture kirjoitti...

Mahtipuoliaika Espanjalta. Taivaallisia syöttöjä Iniestalta ja Cesciltä.

Keskikenttä oli niiin hallussa viidellä miehellä, ja Sennahan ei tehnyt virheen virhettä. Se oli taidetta!

Villa-Torres ei ollutkaan se ratkaisun avain. Lähdetäänkö Saksaakin vastaan yhdellä kärjellä ja Cesc mukaan?

Fcc / S