perjantai 20. kesäkuuta 2008

Vieraskynä II: Kroatia vs. Turkki - taitoa ja suuria tunteita

Turnauksessa tähän mennessä kaikki pelinsä voittanut Kroatia kohtaa tänään uuden haasteen, kun vastaan asettuu yllätyksellinen ja taitava Turkki. Suuren yleisön silmissä Kroatia ei ehkä vieläkään kuulu turnauksen voittajasuosikkeihin, vaikka tuloksien valossa sen sitä tulisi jo olla: karsinnoissa kaatui Englanti joukkueiden molemmissa kohtaamisissa ja tuloksena oli oman karsintalohkon voitto, kisojen alkulohkossa kaatuivat niin Itävalta kuin Saksa sekä lähes puhtaasti kakkosmiehistöllä pelaten, Puola.

Mutta miksi Kroatian tulisi pelätä Turkkia, kun jalkoihin on jo jäänyt sellaisia jalkapallon suurmaita kuin Saksa ja Englanti? Kroatian alkulohkossa kohtaamat joukkueet ovat tottuneet vastaamaan eteläisempien kilpakumppaniensa suurempaan yksilötaitoon tiiviillä joukkuepelillä. Nyt Kroatia - joka on perinteisesti totuttu näkemään kokoelmana taiteilijasieluisia yksilöitä - onkin yllättänyt kaikki kurinalaisella ja tiiviillä joukkuepelillä. Tiivis joukkuepeli yhdistettynä maan futiskulttuurista kumpuavaan vaatimukseen taitavasta ja älykkäästä jalkapallosta teki Kroatiasta ainakin vielä B-lohkossa kaikkia sen kilpakumppaneita etevämmän kokonaisuuden.

Nyt vastaan asettuva Turkki on tyystin erilainen kuin Kroatian alkulohkossa kohtaamat joukkueet. Turkin vahvuuksiin kuuluvat lahjakkaiden yksilöiden henkilökohtainen taito ja luovuus, heikkoutena vaikuttaisi olevan puutteellinen kyky pelata kurinalaisesti joukkueena täydet 90 minuuttia. Kroatia on vakuuttanut tiiviillä koko joukkueen puolustuspelillään, mutta Turkki vaikuttaisi olevan juuri sellainen joukkue, joka voi rikkoa Kroatian tiiviin paketin. Turkin joukkuetta leimaa eräänlainen luova hulluus: ”tulevaisuuden joukkueelta” ei odoteta paljoa, mutta pelaajat kokevat pystyvänsä kääntämään mahdottomiltakin vaikuttavat tilanteet voitoiksi.

Normaalisti temperamenttisena tunnettu Kroatian maajoukkue on tähän mennessä turnausta toteuttanut valmentajansa luomaa pelisysteemiä viilipyttymäisen rauhallisesti. Nyt vastaan asettuva Turkki on puolestaan esiintynyt totutun räväkästi, mikä näkyi muun muassa maalivahti Volkanin ulosajona edellisen pelin ratkaisuhetkillä. Positiivisina ilmentyminä ”kaikki peliin” -asenteesta ovat olleet pelien viime hetkillä tapahtuneet lähes mahdottomantuntuiset nousut. Onkin mielenkiintoista nähdä, pystyykö Kroatia edelleen säilyttämään malttinsa, mikä olisi edellytys nähdynkaltaisen pelin jatkumiselle.

Joukkueet lähtevät otteluun siinä mielessä eriarvoisesta asemasta, että Kroatia saa jalkeille parhaan miehistönsä (pois lukien jo ennen turnausta loukkaantunut Eduardo), kun taas Turkki lähtee peliin huomattavan varamiehisenä pelikieltojen ja loukkaantumisien rasittamana. Kroatian valmentaja Slaven Bilic pystyi jopa lepuuttamaan avainmiehiään alkulohkon päätöskamppailussa jatkopaikan varmistuttua jo aiemmin. Turkin valmentajalla sen sijaan riittää runsaasti päänvaivaa poissaolojen täyttämisessä sekä ottelun alkuhetkiltä lähtien toimivan permanentin löytämisessä.

Kroatian kenttämiehityksessä piikissä aloittanee turnauksessa vakuuttavasti esiintynyt, rajusti töitä tekevä ja kovaa tilanteisiin menevä Ivica Olic. Hiukan hänen alapuolellaan hyökkäyksessä esiintynee Puola -ottelussa pirteästi pelannut Borussia Dortmundin Mladen Petric. Penkille jää vielä tulivoimaa päätöskierroksella maalanneen, juonikkaan ja vahvan Ivan Klasnicin muodossa. Merkityksettömässä Puola -kamppailussa Bilic peluutti normaalista avausmiehistöstään vain vasemman laidan kaksikkoa Pranjic – Rakitic ilmeisenä tarkoituksenaan parantaa kaksikon yhteispeliä. Vasemman laidan peli osoittautuikin Kroatian vahvimmaksi osa-alueeksi kyseisessä kamppailussa. Näin ollen Portsmouthin taituri Niko Kranjcar joutunee aloittamaan ottelun Turkkia vastaan vaihtopenkiltä, sillä aiemmin oikealla laidalla lähes symbioottisella tavalla toiminut kaksikko Srna – Corluka jatkanee myös yhdessä. Keskikentän keskustassa suurimman vastuun pelinteosta kantaa edelleen nouseva tähti Luka Modric, ja häntä tukee kokenut Niko Kovac.

Turkin avauskokoonpanoa on hiukan vaikeampi ennakoida, sillä valmentaja Terim on harrastanut joukkueessaan melkoista kierrätystä, suurelta osin pakon sanelemana. Kärjessä aloittanee kokenut kaksikko Nihat – Tuncay, ja Turkin liigan maalikuningas Semih Sentürk palannee rooliinsa supervaihtomiehenä. Keskikentän vasemmalla laidalla jatkanee maaleja tehtaillut nuori lupaus Arda Turan. Keskikentän keskustasta Turkilta puuttuu pelikiellon vuoksi kokenut ankkuri Aurélio, ja kapteeni-pelintekijä Emre Belözoglu on luultavasti edelleen loukkaantuneena. Aurélion korvannee nuori Mehmet Topal, ja hänen rinnalleen on ehdolla edellisen kamppailun loppuhetkillä keskikentällä loistanut Bayern Münchenin Hamit Altintop. Mikäli Altintop pelaa keskustassa, aloittanee keskikentän oikealla laidalla nuori Kazim Kazim, ja hänen alapuolellaan nouseva laitapuolustaja Sabri Sarioglu. Maalivahti Volkanin pelikiellon vuoksi torjuntavastuun saa konkarimaalivahti Rüstü Recber.

Taistelupari:
Luka Modric vs. Hakan Altintop. Turnauksen alkuvaiheessa laitapuolustajana esiintynyt Altintop nostettiin edellisen pelin loppuhetkillä keskikentälle ja tuloksena oli heti kolme maaliin johtanutta syöttöä. Parhaimmassa tapauksessa molemmat pelaajat pelaavat keskellä keskikenttää, missä he voivat ottaa toisistaan mittaa oikein kunnolla. Kumpi vie pidemmän korren pelintekijöiden kamppailussa, kokeneempi ja kovemmissa liemissä keitetty Altintop, vai tulevaisuuden suurpelaajaksi povattu nuori Modric?

Tulosveikkaus Kroatia-Turkki:
Paremmin joukkueena pelaava Kroatia katkaisee Turkin vaiherikkaan kisataipaleen: 3-1

Jukka

Jukka on blogi-isäntien ystävä jo alakouluajoilta. Hän on innostunut futisfani, joka näissä EM-kisoissa liputtaa Kroatian ja Espanjan puolesta sekä ihannoi Luka Modricia ja David Villaa. Jukan realistinen mutta koukuttava kommentointi maalaa kuvaa valveutuneesta ja sivistyneestä nuoresta miehestä. Ja sitä hän onkin!

2 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

No alkaahan niitä tulla niitä yllätyksiä! Ja jännitystä!

Upia ottelu, jonka maalit voit bongata esim. tästä: http://www.thesportytube.com/2008/06/20/croatia-turkey-video-euro-2008/

Mukana myös rangaistuspotkut, joista mainittakoon se, että sekä pelintekijätaituri, viittä vaille man-of-the-match, Cro #10, että nuori superlahjakkuus, Cro #7, ampuivat ohi (!). Toinen oikealta ja toinen vasemmalta. Nooh, kovat jätkät kestää paineet: Arda, Semih ja Altintop osuivat pilkulta, ja Rüstükin pääsi näyttämään kyntensä ja paikkaamaan viime hetken seikkailunsa.

Makia.

Jatkuvatkohan yllätykset tänään...? Mitäs siihen sanotte, jos välierissä kohtaavatkin Saksan ja Turkin lisäksi Espanja ja...Venäjä?!

Fcc / k

Anonyymi kirjoitti...

Olipa kyllä katkera pala Kroatia -fanille tämä tulos. Jatkoajan lisäajan yliajalla tuli sitten tasoitus. Kroatia ei siitä toipunut. Lisäksi valmentaja Bilic, jolla on varmasti hieno tulevaisuus valmentaja, valitsi huonosti rangaistuspotkujen vetäjät, sillä pisti kaksi kokematonta pelaajaa heti alkuun.

Joukkueiden pelitekijöiden Hamit Altintopin ja Luka Modricin taituruutta keskikentällä oli kyllä mukava seurata. Altintopin kosketus palloon oli ihailtavan pehmeä, ja Modricin syötöt sekä liike loistavia.