tiistai 17. kesäkuuta 2008

Au revoir, Raymond!

Marco van Basten on tottunut salamavalojen välkkeeseen, eikä miehen ole varsinaisesti tarvinnut ruinata kavereita mukaan golfkierrokselle. Kaikenkarvaisten selkääntaputtelijoiden ryhmä on kasvanut kovasti Hollannin yllätettyä totaalisesti C-lohkossa. Italia ja Romania ovat kilvan usuttaneet Hollantia joko kaikkensa antamiseen tai järkevän varovaiseen peluutukseen.

Marcosta on tullut Ylijumala, jolla on mahdollisuus vaikuttaa kymmenien miljoonien futisfanien kansakunnalliseen itsetuntoon. Kysymys kuuluu, miten tämä vaikuttaa peluutukseen? Kuinka monta ns. ”ykkösmiehistön” pelaajaa laitetaan kentälle ja minkälaisella asenteella Hollanti pelaa? Olipa avausmiehistön paidassa minkälaisia nimiä tahansa, varmaa on, että Marcosta tulee saapasmaan vihatuin mies Romanian nitistäessä voiton. Van Basten on itse vakuuttanut laittavansa ”parhaan” joukkueen kentälle, mutta on selvää, että hän ei tässä tilanteessa voi muutakaan raportoida. Hän ei halua postilaatikkoonsa italialaisia pommeja – ainakaan vielä tiistaina.

Uskon Hollannin yllättävän jälleen kerran positiivisesti. Van Bastenin ei ole mitään järkeä lähteä pelaamalla pelaamaan Italiaa ja Ranskaa ulos kisoista, sillä todennäköinen välierävastustaja tulee olemaan joka tapauksessa Espanja. Espanja kun löylyttää nykykunnossa olevan Italian ja Ranskan.

Luultavasti Van Basten korvaa korttiuhan alla olevan Andre Ooijerin John Heitingalla ja päästää Arjen Robbenin ja Robin Van Persien avaukseen – mikäli taiturien vammat eivät ole esteenä. Eipä tämä kovin pahalta kuulosta. Paineettomina herrat pystyvät varmasti tänäänkin uskomattomiin suorituksiin. Mirel Radoin silmävamma ja Darin Goianin pelikielto jättävät pahan aukon Romanian peliin. Mikäli Chivua peluutetaan topparina, tilalle tulevat keskikenttämiehet ovat huomattavasti hyökkäävämpiä pelaajia. Tämä antaa Rafael van der Vaartille tai Wesley Sneijderille mahdollisuuden vaarallisiin vastaiskuihin.

Taisteluparit:
Van Persie ja Robben vs. Cosmin Contra ja Razvan Rat. Laidoilla taituroivat ja keskelle suoraviivaisesti ajavat hollantilaiset omaavat huikean kikkavaraston. Romanian laitapakit, Contra ja Rat, ovat esittäneet turnauksessa hyviä otteita, mutta onko tämä taituruus ja nopeus jo liikaa?

Kisaveikkaus: Hollanti-Romania:
Kyli: 2-2
Stefi: 2-1



Pelataan Hollanti-Ranska-ottelun 60 minuuttia. Hollanti on mennyt 2-0-johtoon Van Persien maalilla juuri, kun Ranska oli saanut pelistä hieman otetta. Mitä tekee Ranskan valmentaja, Raymond Domenech? Hän vaihtaa Maloudan tilalle kentälle St-Etiennen miehen, Bafetimbi Gomisin, vaikka penkillä istuu Samir Nasrin, Karim Benzeman ja Patrick Vieiran kaltaisia nimiä. Ok, Malouda ei pelannut hyvin, mutta näkymättömän Gomisin ainoaksi merkkipaaluksi jää yksi ohilaukaus. Lopulta Domenech tekee koko pelissä vain kaksi vaihtoa (Anelka otettiin kentälle 75 minuutilla), eikä Ranskan peliin löydy todellista pelintekijää, niiden ratkaisevien syöttöjen antajaa. Ilmeisesti Saturnuksen renkaat kertoivat Raymondille, että kaksi vaihtoa riittää.

Odotan mielenkiinnolla, että kentällä nähtäisiin Marseillen pelin sielu, Samir Nasri, josta odotetaan tulevaisuuden pelintekijää les Bleus’ille. Muutenkin olisi tärkeää, että Franck Ribéry ei joutuisi tekemään yksin kaikkea työtä sekä laidassa että keskellä – niin energinen ja taitava kuin mies onkin. Hollanti-pelissähän Ribéry oli ikään kuin kymppipaikalla, mutta hääräsi käytännössä joka puolella kenttää, esimerkiksi laiskojen Maloudan ja Govoun tonteilla. Nasri sopisi loistavaksi Jérémy Toulalanin – miehen, joka ei osaa hyökätä eikä puolustaa – tilalle. Tietysti hyökkäävämpään rooliin. Ribéry voisi pelata oikeassa laidassa ja ajaa keskelle Pirlon ja De Rossin ohi. Pitää nyt vain toivoa, että Nasri ei ole horoskoopiltaan skorpioni..

Italian valmentajaa, Roberto Donadonia, eivät tähtikartat ja kuunkierrot voisi vähempää kiinnostaa. Miestä kiinnostaa ainoastaan patsastelu Henri Delaunay -palkinto kainalossaan Wienin illassa. Italian pelaajat tuntien tämä haave ei ole tavoittamattomissa. Joukkueesta löytyy kokemusta, taitoa, johtajuutta ja nälkää – enemmän kuin Ranskalta. Lisäksi paineet tulisivat ainakin puolivälierissä olemaan Espanjan niskassa, koska monet italiaanot ovat jo menettäneet toivonsa. Lisäksi Espanjan media tekee kaikkensa, että La Rojalla olisi löysät puntissa puolivälierissä.

Luca Toni osoitti pääpelivoimaansa Romaniaa vastaan, vaikka avausosumaa ei vieläkään syntynyt. Tosin Grégory Coupet olisi muutaman noista Tonin terävistä puskuista luultavasti imaissut maaliin. Myös Gianluca Zambrotta ja Fabio Grosso onnistuivat hyvin laitanousuissaan ja keskityksissään. Daniele De Rossi pelasi hyvän pelin, ja hänelle avautui kaksi hyvää maalipaikkaa; tulinen tykitys kuudentoista rajalta osui harmillisesti pelikaverin selkään, ja Bogdan Lobont puolestaan torjui huikeasti puskuyrityksen maalin läheltä. Simone Perrotta epäonnistui pahasti avaukseen päästyään, ja mies napottaa tänään penkillä. Haluaisin nähdä pirteästi esiintyneen Antonio Cassanon avauksessa, mutta ymmärrän kyllä, jos näin ei tapahdu. Donadonilla on vaikea tehtävä päättää Cassanon kohtalosta, koska mies saattaa aivan yhtä hyvin tehdä maalin tai vastaavasti läväyttää esimerkiksi Willy Sagnolia käkättimeen.

Kisaveikkaus Ranska-Italia:
Kyli: 0-1
Stefi: 0-1

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko se "mestarivalmentaja" -Stefi, joka täällä kritisoi Domenechia? Sanonpa vaan, että kylmät kävisi Ranskalla Italiaa vastaan keskikentän ryhmityksellä Nasri + yksi puolustava keskikenttä. Tällöin ainakin laitureiden pitäisi pelata keskemmällä ja puolustavammassa roolissa, eikä siihen Ranskan laitureista pystyisi muut kuin Ribery. Todellisessa maailmassa kun ei pärjää sillä Manageripelin "rusinat pullasta" -timantilla (mitä joskus käytit Newcastlella), missä on kärjen takana pelaava hyökkäävä kk, puolustuslinjan edessä pelaava puolustava kk sekä laidoilla vapaasti viilettelevät laiturit. Ei ei.

Lisäksi tämä Toulalan vaikuttaisi jostain syystä olevan molempien blogi-isäntien hampaissa. Mielestäni hän ei ole esittänyt mitään erikoista, niin negatiivistä kuin positiivistakaan, eli pelannut kuten normaali puolustava keskikenttäpelaaja. Ihmettelen toki kyllä itsekin suuresti, mikäli Vieiraa ei tänään pelikunnossa ollessaan nähdä keskikentällä.

En lähde veikkaamaan mitään illan pelin lopputuloksesta, sillä kummankaan joukkueen voitto ei mielestäni olisi yllätys. Ja mikäli jompi kumpi joukkueista selviytyy jatkoon, on se papereissani edelleen yksi mestarisuosikeista. Hieno futisilta luvassa!

Anonyymi kirjoitti...

No joo, olitte siis oikeassa. Domenechiltä aika käsittämätön veto laittaa Abidal toppariksi. Ei oikein taida olla Domenech menestyvä valmentaja. Liiaksi idealisti, tyhmä tai jotain.

FC Culture kirjoitti...

Ai ehdit jo ottaa takas jtn...katsos kun...kokeillaanpas uudelleen, juuri kirjoitin noin 15 minuutin ajan asiantuntevaa (?) vastausta Jukalle...mutta kuten aina tällaisessa tilanteessa...se katosikin bittiavaruuteen!
Eli otetaan lyhennettynä versiona ja puhellaan joskus syvällisemmin.
Tässä syitä Raymond Domenech', kritisoimiseen:
1) Monsieur Domenech ei ole koskaan voittanut mitään valmentajana. Hänen 1. suuri valmennuspestinsä oli nousevassa Ligue 1 -joukkue Olympique Lyonnais'ssa 1989 - 1993. Hän oli toki nostamassa joukkuetta liigaan (ainoa voitto?), mutta vei kaikkiaan 9 vuotta, että joukkue toipui hänen jättämästään "perinnöstä". Loppu onkin ranskalaista liigafutishistoriaa: Lyon on käärinyt 2000-luvun alkupuolelta lähtien 7 mestaruutta. Putkeen. Domenechin tie vei maan jalkapalloliitto F.F.F.:n "suojatyöpaikalle" U21:iin, Les Bleuets'iin. Siellä vierähti suojatyöpaikkamaiset 11 vuotta...ilman voittoa (ja miettikääpä, millaisia pelaajia hänen joukkueessaan on vilissyt!). Paras sijoitus on ollut 2. sija v. 2002, muuten on oltu kerran-kaksi välierissä, jos on päästy edes kisoihin.
2) Niinpä mies tuli kaikille (paitsi F.F.F.:lle) täysin puskista Jacques Santinin seuraajaksi. Toki, hänen huippuhetkensähän v. 2004 alkaneella maajoukkueen päävalmentajauralla sattui viime MM-kisoihin...2. sijaan.
3) Tällaisen epävarmanoloisen, kummiin ratkaisuihin taipuvan, suppean pelinäkemyksen (valmennusratkaisujensa perusteella) omaavan "harmaahapsen" riski on toteutunut juuri pelätyllä tavalla. Hän ei ole uskaltanut lähteä muuttamaan oikeastaan mitään. Puskee samoilla vanhoilla tyypeillä, meni huonosti tai tosi huonosti. Aivan höpöpuhetta Banalta ja Ägältä studiossa, että Domenech on vaihtanut sitä ja tätä, kahta kärkeä ja blaahblaah. Mon Dieu, samat jätkäthän siellä heiluu...ai anteeksi, kävihän Nasri 16 minsaa pyörimässä kentällä 1. jaksolla. Benzema, joka ei ole vielä valmis - ei pelaajana eikä kv. läpimurtoon. Henry, joka pelasi paitsi huonon kauden, ei ole myöskään kyennyt nousemaan joukkueensa profiilipelaajaksi. Kaiken kukkuraksi kentälle on rastatukastaan paiskattu B. Gomis - hei, milloin viimeksi AS St. Etiennen pelaaja on päässyt maajoukkueeseen...ja esiintynyt useammin kuin moni muu parempi pelaaja. Joskus silloin, kun monsieur D. itse pelasi. Puolustuslinjasta ei edelleenkään löydy P. Mexesiä, AS Roman (Serie A:ssa vuodesta toiseen ko. nuorukaisen johdolla kärkisijoja hätyyttelevä joukkue) keskuspuolustajaa. Sagnol älyttiin sentään vaihtaa lohkon 3. pelissä...mutta hitaaseen ja epävarmaan Clerciin. Ei, mieluummin vaikka puutteellinen DC, Abidal, sinänsä lupaava FCB-laitapakki. G-sus!

Ai niin joo, meinasi unohtua: Jérémy Toulalan! Hän ei ole enää hampaissamme, olemme nielaisseet hänet jo! Suuuurkiitos Daniele De Rossille (ITA), joka niittasi maalin, jollaista monsieur Toulalan ei IKINÄ tekisi! De Rossillahan oli jo 1. puoliskolla komea vastapallopaikka, josta pallo painui aavistuksen yli. Toulalan on 1-puolinen puolustava keskikenttäpelaaja, joka on kaukana Ägän mainitsemasta tasapainottavasta keskikenttäpelaajasta. Nykyaikainen puolustava keskikenttäpelaaja on kaikkea muuta(kin) kuin puolustava. De Rossi (ja kuka tahansa toinen lohkon tai muiden jatkoon edenneiden DCM:stä) pystyy laukomaan, tukemaan hyökkäyksiä, syöttämään (eteenpäin ja peliä avaten), taklaamaan ja näyttämään paremmalta kuin monsieur T. Hänellä ei ole vetoa (huom. sisäteräsijoitusta ei sellaiseksi lasketa, kun tulee Riberyn avopaikkasyöttö keskelle 16-20 metriin) eikä hän osaa puolustaa: todisti mm. läheltä Sneijderin ylärimaniittiä Hollanti-pelissä...aiheutti vaparin, josta Grosso pani tolppaan...You name it!

Katsos vaan: Forza Italia! Nähdäänpäs sunnuntaina: La Roja - Azzurri!!

Fcc / k

FC Culture kirjoitti...

Kyllä näin on, mutta sympatiaa pitää tuntea. Jos Thuram oli pakko jättää penkille, oli Abidal ehkä toiseksi paras vaihtoehto. Ei Boumsongkaan olisi ikinä pärjännyt Pirlon ja Tonin syöttöpelin kanssa. En tunne Squillacia, minkä tason toppari hän on?

Riberyn loukkaantuminen oli paha niitti, eikä Nasri päässyt näyttämään osaamistaan Abidalin takia. Pelinrakentelu ontui taas.

Käänsin parikymmentä minuuttia ennen päätöstä kanavan Hollannin pelille. Iloista oranssifutista tarjottiin aika-ajoin. Ei pysynyt Contra Van Persien kyydissä.

Melkoinen "kakkosmiehistö" Hollannilla oli kyllä kentällä ja Mutu oli tehdä maalin pari kertaa.

Öitä!

Fcc / S