keskiviikko 18. kesäkuuta 2008

Nuoret vastaan vanhat

Tänään jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuissa nuoret kohtaavat vanhat. Pistetarpeen kannalta panoksettomassa Kreikan ja Espanjan kohtaamisessa, kisojen 3. vanhin joukkue, Kreikka, koettaa kiillottaa kilpeään kahden Hadeksen mailla sujuneen lohko-ottelun jälkeen. Nyt on viimeinen mahdollisuus siihen, sillä kreikkalaiset matkaavat kotiin iltapelin jälkeen. Espanja sen sijaan kisojen 3. nuorimmalla joukkueella jatkaa luottavaisena puolivälieriin, ja valmistavasta ottelusta on tärkeätä saada hyvä tulos, laaja onnistuneisuuden vire ja entisestään vahvistunut itseluottamus Italiaa vastaan.

Kreikkalaisten puolustuslinja menee päätöspelissä uusiksi Torosidisin ja Seitaridisin parannellessa vaivojaan. Tämä korostaa entisestään kreikkalaisikoni Dellasin roolia. Keskikenttä ja hyökkäyskin kokevat muutoksia, kun Karagounis ei polvensa vuoksi ole 90 minuutin kunnossa, ja Gekas on keikahtanut Venäjä-ottelussa saamaansa tälliin. Akilleen kantapää on kreikkalaisten pelinopeus, jota on vaikeuttanut Rehhagelin puoliajasta ja pelistä toiseen vaihtama pelisysteemi. Toivottavasti espanjalaistähdet ehtivät vikkeline jalkoinensa myöhästyneiden raastinrautataklausten alta ajoissa pois, ettei jatkopeliin tule ikäviä yllätyksiä. Toivottavasti kiistelty tuomari Howard Webb ottaa alusta lähtien tiukan linjan.

Täytyypäs toivoa myös, ettei espanjalaisille käy kuin naapurimaalle, joka teki kahdeksan pelaajavaihdosta, sortui valmentajaansa myöten naivismiin ja otti kuokkaan viimeisessä pelissään. Vaan, on sitä lupa odottaa vaihdoksia myös Espanjalta. Aragonés taitaa päätyä systeemivaihtoon perinteisen 4-4-2:n sijaan. Avaukseen noussevat ainakin energinen ja hyvällä tavalla aggressiivinen Navarro laitapuolustajaksi, Xabi Alonso keskikentän ankkuriksi, Albiol ja Juanito toppareiksi ja Fabregas pelintekijäksi Pepe Reinan päivystäessä maalilla. Kärkiparin dynamiikkaa valmentaja tuskin lähtee alusta asti horjuttamaan, vaan varmaankin toisella puoliajalla vaihdetaan molemmat näyttöpaikkaa kärkkyviin Güizaan ja Garcíaan. Muutoksista huolimatta merirosvolaiva-lempinimeä kantavan helleenijoukkueen ryöstöretki ei suju Niken hengessä, vaan Styks-virran kautta kreikkalaiset jättävät elävien maailman nollakerholaisena. La Furia-Rojalle sen sijaan on katettu pöytään nektaria ja kypsiä rypäleitä. Vamos!

Illan teesit:
- Saako Sergio Ramos vihdoin pelinsä kulkemaan?
- Lähteekö Kreikka kotiin (4-3-3 -)tyylillä, esimerkiksi avaamalla maalitilinsä?
- Onko Torresin vuoro osua kolmesti?

Tulosveikkaus Kreikka – Espanja:
Stefi: 1-2
Kyli: 2-4


Lue myös Espanjan kirjeenvaihtajamme, José-Carlosin eli JCn, terveiset Andalusiasta!

D-lohkon viimeisessä ja alkulohko-ottelut päättävässä Venäjän ja Ruotsin kohtaamisessa kisojen nuorin (26,16 vuoden keski-ikä) kohtaa vanhimman (29.17). Yhtä pelaajaa vaille kotimaan liigan pelaajista koostuva yllätysvalmis Venäjä saa kokoonpanoonsa kauan odottamansa silauksen, kun Andrei Arshavin palaa pelikieltonsa jälkeen kehiin. Koko kauden hehkutettu, Pietarin Zenitissä kautensa Uefa Cup -voittoon päättäneen pelaajan pelituntuma on toki arvoitus, mutta valmentaja Hiddinkillä ei liene varaa jättää pelaajaa vaihtoon. Arshavinin monipuolisuus, pallon hallinta, pelinäkemys ja nopeus takaavat tämän pystyen dominoimaan peliä niin kärkimiehenä, laiturina kuin hyökkäävänä keskikenttäpelaajana. Vaikka monella muulla pelitoverilla on allaan 1-2 kovavauhtista euro-ottelua, hän on osoittanut 11 Uefa Cup -maalillaan, joista kaksi finaalissa Glasgow’n jättiläistä vastaan, ja 10+11 liigatehoillaan pystyvänsä kovissa paikoissa kannattelemaan joukkuettaan. Kun tähän lisätään Venäjän aiemmissa otteluissa, etenkin Kreikka-voitossa, verrattomasti esiintyneet Yuri Zhirkov, Roman Pavlyuchenko, Konstantin Zyryanov sekä päivä päivältä otteitaan keskikentällä varmentava Semshov – Semak -kaksikko, voi Venäjä toden teolla haastaa Ruotsin.

Ruotsin voittoa puoltavat historia, pelaajamateriaali ja joukkuepelaaminen. Ruotsi kärkkyy jatkopaikkaa neljännessä arvoturnauksessa peräkkäin. Avainpelaajiksi ovat tyrkyllä jo kaksi elintärkeää maalia sinikeltaisille viimeistellyt Zlatan, profiilipuolustajan asemaansa vahvistanut ja sitä kautta Juventukseen siirtyvä Mellberg, lähes virheettömästi pelannut laitapakki Nilsson, edellisessä ottelussa numerot pieninä pitänyt Isaksson sekä keskikentän monipuolinen Svensson. Huomattavaa tasonnousua Sveamamma odottaa sen sijaan Freddie Ljungbergiltä, Hanssonin Petteriltä ja ”Henkeltä”, joka on maalannut jokaisessa arvoturnauksessa, joissa hän on Ruotsia edustanut. Ennen EURO2008:a. Panosta ottelussa ei tarvitse hakea: voittaja pelaa puolivälierässä Hollantia vastaan.

Illan teesit:
- Quo Vadis Guus Hiddink, paikantaako kokenut valmentaja Ruotsin heikkoudet, vai onko edessä jälleen vaihteeksi mitä ihmeellisempiä kokeiluja?
- Arshavin vs. Zlatan – kumpi osuu?
- Venäjän puolustus vs. Ruotsin puolustus…kumpi selviää vähemmillä virheillä?
- Zhirkov vs. Nilsson – voittajan laitapuolustaja tyrkyllä alkulohkojen All Starsiin?

Tulosveikkaus Venäjä – Ruotsi:
Stefi: 0-1
Kyli: 2-1

5 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

Arshavinia on hehkutettu lehdistössä paljon, mutta mielestäni hivenen liikaa. Arshavin on erittäin lupaava pelaaja, mutta ei vielä kansainvälisen tason tähtipelaaja, kuten esimerkiksi Zlatan.

Mies pelaa Pietarin Zenitissä, ei ManU:ssa tai Barcelonassa. Venäjän liigan taso on noussut paljon viime vuosina, mutta sarjan kärkijoukkueet eivät ole läheskään samalla viivalla kuin Englannin, Italian tai Espanjan parhaimmisto. Sakemannejahan pietarilaiset pyörittelivät kieltämättä näyttävästi Uefa Cupissa.

Mestarien liigassa - todellisessa huippuseurojen koitoksessa - venäläiset ovat kuitenkin olleet vuosi toisensa perään pehmeitä. He ovat tarjonneet ainoastaan lumisia kenttiä, keltaisia palloja ja avausvihellyksiä väärään kellonaikaan.

Seuraan Arshavinin otteita joka tapauksessa suurella mielenkiinnolla ja toivotan miehen lämpimästi Newcastleen, joka on osoittanut Andreihin kiinnostusta.

Itse ottelussa Zlatan iskee pallon maaliin Venäjän keskinkertaisen keskuspuolustuksen keskeltä, eikä Venäjä saa palloa kertaakaan maaliin.

FC Culture kirjoitti...

Niin, äskeisen kommentin jätti tietysti Stefi.

FC Culture kirjoitti...

Huh huh, millä rytinällä venäläiset tulivat. Paras ensimmäisen puoliajan esitys koko turnauksessa.

No, onnekseni Ruotsi sai hieman otetta viimeisen kymmenen minuutin aikana.

Kylläpä aliarvioin Venäjää. Uskonpa silti vielä tässä vaiheessa Ruotsin pääsyyn jatkoon. 1-1.

Heh, Alonso meinasi tehdä maalin puolesta kentästä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, asiantuntijat, kertokaa mulle miksi ruotsi yrittää koko ajan suoraan keskeltä läpi, eikä heitä palloa laitaan, mistä sais (saisko?) keskityksiä pojille maalilla? mulla jurppii ihan kympillä tuo ruottalaisten peli nytten....

Anonyymi kirjoitti...

joo... näinhän siinä sitten tosiaan kävi, että hurrit meni ja hävis, yllättävän heleposti. en mie yleensä ruottia kannata missään, mutta kun ne oli ainoat pohjoismaalaiset... ja onhan se ljunberg aika ihku.