sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Perjantaita odotellessa

No niin. Nyt on MM-kisaliitteet rankinglistoineen ja Gert Remmelin nelikenttäanalyyseineen (phuuh) luettu. Infoähky uhkaa, mutta onneksi on tämä blogi, jossa voi avautua.

Espanja ja Brasilia ovat kiistattomat suosikit. Pronssipeliin on heitetty lähinnä Hollantia, Argentiinaa ja Englantia – joskin Maradona ja David James nakertavat jälkimmäisten menestyshaaveita. MM2006-finalisteilla, Italialla ja Ranskalla, ei uskota olevan mitään jakoa pokaalitaistossa. Saksan turnauskestävyydestä ja voittamisen kulttuurista kirjoitetaan kovasti, mutta kukaan ei tunnu oikeasti uskovan sen mahdollisuuksiin ilman Ballackia.

Mutta, mutta. MM-kisat ovat aina yllätyksiä täynnä, ja maiden väliset marginaalit kapenevat jatkuvasti. Kenellä peli lähtee kulkemaan heti alusta, syttyykö joku kesken turnauksen, mitkä suurmaat floppaavat? Tulevatko kisojen yllättäjät Afrikasta, Etelä-Amerikasta vai Euroopasta?

EURO2008:ssa FC Culture ennakoi mainiosti Espanjan mestaruuden. Muutoinkin haistelimme todella hyvin kisojen kulkua ja seuraamisen arvoisia pelaajia. Nyt tehtävä on paljon vaikeampi, ja maine (?) helpommin menetettävissä. Mutta nyt sitten vaan katse rohkeasti kristallipalloon..

Lohko A:sta jatkoon menevät Ranska ja Meksiko. Domenech on niii-in passé, mutta näillä pelaajilla ei edes hän voi mokata. Ajatelkaa mitä pelaajia: LLoris (yksi maailman parhaista veskareista), Evra (maailman paras vasen pakki), Gourcuff (dominoi jo nyt UCL:ssä), Anelka (uran paras kausi takana, kliininen viimeistelijä), Ribery (uskomaton taidon ja nopeuden yhdistelmä). Materiaali vie väkisin jatkoon, mutta matka katkeaa viimeistään puolivälierissä. Toisena jatkoon heilahtaa Meksiko. Lahjakas joukkue on mahtava miksaus nuoria lahjakkuuksia ja kokeneita kisajyriä. Löi Italian harjoituspelissä. Voi edetä jopa puolivälieriin.

Lohko B:stä jatkoon ehdottomasti Argentiina ja Nigeria. Argentiina on ollut jo pitkään aivan siellä terävimmässä kärjessä. Se on tuottanut – Brasilian tavoin – huippuyksilöitä jatkuvalla syötöllä, mutta MM-kisoissa taival on aina päättynyt tiukalla marginaalilla. Nytkin Maradonan käytössä on uskomaton hyökkäyskalusto. Pitää vain toivoa, että joukkuehenki säilyy. Nigerian taitureiden täytyy rypistää aivan tosissaan, sillä Kreikka ja Etelä-Korea ovat niin selviä altavastaajia, että asetelma voi kääntyä heille eduksi. Helleenien ja "Aasian tiikereiden" ahkerat ja sitkeät työmiehet puolustavat kurinalaisesti.

Englannilla kävi hyvä säkä, kun se arvottiin heikkotasoiseen C-lohkoon. Nyt Capello saa aikaa valmistaa joukkuettaan jatkopeleihin. Kaikki alkulohkon vastustajat ovat sille suupaloja. Englannilla on pitkästä aikaa joukkue, jolla on realistiset mahdollisuudet venyä jopa finaaliin. Se kyllä vaatisi David Jamesiltä samanlaisia otteita kuin pari kautta sitten Valioliigassa – ja tietysti Rooneyn pysymistä terveenä. Kilpailu toisesta jatkopaikasta on ankaraa. Slovenia yllätti karsinnoissa, kun Tshekki ja Venäjä tulivat takki auki vastaan. Algerian ja USA:n tiputtaminen jatkosta ei oikeastaan edes olisi yllätys tältä patrioottiselta ryhmältä.

Saksa ei todellakaan mene heittämällä jatkoon D-lohkosta. Serbialla on kerta kaikkiaan loistava ryhmä kasassa. On kokemusta ja nuoria staroja sekä yksi parhaista puolustuslinjoista koko kisoissa. Ghana on potentiaalia pullollaan, mutta pystyvätkö Sulley Muntari ja Kwadwo Asamoah pyörittämään peliä ja johtamaan prässipeliä ilman Essieniä? Syttyvätkö Australian liigajyrät Afrikan kisahuumassa? Nyt olisi viimeinen sauma jatkopeleihin pitkään aikaan, sillä aussijunioreista ei ole tulossa Schwarzerin, Cahillin, Brescianon ja Kewellin tasoisia futaajia.

E-lohkossa Hollanti vie ja Kamerun sekä Tanska vikisevät kakkospaikan perään. Morten Olsenilla on käytössään lahjakkaat topparit (Agger-Kjaer) sekä hyvät keskikentän ankkurit (Jensen-Poulsen). Kaiken kaikkiaan joukkue on erittäin kokenut. Mutta onko Olsen valinnut liiankin kokeneita pelureita? Veikkaan, että juuttien hyökkäävät keskikenttämiehet – JDT:n johdolla – jäävät ne ratkaisevat askeleet jälkeen Alexandre Songille, Jean II Makounille ja kumppaneille. Kamerun menee jatkoon, jos Samuel Eto’o malttaa olla **ttuuntumatta joukkuekavereille ja medialle.

F-lohko on kisojen toiseksi rupuisin. Italia menee kyllä alkulohkosta jatkoon, mutta Espanja tiputtaa sen viimeistään puolivälierissä. Italialla on tasokkaita pelaajia todella laajalla rintamalla, mutta ne pelien voittajat ovat kiven alla. De Rossi on kyllä esimerkillinen persiillepotkija tiukissa paikoissa. Marek Hamsik johdattaa Slovakian toisena jatkoon. Uusi-Seelanti on yksi heikoimmista jengeistä ikinä tällä tasolla.

Lohko G on se näiden kisojen "kuolemanlohko". Brasilia menee tietysti jatkoon, mutta Portugalin ja Norsunluurannikon kamppailu tulee olemaan kovaa. "Elefanttien" kultaiselle sukupolvelle soisi menestystä myös maajoukkueessa. Eiköhän se jatkopaikka irtoa, jos Drogba toipuu pelikuntoon ja Ronaldolta viedään tila pois. Toivottavasti Eboué jaksaa keskittyä Ronaldon vartiointiin koko 90-minuuttisen. Pohjois-Korean tuntemattomat sotilaat taitavat jäädä kisoissa maaleitta, vaikka Jong Tae-Se uhosikin tekevänsä maalin jokaisessa pelissä.

Lohko H on Espanjan näytöstä. Etenkin Hondurasia vastaan saattaa tulla rumaa jälkeä. "El Loco Bielsa" ("Hullu Bielsa") johdattanee Chilen jatkopeleihin, vaikka Sveitsillä on varsin tasapainoinen paketti kasassa. Chileä on povattu näiden kisojen ilopilleriksi, mutta valitettavasti se saa toisella kierroksella vastaansa Brasilian. Matías Fernandédin kikkoja sekä Humberto Suazon ja Alexis Sanchezin hyökkäyspeliä olisi varmaan ollut mukava nähdä vielä heinäkuussakin.

Ja loppuun vielä TOP4-veikkaus:
1. Espanja
2. Hollanti
3. Englanti
4. Argentiina

Nyt sitten vielä toivotaan, että harjoituspeleissä ei enää satu haavereita ja että fanit ottavat iisisti. Nauttikaa kisoista FCC:n seurassa!

FCC / S




5 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

Kiitos Tepu!
Taattua hervantalaislaatua [sävy: täysin pyytetön ja positiivinen]! Olen tässä miettinyt, että joskus on vakuuttavampaa ja vaikuttavampaa jättää jokin asia mainitsematta kuin mainita siitä vain vähän (negatiivisessa valossa). Oliko tietoinen valinta jättää siis Paraguay sanavalintojesi ja muotoilujesi ulkopuolelle F-lohkossa...?! ;)

t.
Tapio Laine

FC Culture kirjoitti...

Näinhän se on. Paraguay oli kieltämättä niitä, joista ei oikein ollut sanottavaa. Onhan siellä kovat hyökkääjät, mutta siihen se hohto sitten jääkin. Slovakia tuntuu yhtenäisemmältä jengiltä.

Eikä tossa alkusetissä oikein pysty ruotimaan kovin syvällisesti. Jätetään parhaat palat sitten pelipäiville.. ;)

S

Jukka kirjoitti...

Itekki olin tulossa tänne ihmettelemään, että miksi Stefi jätti Paraguayn mainitsematta sanallakaan. No tuskin joukkue kovin pitkälle pääsee (Veikkaaja tosin arvioin lohkon kakkoseksi), joten Stefin maine (?) tuskin on pahasti vaakalaudalla.

Ja Hollannin se nostaa finalistiksi veikkauksissaan, jaa jaa. Itse odotan innolla, että pääsen naureskelemaan turnauksen yliarvostetuimmalle pelaajalle, eli Arjen Robbenille. Tämä umpi-vasuri pärjää jokaisessa kokeilemassaan liigassa sen yhden kauden, ennenkuin hidasälyisimmätkin vastustajat tajuavat miten häntä vastaan pelata: ohjata käyttämään oikeaa jalkaansa. No alkulohkossa kaveri voi vielä loistaa, kun vastassa on vielä esim. vähemmän älyllä ja enemmän fiiliksellä futikseen asennoituvia afrikkalaisia (mikäli vanhat asenteet pitävät kutinsa), mutta eiköhän esim. Tanskalaiset jo alkulohkossa kyykytä kaljuuntuvaa & ylimielistä hollantilaista naureskellen.

FC Culture kirjoitti...

Lukekaahan tämä: http://mm2010.fi/2010/06/08/cnnn-tahtikolumnistin-pedro-pinton-mm-veikkaukset/.

Robben ei vissiin pelaa Tanskaa vastaan reisivamman takia. Harmi vaan. Juuttien pyörittely olis ollut sille hyvää harjoitusta tosipeleihin.

Stefi

Jukka kirjoitti...

Nyt näyttäisi siltä, että Robben on pelikunnossa: http://www.mtv3.fi/urheilu/mmjalkapallo2010/uutiset.shtml/arkistot/mmfutis/2010/06/1141661

Vois olla tosin Hollannille ja Robbenille parempi, mikäli mies ei Tanskaa vastaan pelaisi. Parempi mies reserveistä kentälle, ja Robben kentälle kikkailemaan vasta heikommin puolustavia joukkueita vastaan.

Mulla on jostain syystä ollut sellainen kutina, että Tanska vois olla kisojen yllättäjämaa. Maan seurajoukkueet on menestyneet viimevuosina hyvin ja karsinnoissa jälki oli vakuuttavaa. Ainakin Tanskan futis vaikuttaisi olevan nousussa, saa nähdä mihin se sitten vielä riittää.