sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Luvassa elämäniloiset MM-kisat

Tämänkertaiset jalkapallon MM-kisat pelataan Etelä-Afrikassa 11.6–11.7.2010. Päällimmäisenä ennakkofiiliksenäni minulla on myönteisyys, iloisuus ja näyttävyys. Varman päälle rakennetut Sveitsin ja Itävallan EM-kisat, kuivakka yliorganisointi Saksan maalla, ja konservatiiviset Japanin ja Etelä-Korean MM2002 jäävät kauaksi taakse historiaan, kun afrikkalainen urheilumeininki ja spiritti valtaa maailman. Toivottavasti tv-yhtiöiden ohjaajat ovat kartalla ja välittävät kisatunnelmia ja -ilmiöitä pätevän laaja-alaisesti ottelutapahtumien ulkopuoleltakin: stadionien lehtereiltä, areenoiden laitamilta ja pikkukylistä. Studioon parkkeeraava Kuuselan Marakin voi jättää nyt kravattinsa kotiin ja lainata vaikka Herra-47:ltä peitettä rintapieleen, tai pukeutua hassuihin, suosikkijoukkueensa värisiin ritilälaseihin!

Tummia pilviä Etelä-Afrikan taivaalle voivat tuoda vain jalkapallon sotkeutuminen liiaksi päivänpolitiikkaan ja sen tarkoituksellinen käyttö politikoinnin välineenä. Vaikka AC Milanin osakkeet näyttelivät jo loppukeväästä roolia Italian ja Venäjän energiapolitiikassa ja kauppasuhteissa, pinnan alla kiehuu nyt tuotakin enemmän. On nimittäin kiinnostavaa kaiken futisilottelun keskellä seurata, miten pattitilanteet kehittyvät ja purkautuvat (Kiinan tukeman) Pohjois-Korean ja (Yhdysvaltojen liittolaisen) Etelä-Korean välillä tai Israelin (ja Yhdysvaltojen tai laajemmin länsimaiden) ja Turkin (tai laajemmin arabimaiden) välillä. Toivottavasti Pohjois-Koreaa ei nyt kuitenkaan suljeta kisoista. Puheenaiheena olleesta terroriuhkastakaan ei tiedä kuin kisojen jälkeen… Turvatoimia kuitenkin vahvistettaneen luonnollisesti avausottelussa, mutta myös Englannin ja USA:n sekä USA:n ja Algerian C-lohkopeleissä.

Näiden näkökulmien lisäksi MM-kisat Afrikassa ovat jo nyt saaneet aseman näytönpaikkana afrikkalaisille samaan tapaan kuin Olympialaiset olivat Kiinalle. Tämä edustaa vanhahtavaa länsimaista imperialismia, jossa nyt tullaan (taas) sankoin joukoin toteamaan: ”Hei, nämähän syö ihan samaa puuroa kuin mekin!” tai ”Tuodaanpas nyt vähän sivistystä tännekin maailman kolkkaan.” Sellainen ajattelutapa vie huomiota väärään suuntaan, tai ainakin väärin keinoin. Yhdet MM-kisat eivät muuta maailmaa, eivätkä ne esimerkiksi poista afrikkalaisten perusahdinkoa. Voisimmeko ottaa futiksen tällä kertaa ”vain” futiksena? Ja hoitaa politiikanteon politiikantekona?

Asiaan. Paitsi joukkuepelaamisella, asenteella ja työmoraalilla huippusuorituksiin ylletään myös taidokkuudella, luovuudella, nöyryydellä ja pelikavereiden kannustamisella. Niinpä itseään täynnä olevat egot, ahdistavat pelitavat, rakoilevat joukkuehenget, väkivaltaisuudet ja eilisen tähdet eivät enää toimi. Afrikassa siirrytään uuteen aikaan – welcom! Kisojen kiintotähtiä ovatkin muun muassa pienet väkkärät, joukkuetovereitaan kannustavat ja periksi antamattomat taitopelaajat, tyyliin: Messi, Villa, Silva, Iniesta, Pienaar, Sneijder, Taiwo, Rooney ja H. Suazo.

Alkulohkoistaan jatkavat Forlánin tähdittämä Uruguay ja kisahenkeä ylläpitävä Etelä-Afrikka (A-lohko). Domenechin temput ovat passé. Kysykää vaikka Tshabalalalta tai Letsholonyanelta! B-lohkossa Argentiinan työmoraali, tuittuilun taso, joukkuepelaamisen aste ja Maradonan maltti ovat koetuksella hurmoksen saavuttavaa Nigeriaa, herhiläismäistä Etelä-Koreaa ja ankarasti puolustavaa Kreikkaa vastaan. Pahimmassa tapauksessa pari peliä mennään maaleitta ja valmentaja pyörittää sellaista hyökkääjärulettia, ettei kukaan pysy perässä. Silti Albiceleste jatkaa aiempaa vahvempana. Nigeria peesaa. C-lohkon vie Englanti, jolla on huippujoukkue ja -valmentaja. Slovenialle vahva henki ja selkeä pelisysteemi tuovat yllättävän jatkopaikan!

D-lohkossa myrskyvaroituksen antaa Serbia, jolla on runkopelaajien kesken sellainen ”vielä kerran pojat” -mentaliteetti. Nuorennusleikkauksensa viimeistellyt Saksa tulee vahvana kakkosena 2. kierrokselle, mutta jokin Die Mannschaftilla klikkaa...olisiko se ”uusi viini vanhoissa pulloissa”? Hollannille E-lohko on pelkkä välipala, mutta toinen jatkaja on vaikeampi…olisiko se kuitenkin kiinnostava mix nuoruutta ja kokemusta: Tanska. F-lohkon puolustava mestari Italia on heikompi kuin vuonna 2006, mistä kertoo mm. se, että rannalle jääneet pelaajat voittaisivat edustusmiehistön. Lippin kultainen kosketus on himmentynyt, mutta puolivälieriin asti on eväitä. Paraguay kiittää helposta lohkosta kakkossijallaan.

Brasilia on G-lohkon kingi, vaikka kivenkova (puhdas) kärkimies puuttuukin. Norsunluurannikolle valmentaja-Eriksson tuo juuri sen puuttuva palasen, ja Portugali jää taakse. H-lohkossa Euroopan paras joukkue Espanja jatkaa vahvoja esityksiään. Se on vahvempi kuin kaksi vuotta sitten, joskin keskikentän pohjalla on Marcos Sennan kokoinen aukko! Karsinnoissa sekä Argentiinan että Brasilian kertaalleen voittanut Chile jatkaa 2. kierrokselle (Brasiliaa vastaan!).

Välierissä kohtaavat kaavion toisella puolella Englanti ja Brasilia ja toisella puolella Argentiina ja Espanja. Serbian, Norsunluurannikon ja Chilen nimeän mustiksi hevosiksi. Mestaruutta toivon tietysti Espanjalle! Maalikuningasveikkauksessa laittaisin rahani likoon Messin, Forlánin, H. Suazon, Torresin ja Rooneyn puolesta.

Kannustan seuraamaan kisoissa näitä pelaajia:
Yksi kisojen MVP:istä Steven Pienaar (RSA), Tuntematon suuruus Fernando Muslera (URU), ”Mikä tykki!” Taye Taiwo (NGR), Kreikan Kasper Hämäläinen Sotiris Ninis (GRE), Auxerren taitoniekka Valter Birsa (SLO), uransa huippua häämöttävä Milan Jovanovic ja ”Vielä sykkii…” JDT.

Täydennä 7 lauseenalkua:
Odotan erityisen innokkaasti… Pohjois-Korean otteita.
Kisoista tullaan muistamaan erityisesti… taitofutiksen paluu myös MM-areenalle.
Maradonalle tulee… muutama harmaa hius lisää jo alkulohkossa.
Saksan turnauskestävyys… on hyvää perustasoa, mutta se ei nyt riitä.
Slovenialaiselle Valter Birsalle… tai hänen agentilleen tulee kisojen jälkeen muutama puhelu.
Ranskan valmentaja Domenech ei… enää kisojen jälkeen nautikaan FFF:n luottamusta.
Hollanti voi… yltää puolivälieriin asti.

Voit kopioida lauseenalut ja vastata omalta osaltasi kommenttina!

Mahtavia MM-kisoja toivottaen,
FCC / M



2 kommenttia:

FC Culture kirjoitti...

Ja ettei mene liian vakavaksi:
http://www.youtube.com/watch?v=92vV3QGagck&feature=fvst

FCC / M

Jukka kirjoitti...

Jaahas, Kyli täällä analysoi päivän politiikkaa sellaisella tarmolla, että jalkapalloilulliset ennakoinnit jäivät aivan varjoon ainakin omissa muistilohkoissani. Itse aion (yrittää) keskittyä vain jalkapalloon, vaikka vanha politiikkatieteilijä olenkin.

Norsunluurannikko on kyllä siinäkin mielessä jännä joukkue, että jo neljä vuotta sitten sen otteita odotettiin innolla ja sen lohko nimettiin silloinkin "kuoleman lohkoksi". Itelle jäi mieleen vaisut tulokset ja puutteellinen joukkuepeli, kun erityisesti Drogba yritti tehdä kentällä kaiken mm. mennen pelin loppuhetkillä heittämään puolessa kentässä rajaheittoa, joka "ehkä" olisi kannattanut jättää joukkuekaverin huoleksi. Tämä joukkuepelin ja egojen välinen jännite voi tulla esille muidenkin (odotusarvoisesti Afrikan) maiden kohdalla myös näissä kisoissa, mut saapa nähdä. Paras JOUKKUE, joka pelaa myös viihdyttävää futista, voittakoon!