keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Ennakkosuosikin avaus

Kisojen ehdoton ennakkosuosikki, Espanja, avaa kisansa Sveitsiä vastaan. Joukkue on muuttunut vain vähän EM-kultaporukasta, joten heikkouksia ei juuri löydy. Maailman topparieliittiin noussut Gerard Pique ryhdistää puolustusta ja hoitaa pääpallot. Xabi Alonso puolestaan korvaa Marcos Sennan keskikentän pohjalla, mitä on pidetty joukkueen heikkona kohtana. Senna kun oli paljon puolustavampi pelimies.

Pelistä voi tulla eilisen Brasilia-Pohjois-Korea-ottelun toisinto. Hitzfeldin miehistö lähtee puolustamaan yhdeksällä miehellä ja iskee vastaan. Sveitsiläisten tulevaisuuden toivolla, Eren Derdiyokilla, on kova näyttöpaikka. Maalipaikkoja ei tule montaa.

Sveitsiläisten joukkuepuolustamista ei kannata aliarvioida - 2006-kisoissa maali pysyi puhtaana koko kisojen ajan, yhteensä 394 minuuttia. Ukraina pudotti sen toisella kierroksella vasta rankkareilla. Nyt alkulohko on tietysti liian kova tuon tempun uusimiseen.

Sveitsiläisryhmä on samaa tasoa kuin aiempinakin vuosina. Ja tässä on oikeastaan maan ongelma. Vaikka nuoret pärjäävät hyvin kisoissa, niin loppujen lopuksi pelaajista tulee seurojen peruspelaajia. Hajuttomia, mauttomia, perussuorittajia. Yllätyksiä on turha odottaa.

Sveitsiläiset pääsivät kisoihin helposta karsintalohkosta, josta jopa Suomi olisi voinut mennä jatkoon. Nyt kisoissa se joutuu tappelemaan Chilen kanssa toisesta jatkopaikasta Alexander Frein ollessa loukkaantuneena. Ei kyllä hyvältä näytä.

Seuraa näitä:

1) Leventääkö Espanja peliä tarpeeksi laidoille, kun Sveitsi lähtee sumputtamaan? Silva on yksi parhaista laitapelaajista ja löytää Villan erinomaisilla syötöillään.
2) Sveitsiläisten erikoistilanteet. Juustomaan iskumahdollisuudet ovat erikoistilanteissa, jossa joukkeella on kokoero puolellaan.

Tulosveikkaus Espanja-Sveitsi: 2-0

FCC / S

1 kommentti:

Art Manager kirjoitti...

Ensikäden tietoa ottelun jälkipuinnista Katalonian Barcelonasta.

Olin seuraamassa ottelua pienessä paikallisessa rantabaarissa, johon ja jonka ympärille oli kerääntynyt runsas joukko jalkapallon ystäviä. Paikalla oli myös n. 15 hengen sveitsiläisseurue. Punaiset paidat, punakeltaiset liput ja poskiin maalatut raidat kertoivat selvästi tämän jalkapallokansan odotuksista ottelua ja superjoukkueen tähtiä kohtaan. Kaikki olivat mediaa myöten valmistautuneet juhlimaan ja dokumentoimaam voitonjuhlan riemua.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli odottava ja painostava. Omien suoritukset ja ilmeiset maalipaikat saivat huikeat suosionosoitukset, mutta se tärkein jäi odottamaan. Sumutorvet pauhasivat maalitilanteiden jälkeen pienessä kahvilassakin. Tämä kansa tietää mihin sankarinsa pystyvät ja osaavat myös vaatia vastaavia suorituksia "rojoilta".

Sveitsin maali ja Espanjan tolppa ja toinen toistaan huikeammat maalipaikat erottuivat yleisössä vahvoina tunteenpurkauksina. 

Sveitsin maali kuitattiin pelin aikana nopeasti epäuskottavana onnenkantamoisena. Usko omaan väriin säilyi vahvana viimeiseen minuuttiin asti.

Pelin jälkeen kannattajat hiljenivät ja purkautuivat omiin suuntiinsa. Sanan otti haltuun media, tv kanavat ja lehtien internet sivut tulvivat uutisia ja kuvia katastrofista. Mikään media ei voinut jättää kommentoimatta asiaa. Pettyneet espanjalaiset saivat purkaa ja jäsentää tuntojaan.

Pelin ajaksi tyhjentyneet kadut, rannat ja kaupat pysyivät hiljaisina vielä illallakin. "Espanja ei juhli tänään."

Kovimman ryöpytyksen kohteeksi joutuivat tähtihyökkääjät ja valmennus ja joukkueen johto paikallisen palloliiton johtajaa myöten. Muuten joukkuetta arvioitiin kuitenkin kunnioittavasti, kuten kansallisaarretta kuuluukin. Usko, Odotukset ja mukanaelämisen tunne säilyvät kannattajien mielessä edelleen seuraaviin peleihin edettäessä.