lauantai 26. kesäkuuta 2010

16

Puolelle 32 MM-kisajoukkueesta Etelä-Afrikan talvi löi vasten kasvoja, piiskasi ja hyydytti. 16 joukkuetta jatkaa kekkereitä tänään alkavalla 2. kierroksella. Ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen tätä iloa ja huumaa on jäljellä enää kahdeksan ottelua. Toivottavasti futislesket ja muut peliä mollaavat jaksavat vielä kahden viikon ajan...

URU – KOR 2-0 ja USA – GHA 2-1
Eläköön jatkokaavio! Jokin näistä neljästä joukkueesta yltää välieriin, jossa vastustaja tulee Hollannin tai Brasilian suunnasta. Joukkueilla on erilaiset vahvuudet. Uruguay voittaa Korean pitkälti armottomien kärkimiestensä johdolla, mutta joukkueen verkkoon ei myöskään ole vielä A-lohkon geimeissä tehty yhtään maalia, joten Lugano ja Muslera alakerrassa ovat merkittyjä miehiä. Korean pakka ei pysy nyt kasassa.
USA on osoittanut käsittämätöntä taisteluasennetta, periksiantamattomuutta ja juuri sitä amerikkalaista ”uskoa omaan juttuun”. Peli ei todellakaan ole ohi, ennen kuin se on ohi. Se kantaa myös Ghanaa vastaan, jonka pelitilannemaalien teko-ongelmat tulivat karusti esille Saksaa vastaan. Koko mantereen tuki on Afrikan tähtien tukena, mutta se kääntyy itseään vastaan. Gyan on sinnikäs ja vahva, mutta Altidore, Dempsey ja Donovan ovat astetta parempia. Välierissä nähtäneenkin siis kovan luokan yllättäjä: Uruguay...mutta mennään nyt kuitenkin ottelu kerrallaan.

GER - ENG 0-1 ja ARG – MEX 3-1
Huh huh, kovat ovat otteluparit jo 2. kierroksella. Aikanaan kolme näistäkin kovin tavoittein liikkeellä olevista Futismaista joutuu pettymään, kun vain yksi nähdään välierissä. Englanti karistaa Saksan kannoiltaan. Stevie G ja Lamps näyttävät Khediralle ja Bastille kaapin paikan ja syyn, miksi näistä keskikenttäpelaajista ei kannata puhua edes samana päivänä tai samassa lauseessa. Rooney nostaa tasoaan alkulohkopeleistä. Capello löysi kupletin juonen 3. pelissä ja sehän riittää, kun puhutaan turnauspelaamisesta!
Argentiinalle Meksiko on lopulta pelkkä suupala, vaikka Meksiko varmasti laittaa kaikkensa peliin. Kaliiberi ei vain millään riitä, vaikka Aguirre on juuri oikea mies koutsaamaan El Tri:tä, kolmivärisiä, ja hän saa pakastaan kaiken irti tosipaikassa. Messi kuitenkin avaa maalitilinsä ja La Brujita, Veron, pyörittelee juonikkuudellaan Torradon johtaman meksikolaiskeskikentän solmuun. Argentiina – Englanti peleistä tulee mieleen mielenkiintoisia muistoja aiemmista kisoista...”Qminta Hottia”.

NED – SVK 3-2 ja. ja BRA – CHI 2-1 rp.
Hollanti on edennyt vahvasti kohti tavoitettaan, mestaruutta. Se on saanut olla medialta suhteellisen rauhassa, vain Robbenin pelikunto on välillä herättänyt huomiota, mutta Oranje on kuitenkin näyttänyt, että käyntiin on päästy hyvin ilman häntäkin. Slovakian mahtava joukkuepelaaminen ja armoton maalipaikkojen hyödyntäminen á la Vittek vetää vertoja mille tahansa muulle joukkueelle. Nuoret slovakkistarat Stoch, Weiss jr. ja Hamsik pyörittävät peliä ja luovat paikkoja ja Skrtel on kasvanut muutaman sentin Liverpool-otteistaan. Mucha on varma molari, all stars -ainesta. Luvassa on värikäs ottelu, joka on kuitenkin Hollannin heiniä jatkoajan jälkeen. Nuoret hollantilaispelaajat ovat henkisesti kovassa paikassa...ja tarvitaankin 30 ekstraminuuttia paremmuuden ratkaisemiseen.
Brasilia osoitti oman rutiininsa riittävyyden alkulohkon seitsemällä pisteellä. Vielä Robinho, Luis Fabiano, Maicon ja Kakà voivat nostaa tasoaan rutkasti. Vain Elano on pelannut oman tasonsa äärirajoilla, mikä kantoikin all stars -mainintaan asti. Chile on pelannut hienosti. Espanjaa vastaan se ei voinut kuitenkaan mitään. Kenties Chile voi murtaa eteläamerikkalaisten alemmuuskompleksin, koska se on jo kertaalleen voittanut brassit tänä vuonna. Rankkareille Chilen yllätysmomentti ja altavastaajan energisyys kantavat, mutta sitten astuu stadionvalokiilaan Julio Cesar, joka torjuu Seleçãon jatkoon.

PAR – JPN 3-1 ja ESP – POR 3-1
Etelä-Amerikan joukkueista Paraguay on esittänyt todella tasapainoista peliä, vahvaa hyökkäyspeliä ja tarkkaa oman alueen puolustamista. Tuntuu, että hyökkääjistä ei ole edes vielä saatu kaikkea irti. Japanin lakipiste taidetiin sen sijaan saavuttaa jo Tanska-voitossa. Kaksi vaparimaalia, jollaisia saa Sörensenin taakse vain unissaan, ja päättäväinen siivoaminen oman maalin edessä antavat toki uskoa siitä, että aurinko nousisi vielä 2. kierroksellakin, mutta kyllä nyt on Paraguayn momentum.
Paraguayn puolivälierävastustajaksi tulee Espanja, joka kohtaa Iberian niemimaan hegemoniaottelussa Portugalin. Se selvisi komeasti hengissä "kuolemanlohkostaan", tosin käytännössä yhden ketsuppipullopelin turvin. Vaikka portugalilaisilla on muutama huippupelaaja riveissään, materiaaliero ja vaihtopenkin vahvuus vievät La Rojan jatkoon. Pöytä näyttäisi olevan katettu La Furialle kohti finaalia...mutta silloin muidenkin kuin Villan pitää tehdä maaleja ja yltää tutulle all stars -tasolleen.

Väki vähenee – pidot paranevat - ja lukijat tietysti lisääntyvät!


~ FCC / M ~

Ei kommentteja: