maanantai 30. kesäkuuta 2014

Jogo do dia: FRA-NGA

Tänään ylitetään puoliväli neljännesvälierissä ja puolivälieräparien seulomisessa. Ranskan ja Nigerian mittelöstä sekä Saksan ja Algerian kohtaamisesta voittajat mittaavat toisensa seuraavalla kierroksella. Päivän peliksi olen valinnut klo 19 alkavan Gallian kukkojen ja Länsi-Afrikan superkotkien nokkien kalistelun.

Jatkaako Ranska vakuuttavia otteitaan?

Ottelun voi tiivistää yhteen pohdinnan paikkaan: "Deschampsin kuri vs. afrikkalaisille niiiiin tuttu kurittomuus". Mestaruuksiin Les Bluesin pelaajakapteenina johdattanut valmentaja tietää, mistä kukko pissii. Hänellä on ollut couilles'eja erotella jyvät (a)kanoista joukkuehenkeä parsiessaan. Nigeria on jälleen samassa tilanteessa, paperilla joukkue antaa lupauksia, mutta kentän puolella jokin aina mättää - milloin kurittomuus, milloin taktiset virheet.

F-lohkon Argentiina-ottelu oli pitkään hyvin vihreä-valkoisten hallussa, kiitos Musan kahden maalin, mutta lopussa La Albiceleste kiri ohi. Ranska on puolestaan ollut kenties vakuuttavin eurooppalaisjoukkue E-lohkossaan. Maalittomasta Ecuador-tasuristaan huolimatta Benzema ja kumppanit ovat vakuuttaneet erityisesti hyökkäys- ja joukkuepelissään. Riberyä on ollut kaikkea muutaa kuin ikävä, kun Valbuena, Matuidi, Pogba ja Griezmann ovat ottaneet aimoaskeleen kansainvälisellä tasolla. 0-0 selittyy myös sillä, että siniset pääsivät lepuuttamaan avauskokoonpanon pelaajiaan. Lepopäivä on ainakin joukkueen tunnetuimmalle muslimille, syömähammas-Benzemalle, tullut tarpeeseen.

Ottelu ei kuitenkaan ole läpihuutojuttu. Nigerian joukkueella on nimittäin kuntoa, kokoa ja taitoa. Voi hyvinkin olla, että Ranska joutuu tekemään kovasti töitä pitkälle toisen puoliajan käänteisiin. Emenike kärjessä on sopivan kokoinen haaste Koscielnylle tai Sakholle ja Varanelle pystypainiin, Nigerian laitapeli puolestaan pitää Evran ja Debuchyn kiireisenä. Yritteliäisyyttä tarvitaan myös hyökkääjiltä, sillä Enyeama esittää varmuudella pari pyttykerhoseiviä nigerialaismaalillaan. Pitkässä juoksussa Nigerian mahdollisuudet kuitenkin kaatuvat pelinrakenteluun. Jon Obi Mikel ei ole vahvimmillaan playmakerina, jollaiseksi hän on jostain syystä joutunut.

Seuraa heitä/näitä:
  • Benzeman liike on jo kevään valmistavista maaotteluista lähtien ollut maailman kärkeä. Puolustuksen selustasta löytyy "tulevan Zidanen", Pogban, ja Valbuenan puhkovilla passeilla mukavasti tilaa pariin osumaan.
  • Emenike vs. Varene -pystypaini, nouseeko Real Madridin nuori lupaus suurten keskuspuolustajien joukkoon jo tänään?
  • Lloris on ollut tontillaan kisojen varmimpia torjujia - nollaako hän Musan ja Odemwingien yllättävät maalintekoyritykset?
Tulosveikkaus: FRA-NGA 3-2
 
Ramadan on uskon asia 

Päivän toisessa ottelussa niin ikään alkulohkossaan varsin hyvin esiintynyt Saksa saa vastaansa yllätysvalmiin Algerian. Jos on ranskalaisriveissä ja erityisesti nigerialaispaitojen joukossa muslimeja, algerialaisille tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Nimekkäin muslimi, jota ramadanin siis luulisi koskettavan, on Mesut Özil. Hän ei kuitenkaan ole sitä aikonut kisojen aikana viettää. Vannoutuneemmat uskonnonharjoittajat sen sijaan ovat joutuneet ottamaan pienen lisäkuormittavuushaasteen paastoamalla auringonnoususta auringonlaskuun viime viikonlopusta lähtien.

Ehkä ottelun kiinnostavin seikka on kuitenkin se, minkälaisen taktiikan ja ryhmityksen Halilhodzic valitsee Löwin suojatteja vastaan. Jos Belgiaan vastaan Algeria oli passiivinen linja-autoilija, voisi luulla, että Saksaa vastaan taktiikka on vieläkin vetäytyvämpi. Toisaalta Algeria eteni kuitenkin jatkoon nimenomaan hyökkäävällä pelillään a la Feghouli, Slimani ja Taider.

Tulosveikkaus: GER-ALG 1-0

FCC / m

Ei kommentteja: