perjantai 27. kesäkuuta 2014

Linja-autossa

Kuten suomalaisessa rallissa rallatellaan, "linja-autossa on tunnelmaa, linja-autossa matka katkeaa." Puolelle osallistujamaista matka on nyt päättynyt, mutta 16 parasta jatkaa matkansa taittamista.

Tyyli on vapaa?

Moni on pohdiskellut, miksi Espanja putosi. Syyt ovat vaihdelleet tilastomatematiikasta (4. arvoturnaus putkeen ei voi...) ja valmentajasta (Del Bosquen vika) pelaajavalintoihin (nuorennusleikkausta olisi tarvittu) ja pelitapaan (tikitaka Brasilian ilmastossa on jalkapalloilullinen itsemurha). On mielenkiintoista, miten monen joukkueen pelaaminen on kulminoitunut - noussut tai kaatunut - heidän huippupelaajansa otteisiin. Jalkapalloa pidetään joukkuepelinä, mutta silti monen taktiikkana on tuntunut olevan "anna pallo sille" tai "pelaamme hänen kauttaan".

MM-kisojen suolana voidaan pitää sitä, miten eri puolilta maailmaa tulee toisaalta niin erilaisia pelifilosofioita, pelaajatyyppejä ja pelitapoja. Toisaalta taas, jalkapallossa(kin) asiat, tyylit ja ihanteet leviävät kulovalkean tavoin. Linja-autossa on monenlaista tunnelmaa, mutta silti kansan ja fanien joukkueidensa linja-autoihin valitsemissa sloganeissa on huomattavia yhteneväisyyksiä. Puhutaan uskosta, unelmista, koko kansakunnasta (ei vain jalkapallosta) ja tavoitteista. Toinen toistaan sliipatumpia "Dressmann-miehiä" astuu ulos stadioneille kaartaneista linja-autoista, ja tietysti jokatoisella on korvanapit korvillaan. Samat Spotify-rallitkin?

Litmanen toi blogissaan esille, miten tyyli on vapaa ja kaikki kukat saavat kukkia. Silti käy usein niin, että hyvät ovat hyviä, paremmat parempia ja maailma tasa-arvoisempi toisille kuin toisille. Kullekin ansionsa mukaan? Ei aina. Mutta.

Tarkoitus pyhittää keinot?

Kun pelataan voitosta ja yritetään kolmesta alkulohko-ottelusta raapia kasaan mahdollisimman paljon pisteitä, valmentajan taktinen nerous on tärkeässä asemassa. Halilhodzicin Algerialle luomat kolmet kasvot ovat merkki osaamisesta, ei sen puutteesta. Belgiaa vastaan puolustettiin (ja melkein tuli napakymppi), Etelä-Koreaa vastaan hyökättiin ja Venäjää vastaan seurattiin tilannetta ja toimittiin sen mukaan. Algeria on jatkossa, ja kaikkissa pelitavoissa on yhtä suuri työmäärä, aktiivinen liike ja kova kuntopohja. Ja Feghoulin älykäs pelinrakentelu.

Iranin Argentiinaa vastaan parkeeraama bussi oli todennäköisesti ainoa järkevä tapa lähteä otteluun selvästi parempaa vastustajaa vastaan. Taktiikka vaati tamperelaisen liikunnanopettajan äärimmäistä fysiikkavalmennusta ja Queirosin millintarkkaa suunnittelua. Silti Messi oli tätäkin tarkempi, yhdessä tilanteessa, juuri silloin kuin piti. Rutiinit vai luovuus - vai molemmat?

Tarkoitus ei välttämättä pyhitä keinoja. Kuriin uskotaan. Harmittikohan Ghanan valmentajaa ja jalkapalloliittoa eilen, kun Gyan toi mustat tähdet 1-1:een ja peli näytti kääntyvän ghanalaisille...tuliko ikävä Muntaria ja Boatengia - kahta luovaa pelaajaa, jotka oli kuitenkin lähetetty kotiin tuittuilunsa vuoksi? Ei harmittanut. Kuri ennen kaikkea. Ordem e progresso, kysyy Brasilian lippu?

Kenen löpö riittää?

Neljännesvälierien otteluparit ovat Brasilia-Chile, Hollanti-Meksiko, Kolumbia-Uruguay ja Costa Rica-Kreikka toisella puolella kaaviota - sekä Ranska-Nigeria, Argentiina-Sveitsi, Saksa-Algeria ja Belgia-USA toisella puolen.

Jatkopeleissä ovat edustettuna niin Eurooppa (6), Amerikat (8) kuin Afrikka (2). Monen unelmafinaali Brasilia - Argentiina on edelleen mahdollinen. Neymar vs. Messi. Molemmilla tässä vaiheessa neljä osumaa. Molemmat joukkueidensa ehdottomat syömähampaat. Messi vieläkin enemmän, mikä herättää kysymysmerkkejä Sabellan taktisesta köyhyydestä. Joukkue on paperilla Espanjan putoamisen jälkeen kovin, mutta sen erityisempää johdettua pelitapaa ei ole. Onko joukkue pysäytettävissä pelaamalla Messi pois? Voitosta pelattaessa vaikka sitten telomalla... Australiallakin on omansa, mutta mikä on Argentiinan Plan B?

Ranska on ollut kenties vakuuttavin nippu tähän mennessä. Saksa alkaa turnausmaiseen tyyliinsä lämmetä. Belgia voitti jokaisen ottelunsa alkulohkossaan, mutta pelitempo ei vieläkään ole riittävällä tasolla jatkopelejä ajatellen. Luulin, että Hazard haluaa pelata vauhdikkaasti eteenpäin ja palloa halliten... Ei tällä pelinopeudella. Toisaalta valittu tapa säästää energiaa (vrt. tiki-taka ja tik-Italia).

Chilen total football on sekin kuluttavaa, mutta brassien ongelmat ovat tulleet kovasta prässistä ja nopeasta suunnanmuutospelistä, jolla isketään nousevien laitapuolustajien selustaan. Yhdeksän pinnaa saalistanut Kolumbia pelaa järkevästi vastaiskuin. Costa Rican, Argentiinan ja Saksan hyökkäävä jalkapallo saa vastaansa lähtökohtaisesti kurinalaisesti puolustavan vastustajan Kreikassa, Sveitsissä ja Algeriassa. Voittaako hyökkäys vai puolustus? Positiivinen vai negatiivinen jalkapallo? Äh, onko sellaista kuin negatiivinen futis - hei nyt on MM-kisat!

Kenen matka taittuu, kenen katkeaa?

FCC-toimitus

Ei kommentteja: