lauantai 7. kesäkuuta 2014

Silmäys MM-lohkoihin


Brasilian avauspotkua kuumeisesti odottavat maat ovat julkistaneet 23 pelaajan miehistönsä. Voimasuhteita on helpompi arvioida, tässä vaiheessa kuitenkin vain paperilla. Joukkueiden taktisiin kommervenkkeihin voi tutustua täällä. Ne antavat lisäosviittaa siitä, millä mielin turnauksessa ollaan: kiusaa tekemässä, haastamassa vai voittamassa.

Helppo peli?

D-lohko ja G-lohko on nimetty virallisemmin kuoleman lohkoiksi - varmuudella etukäteen kova nippu pelaa itsensä pellolle 2. kierrokselta. Myös B-lohkossa puolustava mestari Espanja saa kokea hikisen viikon kohdatessaan Oranjen, La Rojan ja Socceroosin. Brasiliassa on kisaturistina ikävä olla. Mutta jokaisen on leipänsä ansaittava, tavalla tai toisella.

On kuitenkin ennenaikaista luvata Argentinalle helppoja pelejä Irania vastaan tai Ranskalle varmaa pistepottia Hondurasilta, puhumattakaan Brasilialle avausottelun paineissa. MM-kilpailuissa ei ole helppoja otteluita. Jokainen pitää pelata. Nimikirjoitusten aika on pelin jälkeen pelaajatunnelissa, ei heti kättelyssä. Vastustajan selkärangan katkaiseminen ottelussa tai leveä voitto edellyttävät paperilla paremmalta joukkueelta pelaamista omalla tasollaan.

Jo nyt joukkueiden voimasuhteet ovat eläneet viime hetken ikävien poisjääntien vuoksi. Saksan energinen Reus, Venäjän tärkein pelaaja Shirokov ja Ranskan pelin sieluksikin arvioitu Ribery ovat loukkaantumisen vuoksi sivussa. Myös Italian monipuolinen Montolivo missaa kisat. Esimerkiksi vielä Suarezin, CR7:n ja Hazardin totuttua alhaisempi pelivire olisivat katastrofi joukkueilleen. Poissaolollaan loistavat tähdet olisivatkin pian yksi mestarisuosikeista!

Sääolot muutakin kuin small talkia

Brasilian kisat tuovat jalkapallon kotiin, mutta samalla myös anteeksiantamattomiin ilmasto-olosuhteisiin. Hiostaviin paineisiin yhdistettynä kosteus ja kuumuus voivat tuoda yllätyksiä, niin haasteita kuin mahdollisuuksia. Joukkueet pelaavat kymmeneen päivään kolme alkulohko-ottelua - korkeimmalla vaatimustasolla, tietysti! Monta tähtipelaajaa yhdistää lisäksi pitkä seurajoukkuekausi.

Paineensietokyvyn sekä teknisen ja taktisen ylivertaisuuden lisäksi keskiössä ovat kestävyys ja materiaalin leveys. Veikkaamme, että loukkaantumisia tulee vielä kiivastahtisten kisojen aikana. Olennaista onkin se, kuinka monta pelaajaa vaihtopenkiltä löytyy korvaamaan vakioavausta ilman, että taso merkittävästi laskee. Rotaatiota tarvitaan jo pelkästään tiiviin ottelutahdin vuoksi.

Tässä suhteessa "ykkösvaunussa" matkustavat Brasilia, Espanja, Italia ja Saksa. Argentiina on näissä kisoissa paitsi erittäin nopea ja hyökkäävä, myös poikkeuksellisen paljon kapteeni-Messin ympärille rakennettu nippu. Leveyttä on oikeastaan vain yläkerrassa. Samaan kategoriaan kuuluu Hollanti, jonka kiinnostava mix kokemusta (Sneijder, Robben) ja nuoruutta (Janmaat, Lens) on kuitenkin haavoittuvainen. Ensikertalaisista ei välttämättä ole hyppäämään kovin isoihin saappaisiin.

Englannin nipussa on hyviä aisapareja, nuoruutta ja kokemusta, mutta paletti voi hajota, jos kuntopohja tai sitä kautta vähemmän peliaikaa saaneiden yhteispeli pettää. Ainakin kielietua saavat lusitaanit ja mustiksi hevosiksi povatut Belgia, Sveitsi, Bosnia ja Herzegovina sekä Chile eivät kestä kovin montaa poissaoloa tai kokoonpanovaihdosta.

Kahden maalin tappio voi olla kohtalokas, kun pelataan kolme alkulohko-ottelua. Vastaavasti kuudella pinnalla voi jäädä pihalle jatkokekkereistä. Voitosta toiseen kulkeminen on paitsi tuloksellisin myös energiatehokkain tapa tahkota turnausta. Silti ei voi ylikorostaa juuri oikeiden otteluiden voittamista.

Blogi seuraa

Tulemme kirjoittamaan blogissamme kisoista vaihtelevalla rytmillä. Virallisen, ensi viikolla julkaistavan avauspotkujutun jälkeen kupletin juoni on kutakuinkin seuraavanlainen. Alkulohkokierroksilta poimimme "kolme helmeä", etukäteen mielenkiintoisimmat ottelut, eli yhteensä vähintään tarjoamme yhdeksän juttua alkulohkoista. Tulosveikkauksen vinkkaamme jokaiseen peliin.

Lisäksi luvassa on ns. ekstrafiilistelyjuttu ainakin tiukoista kuoleman lohkoista. Toiselta kierrokselta (8 ottelua) otamme tarkasteluumme muutaman, ja puolestaan puolivälieristä (4 ottelua) ennakoimme ja pyörittelemme jo kaikkia. Sitten ollaankin jo pitkällä heinäkuussa, ja luvassa ovat välierät (2 ottelua), pronssiottelu (12.7.) ja kaikkien odottama finaali (13.7.).

Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan kanssamme blogiin, kommentoi alle ja kerro meiliosoitteesi meille!

Seuraa meitä myös Facebookissa!

~FCC-toimitus~

Ei kommentteja: