torstai 1. heinäkuuta 2010

8

Perjantaina ja lauantaina, 2.-3.7. pelataan MM-kisojen puolivälierät. Panoksena on luonnollisesti paikka final fourissa. Kuten todettua, valtikka on Euroopasta matkannut valtamerilaivalla Etelä-Amerikkaan, josta tulee mukana olevista joukkueista puolet. Joidenkin mielestä valtikka ei ole Eurooppaan sieltä koskaan tullutkaan. Euroopan ja Afrikan edustajat koettavat nyt kaikin keinoin estää täysin eteläamerikkalaiset välierät!

Alkulohkoista on jatkoon päässyt seitsemän lohkovoittajaa ja Saksan voittamasta D-lohkosta myös toiseksi sijoittunut Ghana. C-lohkolaiset ovat sen sijaan jo kotona. Kenties vakuuttavimmin mukana olevista maista ovat esiintyneet Brasilia, Saksa, Argentiina ja Espanja.

Brasilia – Hollanti 3-2
Brasilialaiset odottavat kuin kuuta nousevaa unelmafinaalia Argentiinaa vastaan. Vielä olisi kuitenkin kaksi sokeritoppavuorta edessä. Ensimmäinen on korkeampi ja väriltään oranssi. Brasilia oli Chileä vastaan vakuuttava, mutta loukkaantumis- ja pelikieltohuolet ovat sen riesana. Elano, Felipe Melo ja Ramires, keskikentän vahvat ja monipuoliset pelaajat, ovat poissa. Kleberson tai Josué tarjoavat keskikentälle puolustavamman vaihtoehdon, ja Dunga päätynee kokeneempaan Klebersoniin. Hollantia vastaan täytyy olla kärsivällinen, ja Bastos tarvitsee ankkureiden apua Robbenia vastaan. Brasilia hakee aktiivisemmin ratkaisua, koska vaihtopenkiltä ei oikein löydy yllätyskorttia.

Hollannin leirissä on hyvä tilanne ja kova usko menestykseen. Robben alkaa jo lähestyä huippukuntoaan, ja RVP:n tuittuilu lienee median ”kärpäsestä härkänen” -onkimisyrityksistä huolimatta kuopattu. Puolustus- ja maalivahtipeli on tarjonnut pari kiloa Sunnuntaita kärkkäimpien epäilijöiden suihin, kun Eto’o:n ja Vittekin rankkarit ovat ainoat Stekelenburgin taakseen laskemat maalit tähän mennessä. Varmasti maltillinen pelaaminen ”oman pään kautta” on myös valmentaja van Marwijkin lähtökohtana, mutta ottelu ryöpsähtää katsojaystävälliseksi hurlumheiksi – ja siinä brassit vievät kuitenkin voiton tällä kertaa. Loppuvaiheen tasatilanteessa Oranjen laadukas vaihtopenkki voi olla arvokas lisä.

Seuraa näitä pelaajia:
BRA ~ Kaká alkaa pikkuhiljaa lämmetä näihin kekkereihin ja keskittyä olennaiseen, Julio Cesar paraatitorjuntoineen on valmiina, kun häntä todella testataan.
NED ~ van der Wiel on yksi Euroopan lupaavimpia laitapuolustajia, siirto HSV:stä isompiin ympyröihin on edessä pian, Elia tarjoaa joukkueelleen uutta energiaa vaihtopenkiltä.

Uruguay – Ghana 2-1
Molemmat näistä joukkueista ovat jo käytännössä tehneet historiaa. Vaikka Uruguay on kuudetta kertaa puolivälierissä, havisevat historian lehdet ovat jo pudonneet. Ghanalle paikka puolivälierissä on jo oikea saavutus. Vielä voitto, ja se on mannaa koko Afrikalle. Kaikki kivetkin on käännetty Afrikan mantereella Black Starsin onnen eteen, ja vertauskuvia on haettu Raamatusta ja taikauskosta.

Ghanalla lataus menee tällä kertaa yli, ja ilman edellisen ottelun MVP:tä, Ayewia, pelinrakentelu jää yksinomaan Gyanin vastuulle – ja hänen pitäisi olla päättämässä hyökkäyksiä. Viimeinen silaus tulee valmentajaosastolta. Passiivinen Rajevac jää päättäväisen Tabárezin varjoon. Tällä kertaa edellisessä ottelussa nähty uruguaylaisnotkahdus ei myöskään toistu, vaan peli pysyy kasassa 90 minuuttia. Kärkimiesten pysähtyminen ei ole näköpiirissä, kun nyt myös Cavani ja A. Fernandez peesaavat hyvin Suarezia ja Forlánia.

Seuraa näitä pelaajia:
URU ~ Musleralta tarvitaan varma, virheetön peli niin kaukovedoissa kuin keskityksissä, Perez ja Arevalo tilkitsevät keskikentän ja tekevät nopeiden ghanalaisten pelinrakenteluaikeet tyhjiksi.
GHA ~ Kingson on hitaasti kypsynyt maalivahti, joka on kuitenkin Afrikan parhaimmistoa ja pystyy näyttäviin torjuntoihin, keskikentän ankkuri Annan ponnistaa norjalaisseura Rosenborgista Eurooppaan, ja ovi on avoinna jo tähänastisilla näytöillä, entä joko nähdään itsensä Rummeniggen reisille vertoja vetävän Asamoahin tykki keskikentältä?

Finaalissa nähtäneen kaavion tältä puolelta siis (joko) Brasilia (tai Uruguay).


Saksa – Argentiina 2-1 ja.
Ylimielisen kansakunnan, argentiinalaisten, mielestä näitä jatkopelejä ei olisi tarvinnut edes pelata, vaan saman tien olisi voitu edetä Brasilian ja Argentiinan unelmafinaaliin. Toinen itsevarmuudestaan tunnettu, Saksa, on toista mieltä. Kuten aiemmassa kommentissani kirjoitan, argentiinalaisjoukkueen rakenne ja pelitapa ovat valmentajansa näköisiä. Joukkueen vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Pelikuvio muistuttaa Albicelesteä vuosien 1986 ja 1990 MM-kisoista, joissa Diego Armando oli se, jolle pallo pelattiin no matter what. Nyt tämän paikalla on Messi. Kiintoisa yhtymäkohta noihin päiviin on myös se, että Italiassa vuonna 1990 Maradona ja kumppanit törmäsivät juuri Saksaan. Toki lähempääkin löytyy kiinnekohtia lauantaisen ottelun tuleviin käänteisiin, kun viime MM-kisoissa Saksa tiputti Argentiinan pilkuilla puolivälierissä.

Saksa on monipuolisempi, nopeampi ja energisempi. Argentiina nojaa täysin Messin pelinrakenteluun(, koska hänen maalihanansa ovat vielä pysyneet kiinni), Tevezin yllättävyyteen ja Higuainin varmaan viimeistelyyn avopaikoissa. Veronin paluu avaukseen on elinehto! Argentiina saa varmasti pyörittää palloa ja lyödä päätään Mertesackerin, Friedrichin ja Neuerin uudelleen rakentamaan ”Berliinin muuriin”. Saksa nakuttaa pari kertaa vastaiskuilla – kun Heinze, Demichelis ja Burdisso jäävät jalkoihin. Vaikka lopputulos onkin selvillä, ottelu on varmasti seuraamisen arvoinen! Vauhtia piisaa 120 minuuttia, huipputorjuntoja nähdään ja punaisia korttejakin vilahtaa.

Seuraa näitä:
GER ~ Jatkuvatko Neuerin haamumaiset lähitorjunnat myös puolivälierissä, Özil on ollut tähän asti pitelemätön ja juonikas, tuleeko pelillistä notkahdusta ollenkaan?
ARG ~ Olisiko Maxi Rodriguez juuri se puuttuva tekijä Argentiinan monipuolisemman ja tasapainoisemman pelin takana, Maradona may have got the looks but Alejandro Mancuso & Héctor Enrique got the brains – esikunta antaa jatkuvasti vinkkejä salamavaloissa patsastelevalle Diegolle.
MUUTA ~ Mourinho ja kumppanit Real Madridista sekoittelevat sopivasti pelaajien valmistautumismietteitä, Di Maria on jo Los Blancosin miehiä, mutta mitä tekee Schweinsteiger?

Espanja – Paraguay 3-0
Jos on Saksa parantanut peliään, näin on tehnyt myös La Furia Roja. La Albirojaa vastaan ottelun kulminaatiopisteenä on se, herääkö Villan rinnalle muita maalintekijöitä – ja ylipäätään – monipuolistaako ja nopeuttaako Espanja hyökkäyspeliään nyt nähdystä. Paraguay puolustaa paremmin kuin Portugali ja on vaarallisempi myös vastaiskuissa.

Espanja pelaa kovalla itseluottamuksella, vaikka voitot ovat tupsahdelleet vähän nihkeästi. Del Bosque uskalsi vaihtaa avainpelaajansa pois kesken portugalilaisten pahimman kirin – nada problemo! Vahva vaihtopenkki on myös punapaitojen etu.

Onko Paraguaylla siis mitään mahdollisuuksia? On, jos ja vain jos Espanja pelaa kuin avoin kirja: Alonso – Xavi – Villa. Ramosin laitanousut pitää olla vähintään edellisen ottelun tasolla, Iniestan osallistua aktiivisesti peliin ja Torresin osua maalipuiden väliin. Riverosin ja Veran katkot keskialueella ja nopeat, vapauttavat syötöt Valdezille, Cardozolle ja Barriosille ovat punavalkoisten mahdollisuus. He voittavat mm. Piquen kilpajuoksussa ja osuvat maaliin paikan tullen! Pallo on espanjalaisilla, ja lähtökohta helppo: omalla pelillä jatkoon.

Finaalissa nähtäneen tältä puolen kaaviota siis (joko) Espanja (tai Saksa).


~ FCC / M ~

1 kommentti:

FC Culture kirjoitti...

Ensin meni usko, sitten voitto. Oranje oli lopulta henkisesti liian kova pala brasseille, jotka sitten kuitenkin konttasivat järkyttävällä tavalla tosi paikan tullen. Felipe Melo oli ottelun pääosassa: huippusyöttö, oma maali ja käsittämätön punainen, josta kaikkien etuna olisi pidempikin pelikielto. Ei voi palaa hihat noin, ehkä kerran viikossa liikuntaa harrastavilla ikämiehillä puulaakisarjassa, mutta helou, ei Selecaossa!! Julio Cesar teki paraatitorjuntojen sijaan mokan - yhdessä koko alakerran kanssa. Olisi hauska tosiaan nähdä se sokeritoppavuorta muistuttava kuoharipullokasa, joka kopissa on paukkunut tauolla. Käsittämätön herpaantuminen, teknisesti, taktisesti ja taidollisesti suhteellisen ylivoimaisilta hepuilta. Dunga olisi voinut vielä vaihdoilla tuoda peliin ryhtiä, mutta hänkin jäätyi. Veke mun all starsista, rotta! Dani Alves, Kaká ja Robinho etunenässä keskittyivät japanilaistuomareiden puhalluksiin tai puhaltamatta jättämisiin ja pallo ja miehet juoksivat ohitse. Alvesin ja Cesarin keskittymisistä ennen tärkeitä suorituksia näki, että vanne puristaa ja pahasti - ja usko on tipotiessään.
Kaikki kunnia Hollannille, joka käytti momentuminsa. Silti täytyy sanoa, että nyt tuo voitto tuli vähintään hopeatarjottimella. Täysin silmiä hivelevää saati ylivoimaista Oranjen esitys ei ollut. Heitä ei siis ole periaatteessa vieläkään testattu... Toki voidaan jo nyt sanoa, että henkisesti he eivät horju!! Ottelun loppupuolella Ooijerin hieno jälkipeli (pallon siirto pillin jälkeen) onnistui lähes täydellisesti, kun Kaká otti ja huitaisi kohti häntä. Harmi kun tämä kuikelo hollantilainen väisti. Olisi ollut Kakálle hieno opetus siitä, miten huippupelaaja romahtaa totaalisesti. Naurettavaa pelleilyä. Paradoksaalistahan on tietysti se, miten kuumakallet voivat jäätyä!?!? Heh, ennakossa uumoilemani "Kaká (sano rehdisti suomeksi vain kakka eli p*ska) alkaa pikkuhiljaa lämmetä..." osui kohdalleen - mutta tylysti!

Tämä ei jää tähän, onneksi maa ei ole ykkössuosikkini. Ei hävetä tämän enempää...tuo romahdus. ;)

FCC / M