sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Tähtien tähti - Final da Copa

Jalkapallon 20. maailmanmestaruuskilpailut huipentuvat tänään uusitulla Maracanãlla. 24 vuoden tauon jälkeen finaaliin yltänyt La Albiceleste kohtaa kisoissa nousujohteisesti ja yhtä kaikki vakuuttavasti esiintyneen Die Mannschaftin. Avausmaalin merkitys on käsin kosketeltava.

Taktiikka vastaan sydän?

Karrikoiden tässä ottelussa kohtaavat taktiikka ja sydän, fysiikka ja tahto, valmistautuminen ja tilannetaju sekä kahdeksan vuoden projekti ja hetkessä eläminen. Sake(manni) ja syke. Vaakakuppi on poikkeuksellisen vahvasti Saksan puolella. Yksittäisessä finaaliottelussa, jossa Argentiinan riveissä pelaa maailman paras hyökkääjä, Lionel Messi, kaikki on kuitenkin mahdollista. Tekihän Ghanakin Neuerin taakse kaksi maalia, ja venyttihän Algeriakin Saksan iltapuhdetta 120 minuuttiin. Ja osuihan Saksakin isäntämaan verkkoon viisi kertaa 30 minuutin aikana.

Argentiina pelaa suurella sydämellä.
Romeron taakse ei ole kuitenkaan tehty vielä maaliakaan näissä pudotuspeleissä. Hän elääkin jännittäviä aikoja! Argentiinan heikoimmaksi lenkiksi arvioitu puolustus on kasvanut uusiin mittoihinsa - uskokaa tai älkää - Demichelisin myötä. Keskuspuolustuksen tärkein pelaaja on ollut Zenit-toppari Garay. Myös energinen Rojo on all stars -ainesta. Yksi kisojen parhaista pelaajista löytyy myös valko-taivaansinisten riveistä, eniten onnistuneita taklauksia viljellyt niittomies Mascherano. Häneen pitkälti henkilöityi Argentiinan taisteluilme Oranje-välierässä, sanoivat aivotutkijat mitä tahansa.
Saksan valmistautuminen lähestyy rakettitiedettä.

Sabella on saanut pitkälti työrauhan tuloksellisesti onnistuneessa MM-matkassa. Vaikka edellinen mestaruustähti on ommeltu Argentiina-paitaan 28 vuotta sitten, jo finaaliin eteneminen monien ja taas monien pettymysten jälkeen on hieno saavutus. Kolmas tähti nostaisi maan jo Saksan rinnalle.

Saksalla puolestaan on mahdollisuus nousta jaetulle kakkossijalle Italian kanssa nappaamalla neljäs mestaruustähti tänään. Löwiä on kuumennettu tasaisella lämmöllä kahdeksan pitkää vuotta, kun hän otti vastuuvalmentajan postin kahdeksan vuotta sitten. Nyt on näytön paikka. Valmistautumisesta se ei ainakaan jää kiinni - niin hulppeat puitteet ja saksalaista camaraderie-henkeä nostattavat ratkaisut Campo Bahiaan on tehty.

Messin tila ja aika

Kuten YLE:n studiokommentaattoritiimi on asiantuntevasti sivaltanut, kisoissa joukkuepeli ja taktinen (muuntautumis)kyky ovat olleet keskiössä. Yksilösuorituksilla ja sooloilla ei ole paljon juhlittu - ei ylöspäin eikä alaspäin. Jopa maalivahdit ovat olleet tiimi, kuten Hollannin tapauksessa. Saksan vahvuutena on ollut pallonhallintapelin ja älykkään puolustuspelaamisen yhdistelmä - ja niiden kulminaatiopisteenä nopea suunnan muutospeli. Viimeistään finaaliottelussa tullee kaikille tutuksi, mitä tarkoittaa "tasku", tila ja aika puolustuslinjan ja puolustavan keskikentän välissä. Hollanti tilkitsi sen Argentiinalta ja eilen brasseilta. Saksa niin ikään perusti 7-1-välierävoittonsa siihen, ja sitä kautta pallon riistoihin keskialueella. Sitä voi todellakin lähestyä modernimmallakin tavalla kuin linja-auton P-paikkana!

Argentiinan hyökkäyspeli perustuu pitkälti tuon tilan ja ajan hyödyntämiseen. Di Marían paluu edes jonkinasteiseen pelikuntoon on elintärkeää, vaikka La Albiceleste onkin ollut suurelta osin yhtä kuin Messi. Di María nimittäin on ainoa, joka on pystynyt a) jatkamaan Maschernon mainiot katkot Messille ja kääntämään näin pelin painopistettä sekä b) jatkamaan juoksuaan eteenpäin mahdollistaen Messin avaavat pystysyötöt. Argentiinan osakkeita laskee myös se, että Aguero ei ole täydessä tikissä. Häntä tarvitaan Lavezzin tapaan laidoilla 1 vs. 1 -tilanteissa Höwedesiä ja Lahmia vastaan. Edelleen avainkysymys kuitenkin kuuluu: "Onko nyt Messin aika - jopa tila?"

Historia opettaa?

Viime MM-kisoissa maat kohtasivat puolivälierissä. Saksa vei ottelun 4-0, vaikka se repesikin vasta viimeisen parikymmenminuuttisen aikana. Molempien avauskokoonpanoissa oli useita samoja pelaajia kuin nyt. Onko nyt takaisinmaksun aika?

Tämäniltainen ottelu on kolmas finaali Argentiinan ja Saksan välillä. Vuonna 1986 oli Argentiinan vuoro ottaa toinen mestaruutensa, josta on siis vierähtänyt jo 28 vuotta. Vuonna 1990 maat kohtasivat uudelleen, jolloin Saksa vei pidemmän korren. Lähtökohdat, kenties tuloskin, ovat Maradonaa siteerataksemme samansuuntaiset:
"Me, vainottu ja loukkaantumisten koettelema rääsyläisjoukko, olimme selvinneet finaaliin."  
"Ottelu oli ryöstetty meiltä, tulos oli päätetty etukäteen"
"He olivat parempia, mutta me selvisimme kunnialla. Heti aluksi Buchwald täräytti minuun oikein sattuvan potkun, ikään kuin osoittaakseen, minkälainen peli oli luvassa. Eikä erotuomari rokottanut siitä mitään, kuten ei rokottanut yhdestäkään meitä vastaan tehdystä rikkeestä ensimmäiseen 25 minuuttiin."
 Voimasuhteet

Maalivahtipeli
GER +++ vs. ARG ++
Puolustuspeli
GER +++ vs. ARG +++
Hyökkäyspeli
GER ++ vs. ARG ++
Valmennus
GER ++ vs. ARG +
Otteiden vakuuttavuus ja vire  
GER +++ vs. ARG ++
Yhteispisteet
+13 vs. +10

Seuraa näitä/heitä:
  1. Saksan nousujohteisuus on ollut todella jyrkkää. Eihän kaikki lataus purkautunut Brasilia-pelissä? Saksalaisasenteen tuntien, ei uskoisi. Joukkuehenkikin lienee vahvempi kuin koskaan. 
  2. Argentiina on ollut Di Marían loukkaantumisen jälkeen täysin Messin varassa. Schweinsteiger, Khedira ja Kroos pystyvät pimentämään Messin. Joku heistää heitettäneen Messin päällystakiksi.
  3. Muuttaako Sabella taktiikkaa siten, että Messi saa pelata ylempänä (kuten Barçassakin), eikä hänen tarvitse juosta keskiympyrään palloa hakemaan ja lähteä kuljettamaan ylös kolme miestä ympärillään.
  4. Saksa ottaa pelin hallinnan, koska heillä on keskikentällä pallollista taitoa niin paljon enemmän. Tämä korostaa Mascheranon katkovaa roolia entisestään.
  5. Aguero toisi huippukunnossa uhkan saksalaispakeille. Löytyisikö Aguerolta puhtia yllätyksiin? Higuain väläytteli puolivälieräottelussa, mutta Lavezzin hyvää juoksuvauhtia ei ole vielä osattu hyödyntää murtautumisissa.
Tulosveikkaus: GER - ARG 3, 1 - 0, 1

FCC / Toimitus

Ei kommentteja: