maanantai 7. heinäkuuta 2014

Joko tai vai sekä että?

Välierissä, joita ennakoimme tiistaina ja keskiviikkona, kohtaavat Brasilia ja Saksa sekä Hollanti ja Argentiina. Monen MM-romantikon unelmafinaalina on menestyneimmän MM-maan, isäntämaa-Brasilian, ja 28 vuotta sitten Maradonan johdolla mestaruuden voittaneen Argentiinan kohtaaminen. Tämä olisi odotettua myös siksi, että eurooppalaiset eivät ole voittaneet Amerikoissa pelattuja kisoja koskaan.

Eurooppa vs. Etelä-Amerikka

Finaalin häviäväksi osapuoleksi kaukokisoissa on eurooppalainen joukkue selvinnyt useamman kerran. Espanja rikkoi yhden taian viime kisoissa, kun se voitti ensimmäisenä eurooppalaisena Euroopan ulkopuolella pelatut MM-kisat. Tuleeko tästä perinne?

Hollannilla on ainakin hampaankolossa muutakin kuin Feijoadaa. He ovat hävinneet kolme MM-finaalia, ja tuoreimpana oranssien muistissa on nimenomaan tappio espanjalaisille Johannesburgissa neljä vuotta sitten. Edellisen MM-finaalitappion se kärsi Argentiinalle vuonna 1978.

Saksa on pelannut finaalissa viimeksi vuonna 2002, niin ikään eurooppalaisesta näkökulmasta, kaukokisoissa. Tuolloin Brasilia vei pidemmän kendomiekan ja nappasi viidennen MM-tittelinsä. Se onkin ainoa kahden jättiläisen kohtaaminen MM-tasolla, ennen huomista! Saksan edellinen mestaruus on vuodelta 1990, jolloin se kaatoi Argentiinan Rooman illassa. Jos piikikkäitä ollaan, Saksalla ei ole yhtään maailmanmestaruutta, Länsi-Saksalla toki kolme höystettynä kolmella finaalitappiolla.

All-in

Välierät mahdollistavat joko täyseurooppalaisen tai täysin eteläamerikkalaisista maajoukkueista rakentuvan finaaliottelun. Toisena vaihtoehtona on finaali, jossa pelaa sekä eurooppalainen jalkapallomahti että eteläamerikkalainen suurmaa.

Olipa finaali sitten All-American, All-European tai jotakin siltä väliltä, on varmaa, että välierissä pannaan kaikki likoon - vaihtopelaajia. valmennusta ja valmistautumista myöten. Kuudenkymmenen kisaottelun jälkeen ja joukkuekohtaisesti kuudensien ja seitsemänsien otteluiden kohdalla ei väsy saa voittoa halusta, tahdosta ja adrenaliinista. Valo tunnelin päässä saa jatkamaan, vaikka se olisi sitten lopulta vastaan tuleva juna. Kolmelle näistä neljästä mestarikandidaatista se sitä valitettavasti on.

Been there, done that?

Kaikille valmentajille tilanne on "nyt tai ei koskaan". Eniten se on sitä Joachim Löwille, jonka Klinsmannin jälkeen läpsyvaihdosta alkanut aikakausi päättynee näihin kekkereihin. Myös iso osa pelaajista vaihtuu seuraaviin MM-, ehkä jopa MM-kisoihin. Louis Van Gaal on unelmoinut MM-voitosta valmentaja koko uransa ajan, kaikki tai ei mitään -periaatteella, ja heti kisojen jälkeen kutsuvat uudet seurajoukkuehaasteet. Tulosorientoitunut valmentaja on myös Brasilian penkin päässä.

Scolari, joka on valmentajanelikon ainoa mestarivalmentaja, on hylännyt o jogo boniton ja korvannut sen tummasävyisen pragmaattisella näkökulmalla. Kiitos Neymarin, peli on edelleen sisältänyt hienouksia ja taituruuksia. Miten käy nyt, kun kisojen suurin tähti on poissa? Ja kun vastassa on pragmaattisen futiksen über alles, Saksa?

Mitä La Albiceleste-valmentaja Sabellaan tulee, puolivälierissä oli jo hieman merkkejä siitä, että hän pyrkisi vaikuttamaan ottelun kulkuun esimerkiksi pelaajavaihdoilla. Vielä on kuitenkin matkaa suoranaisesti tunnistettavaan valmennustyyliin à la Menotti, Bilardo tai Bielsa. Sabellan otteet penkin päässä muistuttavatkin enemmän argentiinalaista politiikkaa kuin jalkapalloilua. Ainakin vielä.

16. MM-maaliaan jahtaavalle Kloselle, vaikeuksien kautta voittajaksi yltäneelle Robbenille (tai ainakin valmentajavelho Van Gaalille) ja kisojen parhaalle pelaajalle so far, Messille, sekä tietysti isäntämaalle ja sen kirkkaimmalle tähdelle (vaikka sairasvuoteellakin), Neymarille, Jules Rimet'n kyllä soisi. Vain yksi heistä sen tällä kertaa saa! Kaikille ei tule enää mahdollisuuttakaan siihen tämän jälkeen, paitsi ehkä valmentajana.

FCC / m



Ei kommentteja: