keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Hanaa kohti Maracanãa: loppuuko lentävän hollantilaisen vai kirpun lento?

Jalkapallo-ottelussa voi käydä aivan kuinka vain. Vaikka kestomenestyjä-Saksan voittoa ei koskaan voida pitää yllätyksenä, eilinen penetraatio brasilialaisten ihon alle ja kansakunnan ikävien muistojen syövereihin oli jotakin ihmeellistä. Reilun 5000 euron tulosvetokerroin kuitenkin kertoo siitä, että jollakin oli miro-klosemainen vainu tästäkin osumasta. Ei meillä. Näinpä tuntuu vähän hassulta lähteä ennakoimaan sitä, kuinka tämänpäiväisessä, toisessa välieräottelussa käy. No yritetään!

Lentävä hollantilainen

Tunnetun huhun mukaisesti Lentävä hollantilainen on hinautunut Etelä-Amerikan saariston liepeille. Richard Wagnerin samannimisessä oopperassa laivaa pidettiin jopa niin nopeana, että se ilmestyi kuin tyhjästä muiden laivojen rinnalle. Monikaan ei ollut laittanut roposiaan likoon Oranjen puolesta näissä kisoissa. Povaukset vaihtelivat alkulohkokarille ajamisesta purjeiden repeämiseen toisella kierroksella ja niin edelleen. Hollanti on kuitenkin mielenkiintoisin maustein - ripaus kokemusta, nuoruutta ja taktista viileyttä à la van Gaal - hilannut itsensä huomaamatta mutta vääjäämättä mitalipeleihin. Se on todellinen kanto La Albicelesten kaskessa.

Hollannin tie on ollut mutkikas, eikä avausottelun (5-1-voitto hallitsevasta maailmanmestarista) kaltaista ilotulitusta ole nähty. Esimerkiksi Van Persie ei ole osunut - muuten ikinä - MM-kisojen pudotuspelivaiheessa, ja kalkkiviivavoittoa Meksikosta seurasi rankkareille venynyt näännytystaistelu Costa Ricaa vastaan. Onko purjeissa reikiä? Painaako lasti?

La Pulga ja muut

Argentiina ei ole ollut loistelias, mutta se on onnistunut parantamaan ottelu toisensa jälkeen otteitaan. Pudotuspeleissä Romeron taakse ei ole tehty vielä maaliakaan, vaikka kokoonpano on elänyt joka pelissä. Romero ei kuitenkaan ole Ochoan tai Navasin veroinen maalivahti, mutta tiukassa Oranjen maalit ovat tänäänkin. Sabellan palapeliä on jännittävä seurata, kun kansainvälisen läpimurron kynnyksellä oleva laitapuolustaja Rojo palaa kokoonpanoon Robbenin laidalle. Kävelevä katastrofi Demichelis sai kuin saikin rauhoitettua argentiinalaisalakerran nuorta, Italian cup-mestari Fernándezia paremmin. Saa nähdä, jatkaako hän, kun vastassa on Belgiaa nopeammin hyökkäävä rintama.

Suurempi kysymysmerkki on Argentiinan keskikentällä, jolta puuttuu reisivaivainen Di María. Portugalin mestari Benficasta, Perez, tuli energisesti sisään edellisessä pelissä. Mutta voiko pelaaja, joka lainataan kesken kauden takaisin kotimaahansa kannatella maajoukkuetta? Mascherano - Gago - Biglia -trioon Sabella saattanee kallistua. Palapelin kadoksissa ollut palanen, Aguero, on myös kuin ihmeen kaupalla palaamassa pelikuntoon, mikä voi tarkoittaa Lavezzille ainakin vajaata 90-minuuttista laitahyökkääjänä. Edelleen kulminaatiopisteenä on kuitenkin se, onko Messi pelipäällä - ja kun kerran on - mitä van Gaal keksi hänen pään ja jalkojen menoksi. Neljännes- ja puolivälieräotteluissa hän imi taitavasti muutaman vastustajan puoleensa vapauttaen muut maalintekoon. Onko tänään kirpun "oma ilta"?

Voimasuhteet

Maalivahtipeli
Hollanti ++ vs. Argentiina ++
Puolustuspeli
Hollanti ++ vs. Argentiina ++
HyökkäyspeliHollanti ++ vs. Argentiina +++
ValmennusHollanti +++ vs. Argentiina ++
Otteiden vakuuttavuus ja vire 
Hollanti + vs. Argentiina ++
Yhteispisteet
+10 vs. +11

Seuraa näitä/heitä:
  1. Hollanti ei löytänyt lääkkeitä Costa Rican puolustuksen murtamiseen. Miten käy, kun vastassa on Argentiina, joka on pitänyt pudotuspeleissä maalinsa puhtaana? 
  2. RVP:n on nostettava tasoaan. Rahkeet riittävät vastustajien ohittamiseen ja vasuri heilahtaa tappavasti. Argentiinan puolustuskaan ei ole kohdannut RVP:n tasoista sentteriä vielä.
  3. Miten monipuolinen ja taitava Di María korvataan? Vastaavanlaista luovaa taituria ei löydy vaihtopenkiltä, mutta joku tarvitaan toisaalta jatkamaan Mascheranon katkot Messille ja toisaalta tekemään pystyjuoksuja Messin avaaviin syöttöihin. Enzo Perezillä on elämänsä tilaisuus näyttää taitonsa.
  4. Taistelupareja: Robben vs. Rojo, Lavezzi/Aguero vs. de Vrij sekä Sneijder vs. Mascherano.
  5. Martins Indi pelasi keskikentän pohjalla Costa Ricaa vastaan Blindin tehdessä nousuja vasemmalta laidalta. Martins Indi ei pärjää Messiä vastaan, joten Sneijderilla ja Kuytilla pitää kiirettä. Belgiaa vastaan Messi liikkui todella laajalla säteellä. Kehtaako van Gaal ottaa de Jongin potkimaan Messiä nilkoille?
Tulosveikkaus: NED - ARG 1-2

FCC / Toimitus

Ei kommentteja: