maanantai 25. toukokuuta 2009

Hörökorvat vastaan hottikset

Valloittava Rooma, näyttävä Stadio Olimpico ja kaksi tämän hetken parasta seurajoukkuetta. Paljon muuta ei osaa pyytää, ei ehkä edes Chelsean tai Arsenalin kannattajana. Tämän kauden Mestarien liigakausi taputellaan arvolleen sopivasti FC Barcelonan ja Manchester Unitedin il grande finalella keskiviikkona 27.5. Pitkällä, kahdentoista ottelun taipaleella on taipumus erotella jyvät akanoista, ja nämä seurat ovat jo saavuttaneet triplaa ja tuplaa. ManU:lle "isokorvainen" pysti olisi jo tosiaan kauden neljäs – jatkoa maailman seurajoukkueiden, Englannin liigacupin ja Valioliigan mestaruuksille. Barça on puolestaan valloittanut jo kaiken kotimaassaan: Copa Del Reyn ja Primera divisiónin hamuten luonnollisesti vielä la orejonaa.

Kaksi koulukuntaa

Paitsi kaksi todellista eurooppalaisen futiksen mammuttia vastakkain asettuvat kahden erilaisen taktisen ja pelifilosofisen näkemyksen toteuttajaa. Valioliigajoukkueet, joita eteni jälleen kolme semeihin, ovat olleet vastustajiaan etevämpiä koko kentän joukkuepuolustamisessa, tehokkaissa pallonriistojen jälkeisissä vastaiskuissa ja erikoistilannepelaamisessa. Välimeren ja Etelä-Euroopan joukkueet ovat vaikuttaneet siltä, että siellä mennään vähän enemmän fiilispohjalta, mutta tietenkään näin pitkälle ei millään tsuppailulla ja sotaan soittelemalla edetä.

Erona tämän kauden Serie A -jengeihin, joissa italialaista ystävääni lainatakseni "tyydytään liikaa siihen, että pelaaja itse näyttää riittävän sliipatulta ja ihqulta", La Ligan porukoissa on nähty sopivasti näyttävyyttä, mediaseksikkyyttä – mutta mikä tärkeintä – tuloksellista pelinhallintaa. ManU vilisee tunnetusti brittiläisiä perushörökorvia, jotka paistattelevat (keltaisten) lehtien palstoilla joko baaritappeluidensa tai hehkeiden tyttöystäviensä vuoksi.

Pulinat pois: Barça on niitannut tämän kauden UCL:ssa 30 maalia, mikä on huikea määrä. Kärkikolmikko, Henry – Eto’o – Messi, johon ensimmäistä kauttaan Euroopan huipulla valmentava Pep Guardiola luottaa kuin les Ramblesin iltatunnelmaan, on nakuttanut niistä yli puolet, 16. ManU on tyytynyt 18 osumaan parhaina maalintekijöinään Berba – Rooney – Ronaldo, kullakin 4 osumaa. He ovat kevään ratkaisuväännöissä olleet kuitenkin vain harvoin samaan aikaan kentällä – yksi signaali Sir Alexin varovaisemmasta taktiikasta. Varovaista tai ei, one hundred percent manumaista ja siralexmaista. Karrikoiden vastakkain ovat hyvä meininki ja työ.

Mitä tapahtuu finaalissa?

Keskiviikkona selviää, kumpi näistä filosofioista tuottaa tulosta. Jos miettii La blaugranan kannalta, hyökkäys on Rooman illassa todellakin paras puolustus. Vai mitä tuumitte siitä, että luottopuolustajista Abidal, Alves ja Marquez ovat poissa? Myös Iniestalla ja Henrylla on ollut viime aikoina loukkaantumishuolia. ManU sen sijaan pystyy paikkaamaan Fletcherin puutumisen keskikentältä, vaikka kovaan paikkaan energinen Anderson joutuukin. Jääpuikkoja Red Devilsin leiriin tuo vain uhkapeli Rio Ferdinandin suhteen. Vaikka mies lääkittäisiinkin pelaamaan, onko kolmen viikon ottelutauko etu vai haitta – ja kenelle? Totta on varmasti sekin, että vajaakuntoinen Rio on varmempi valinta kuin into piukassa oleva Evans.

Molemmat joukkueet ovat hallinneet otteluitaan, mutta tässä ottelussa Barça pitää nahkakuulaa enemmän. ManU iskee vastaan, kun Henry sekoaa näppäryyteensä ja Puyol ja Keita nousevat yli-innokkaasti laitapakkien tonteiltaan. Kuriositeettina mainittakoon myös sellainen, että molemmat joukkueet ovat tehneet valtaosan maaleistaan puoliaikojen alussa. Nouseeko Ronaldo todellisten suurpelaajien – kovissa otteluissa vastustajansa nöyryyttävien ja omalle joukkueelleen voiton ratkaisevien hahmojen – joukkoon? Vai näyttääkö viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Messi, että suurin syy lusitaanistaran viime kauden loistoon oli vertailukohdan puuttuminen?

Tulosveikkaus, Barça – ManU:
Stefi: 1-0
Kyli: 2-1

Mestarien liiga All Stars 4-4-2:

Van der Sar
Alves – Pique – Vidic – Evra
Ronaldo – Xavi – Lampard – Essien
Messi – Drogba

+ Almunia, Ferdinand, Park, Iniesta, Walcott, Henry

Valmentaja: Arsene Wenger


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

sellainen antikliimaksien antikliimaksi tällä kertaa. =)

FC Culture kirjoitti...

niin, eurofutiksen kaudelle vähän kehno päätös pelillisesti, kun toinen sattuu against all odds pelaamaan yhden kauden heikoimmista peleistään. josko tänpäivänen chelsea - everton paikkaisi tuota aukkoa... FA Cup.

FCC / K