maanantai 6. huhtikuuta 2009

Tulta ja tappuraa

FC Porto palaa Old Traffordille viiden vuoden tauon jälkeen. Vierailla luonnollisesti kutkuttaisi shokkitempun uusiminen. Vuonna 2004 he tiputtivat kotijoukkueen matkallaan legendaariseen Mestarien liigan voittoon. Toki on syytä muistaa, että kyse oli silloin 1. pudotuspelikierroksesta, eikä nyky-Portossa ole yhtään samaa avauksen miestä ja silloinen managerikin oli eri kaliiberia. ManU:lla on korkeintaan viisi pelaajaa, jotka olivat todistamassa tuota. Yhtä kaikki, lusitaanien kansallisidentiteettiin tapahtuma on syvästi juurtunut.

Lohikäärmeet vastaan punaiset paholaiset

Lohikäärmeet ovat loistavassa vireessä. Joukkue on hävinnyt tänä vuonna vain kahdesti, molemmat ottelut liigacupissa, mutta UCL:ssä ja kotoisessa Liga Sagresissa joukkue ei ole taipunut sitten viime syksyn. ManU kiikaroi jo 21. tappiotonta Mestarien liigaottelua putkeen. Tummia pilviä taivaalla kuitenkin on, sillä Red Devils on ollut viime otteluissa kaukana lempinimestään.

Vaikka Aston Villa kaatuikin sunnuntaina Old Traffordilla komean loppukirin ansiosta luvuin 3-2, otteet kentällä eivät vakuuttaneet. Maaliskuussa pelit sujuivat Valioliigassa suorastaan surkeasti. Liverpool löylytti Unitedia oikein kunnolla, ja Fulhamin Craven Cottagella nähtiin kauden pohjanoteeraus. Tiistain ottelussa on luvassa tulenlieskoja, pirunsarvia, urheita ritareita ja miekkojen kalketta.

Ronaldo vastaan Lisandro?

Alex Ferguson on etsinyt syytä alavireeseen jopa joulukuun Club World Cup -turnauksesta Japanissa, joka vei Sir Alexin mielestä paljon voimia. Kirkuvat aasialaisneidot ovat kuulemma saaneet nuoret pelaajat myös aavistuksen leijumaan.

Portugalilaislehdistökin on hämmentänyt soppaa ja pyrkinyt huojuttamaan ManU:n keskittymistä tiistain otteluun. Kuin tilauksesta huhut Cristiano Ronaldon Real Madrid -kytköksestä ovat lähteneet jälleen liikkeelle.

Selityksiä heikkoihin esityksiin voidaan löytää myös katsomosta, josta esimerkiksi Villa-pelissä löytyi Rio Ferdinandin, Nemanja Vidicin, Wayne Rooneyn ja Dimitar Berbatovin tasoisia pelimiehiä. Berbaa lukuun ottamatta nämä herrat kuitenkin löytyvät tiistaina viheriön puolelta. Varsinkin Rooneyn paluu Carlos Tevezin rinnalle on ManU:lle tärkeää, sillä sunnuntaina argentiinalainen oli kovin yksinäinen kärjessä, eikä hänen pelinsä oikein muutenkaan kulkenut. Myös Ferdinandin ja Vidicin paluu keskuspuolustukseen helpottaa tilannetta – Evansista ja O’Sheasta kun ei ole heitä korvaamaan.

Sir Alexia viisi vuotta nuorempi Jesualdo Ferreira on uransa huipulla. Pelaajisto on puhkeamassa kukkaan ja nousemassa muidenkin kuin portugalilaisten futisfanien tietoisuuteen. Kenties kiinnostavimpana esimerkkinä tästä on Lisandro ”Licha” Lopéz. Albicelestesin maajoukkuekärjellä on vain viisi maalia liigassa, vaikka viime vuonna hän paukutti jopa 27, mutta silti kuusi osumaa Mestarien liigassa. 174-senttisellä varrellaan hän on varsin väkkärä näky kentällä. Sen minkä koollaan menettää, hän ottaa tahdollaan, periksi antamattomuudellaan ja työmoraalillaan korkojen kera takaisin.

Porton peli perustuu kuitenkin koko joukkueen työntekoon, ja on jopa sattumaa, että yksi pelaaja on osunut niin monesti. Lisandrokin nimittäin tarvitsee elintärkeiden keskikenttäpelaajien tukea. Erityisesti joukkuetta kipparoiva Lucho, El Comandante, omaa kovan vedon, ovelat syötöt ja on joukkueen asenteen ilmentymä. Samoin Cebolla (sipuli), tekninen ja nopea Cristián Rodríguez, saa vastustajansa itkemään. Raúl Meireles on puolustavana mutta pitkien syöttöjen ja kaukovetojen erikoismiehenä keskeinen tasapainottaja.

Pitäisi ja pitäisi…

ManU lähtee peliin selkeänä ennakkosuosikkina. Tasoero joukkueiden välillä on suuri ja todennäköisyydetkin vahvasti kotijengin puolella. Tilastoja pälyillen Porton ei pitäisi voittaa Englannissa. Porto ei ole voittanut Brittein saarilla ainuttakaan peliä historiansa aikana! Vastaavasti heidän ei pitäisi ottaa kuokkaan kotonaan englantilaisjoukkueelta. Ainakaan tämän vieraspelitilaston murtuminen ei vaikuttaisi olevan näköpiirissä. Vuonna 2004 vastaava ottelu päättyi 1-1, mutta tiistaina on syytä odottaa ManU:n leveää kotivoittoa.


Tulosveikkaus, ManU – FC Porto:
Stefi: 2-0
Kyli: 3-1


Muut ottelut, 7.–8.4.:

Villarreal – Arsenal 2-1
Liverpool – Chelsea 0-0
Barcelona – Bayern 4-2

7 kommenttia:

Sami Kiviniemi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

hollolta jopa ihan aiheeseen osuvaa tekstiäkin http://blogit.mtv3.fi/lexhollo/2009/04/08/hulk-vs-shrek/

tekisi kyllä mieli kirota tämän hetkistä alakerran sekoilua, mutta kai se vaan on niin että vanha ManU on takaisin..mikähän lie hetken kestänyt sekoilujakso oli tuo talvella ollut jolloin pitivät nollaa suht monessa ottelussa..

FC Culture kirjoitti...

Lex Hollo gogo. Oikein osuvaa. Surullisen osuvaa ManU-fanien kannalta...anti-manulaisten (joihin itseni luen, pois lukien punapaitojen muutama hieno pelaajatyyppi) näkökulmasta mak/giaa.

Jospa voisimme alkaa pikkuhiljaa täällä blogissakin noteerata ManU:n vastustajat muutenkin kuin rivien välissä...mm. tulosveikkauksissa. Vaikka mm. Cebollan nostimmekin esiin (ja komean maalinhan hän tietenkin iski), jotenkin olimme turhaan ManU:n sädekehän vankeja.

Kyllähän tällainen tulos oli sikäli näköpiirissä, kun ManU:kaan ei ole mikään Bayern, joka pystyy ilman minkäänsorttista skitsofreenisyyttä konttamaan joka toisessa ja ylittämään itsensä joka toisessa ottelussa. Vaan sekin taika loppunee tänään, kun Messi antaa Riberylle pari (henkistä) arpea lisää ja Henry pitää Rensingiä pilkkanaan. Ja Pep tylyttää Klinsiä.

Ja mitä vielä eileiseen tulee, 2-2 oli samanlainen matsi kuin Atletico - Porto, jossa vain Heltonin kumma kämmi kaukovedossa toi punavalkoiset mukaan peliin, joka käytännössä oli lohikäärmeiden lapasessa. Nyt samaisesta fibasta vastasi Bruno Alves, joka tällä syöttömokallaan varmaan petasi itselleen saman hotellihuoneen itsensä Ronaldon kanssa seuraavassa maajoukkuekokoontumisessa.

Jotenkin olemme koittaneet olla täällä blogissamme ja ennakoissamme turhankin objektiivisia. Oikeesti nyt alamme, pelien kovetessa ja panosten kohotessa, valita kunnolla puolemme ja kohta käynnistyvän Veikkausliigan innoittamana - Tunnustaa väriä! :) ;) :D

Ja se, jos mikä, kirvoittaa (vasta?)kommentteihinkin sitten enemmän.

Silti, en jaksa uskoa, että CFC (saati Pool ;) vai olisiko se sittenkin toisinpäin...) pystyy nousemaan Valioliigamestaruuteen ohi Red Devilsin. Sikäli harmittavaa, että paras joukkue ei voita mestaruutta, niin pahasti peli on nyt ManU:lla ontunut. Vaan onhan se toki vastustajillakin "linkkassut", eikä kukaan tänä pänä pysty kautta parilla tappiolla klaaraamaankaan...kai. Voittamisen rutiinilla moni huippujoukkue/suurseura pääsee todella pitkälle...kunpa joku joskus jotakuta kunnolla näpäyttäisi! Ensi viikon Dragãon illassa näin voi kerrankin käydä, sillä ManU:n vierasvoitto (tai 3-3 ja 4-4 tasuri) on todella kaukainen idea...Portohan ei ole koskaan englatilaisjengille kotonaan hävinnyt. Mutta vastahan se otti toisen tasurinsakin Englannissa.

ManU:n ehdoton elinehto ensi viikon vierasmatsiin on se, että Sir Alex kenkii nappikset pukukopin seinille ja vaikkapa Tevezin naamaan (ettei mediassa huomata mitään eroa, vrt. muuan metroseksuaali-siloposken silmäkulma), että punanutut repivät itsestään sen verran irti, jotta Black Cats kaatuu lauantaina 0-4, ja sitä kautta saadaan vakuuttava murskavoitto alle ja hyvällä hengellä päästään Portoon.

FCC / K

FC Culture kirjoitti...

No niin, kolme varttia...ja sitten alkaa Punaiset - Siniset. Ja La Blaugrana - Die Roten.

Ensimmäinen ottelu on varsin ympäripyöreä: 2 erittäin hyvin toisensa tuntevaa joukkuetta, taktista kypsyyttä ja hienoja taistelupareja. 0-0 ei ole kaukana, mutta ei myöskään suurempi tasuri. Voittoa ei taida kumpikaan pystyä repimään. Chelsea tulee puolustamaan tiiviisti joukkueena, ja yhdellä kärjellä (Drogba), ja Poolinkin pelitapa on tunnettu siitä, että Torreskin hilaa itsensä keskiympyrään prässäämään. Anelka tulee vaihdosta pirteänä, mutta riittääkö se...olisiko Hiddink voinut aloittaa kahdella kärjellä? Vetääkö Essien Stevie G:tä sukille jo 10' kohdalla vai vasta 15'? Kalasteleeko Drogba Skrtelin ärhentelystä jo 20' kohdalla? Entä tuleeko muita ulosajoja kuin Slovakkitopparille?

Barcan avauskokoonpanoa katseltaessa ja peilattaessa sitä Bayernin poissaoloihin ja horjuvaan keskuspuolustukseen...ei voi kuin odottaa todellista murskatappiota saksalaisvieraille. Toista putkeen! Aiempi veikkaus 4-2:kin on liikaa. Sorry vaan.

...jäämme seuraamaan...

Anonyymi kirjoitti...

Oma osoitteeni (ainakin juuri nyt) on tämä: http://atdhe.net/live-tv-6058.html

englanninkielinen selostus...herkkupala heti kärkeen: "two teams that go together like fish and chips." :D

FC Culture kirjoitti...

Aa-jee. Olihan voitto, ja millä pelillä. Mistä joukkueesta nyt puhutaan!? Kuka nyt esitti huippupeliä, kuka yllätti housut kintuissa ja kenet, kuka söi elävältä toisen "huippuvireisen" joukkueen?
Football Manager -pelimäinen toteamus "Hiddink scores a tactical victory" ei ole kaukana todellisuudesta. Tätä uumoili jo muuan kolumnisti CFC:n kotisivuilla pari päivää sitten: "...and one thing that becomes very noticeable after a while, is that wothout one or two of those core players, they quickly become a shadow of the side we have witnessed recently."

Ja niinpä otteluraportti (soccernet.com) oli samoilla linjoilla: "Liverpool meanwhile, were almost entirely nullified. It's no secret that if Gerrard and Torres are kept quiet, they have very little goal threat from elsewhere, and tonight, for the most part, they were as quiet as a mute mouse sucking on an everlasting gobstopper in a monastery."

Samoin Hiddink pohti (ja aivan kohdalleen) ennen peliä sitä, että voimasuhteet ovat niin tasan, että se, joka tekee vähemmän virheitä, voittaa. No: Liverpool teki 3 merkkausvirhettä (joista viimeisen 1-3 oli tosin Ballackin, Maloudan ja Drogban oikea-aikaisuutta, valppautta ja peliälyä), ja Chelsea yhden (vaikka 1-0 oli kova pelimaali, tekemällä tehty, komea).

FCC / K

Anonyymi kirjoitti...

ja jälleen kerran myös nähtiin se, että nämä järjettömyyksiin paisuvat hehkutukset lähtevät usein liikkeelle ilman että katsotaan sen tarkemmin onko siihen aihetta.

suoraan sanoen, vaikka pakon edessä vetdonlyönti kohdetta valittaessa oisin kääntynytkin niukasti liverpoolin kannalle, odotin silti tätä. ei esim Se peli manua vastaan todellakaan ollut poolilta mitään sen ihmeellisempää, eikä varsinkaan mitään sinne päinkään mitä media siitä sitten on kirjoitellut.

hieno peli chelsealta, ei kahta sanaa varsinkaan toisella puoliajalla, että kumpi sitä hallitsee. luvut oisivat voineet olla paljon isommatkin.