maanantai 9. maaliskuuta 2009

Punaista ja makeaa

Mestarien liigan neljännesvälierät päätetään tiistaina 10. maaliskuuta tyylillä ja taidolla, kun YLE:llä seurataan Valioliiga-kolmosen, Liverpoolin, ja La Liga-kakkosen, Real Madridin, ratkaisevaa toista osaottelua. Jos joku saattaa jo tuumia, että ottelupari ratkesi Redsin legendaariseen 0-1 -vierasvoittoon, heille ei voi todeta muuta kuin: ”Hold Your Horses, Babe!” Nimittäin, Anfield Roadille saapuu sisuuntunut ja sopivasti ärsytetty Los Blancos, jolla on vielä sanansa sanottavanaan näissä kekkereissä.

Espanja vastaan … Espanja?

Kyseessä on molemmille elintärkeä peli erityisellä etsikkoviikolla, joka näyttää lopullisesti suunnan kummankin kausille niin kotimaassa kuin Euroopassa. Vierailija Real käytännössä romutti haaveensa Barcan tavoittamisesta jäätyään lauantaina 1-1-kotitasuriin paikallisvastustajaansa, Atléticoa, vastaan. Pool pääsee matsiin hyvin keskittyneenä, kun edellinen liigapeli on viime viikon alusta, ja viikonlopun FA Cup -kierrokselle sillä ei ollut enää asiaa. Sen sijaan, viimeinen oljenkorsi kotimaan kentillä on luvassa tulevana lauantaina Old Traffordilla. Seurapomoille tiistai-illan mittelö on kuitenkin ratkaiseva, koska UCL-menestys on ainoa pelastus pystittömältä näyttävälle kaudelle. Toki kumpikaan seura ei ole flopannut, mutta epätasaiset otteet ja loukkaantumiset ovat olleet riesana. Liverpool palasi voittokantaan iisillä voitolla Sunderlandista, kun taas Real oli luvalla sanoen huono Madridin derbyssä. Realin ainoa ilonaihe oli Ikermanin vahvojen esitysten jatkuminen maalin suulla, eli alkukauden kummat mokat ovat takanapäin.

Jos ovat vastakkain espanjalaiset valmentajat, jotka ovat kyllä menestyneet saatuaan tehdä pitkäjänteistä työtä, nähdään kentällä myös espanjalaisia pelaajastaroja. Toisaalta, kumpi on espanjalaisempi: kuninkaallinen Real vai Rafan rumbaa soittava kotijoukkue? Molemmilla avainpelaajina on noin viisi EM-maan edustajaa, mutta tässä ottelussa viilettää kentällä kummaltakin sellaiset kolme espanjalaista.

Taistelupareja ja poissaoloja

Real lähtee mitä todennäköisimmin samalla, hyvin tasapainoisella kokoonpanolla 2. osaotteluun kuin Santiago Bernabeulla. Tällöin heikkona lenkkinä on vasen pakki Gabriel Heinze, jonka aiheuttamasta vaparista tuli Poolin vierasmaali. Vaihtopenkiltä Juande Ramos lähettää 2. puoliajalla kentälle sekä Gutin että Sneijderin ja vauhti vain tarvittaessa kiihtyy.

Maltti on Poolin tärkein ase tiistaina, kun Real tulee ottelun edetessä varmasti nostamaan hyökkäystään, ja merkkejä yli-innokkaasta hyökkäämisestä oli nähtävissä jo Madridin derbyssä. Kotivoitto Sunderlandista ja viikon ottelutauko antavat luvan odottaa varsin vapautunutta Poolia. Kaksi peikkoa kulman takana vaanii: kokoonpanohuolet ja katastrofaalinen kotisaldo espanjalaisjengejä vastaan. Vaan hyvä ei ole Realinkaan historia 0-1 -tappioaseman kääntämisissä.

Ottelun käsittämätön spektaakkeliarvo himmenee aavistuksen, kun loukkaantuneena on ensimmäisen osaottelun ratkaissut Benayoun, ja vaivoista kärsivät myös paras kärkimies Torres, tärkeä oikea laitapakki Arbeloa ja keskuspuolustaja Agger. Korttitilinsä täyttänyt Riera puolestaan missaa ottelun varmuudella. Mielenkiintoisia taistelupareja kentällä kuitenkin nähdään. Valmentajien lisäksi heistä voisi tässä mainita Espanjan parhaat maalivahdit Pepe Reina – Casillas, joiden supervahvuudet tulevat esiin viimeistään rangaistuspotkujen torjumisessa. Robben ja Marcelo odottavat innolla kotijoukkueen laitapakkivalintoja, kun Arbeloan potentiaalisista korvaajista niin Mascheranolla kuin Carragherilla tulee kyllä kiire. Skrtel näytti kyntensä jo Boro-tappiossa. Oli laitapakkeina ketkä vain, ei Hyypiälle taida lohjeta paikkaa keskeltä kuin jämäminuuteille.

Mahtava henkien taisto Torresin ja Raùlin välillä kariutuu aavistuksen Torresin nilkkavammaan, joka pitänee miehen penkillä ainakin 60 minuuttia. Raúl on osunut seitsemän kertaa kahdeksassa viime pelissä kaikki kilpailut mukaan lukien, ja kärkipari Higuaínilla on sama maalimäärä, 14, La Ligassa. Sen sijaan El Niño ei ole tehnyt uransa aikana ainuttakaan maalia Bernabeulla, joten nyt Anfieldilla olisi mainio paikka karistella Real-kammoa. Kiinnostavampaa on ehkä kuitenkin nähdä, keitä Reds saa jalkeille alakertaansa.

FC Culture:n 5 teesiä:

1. Onko Torres pelikunnossa? Torresin poissaolo heikentäisi Liverpoolin mahdollisuuksia, muut kärkimiehet eivät ole samaa tasoa. Räkämaaleja sylkevä Kuyt on hyvä pelaaja, mutta ei oikeastaan puhdas kärki.

2. Alonson ankkuripeli. Alonson puolustuspelaamisen kannalta on hyvä asia, että Ramos suosii Sneijderin laittamista kehiin vasta toisella puoliajalla, Gagoa vastaan Alonson kokemus antaa etulyöntiaseman.

3. Diarran ankkuripeli. Ranskalaisen rooli on elintärkeä Stevie G:n pysäyttämisessä. Vaan pystyykö siihen kukaan?

4. David Ngog. Toisen epäonni on toisen onni. Nuorukainen oli ottelun hahmo Black Cats -kaadossa maalilla ja syötöllä. Ovi on raollaan avaukseen.

5. Poolin pelaajat luottavat Rafaan espanjalaista joukkuetta vastaan, vallitseeko Realin pukukopissa sama tilanne?



Tulosveikkaus, Liverpool v Real Madrid:
Stefi: 1-0
Kyli: 0-1, Pool jatkoon rankkareilla


Muut otteluparit 10.–11.3. (jatkoon menijät lihavoitu):
AS Roma v Arsenal 1-0 (voitto jatkoajalla)
Barcelona v Lyon 3-2
FC Porto v Atlético Madrid 0-1
Panathinaikos v Villarreal 1-1 (voitto jatkoajalla)
Bayern Munich v Sporting Lisbon 1-2
Juventus v Chelsea 1-1
ManU v Inter 2-1

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kylläpä manu veti jännäksi pelin, meinaamalla jäätyä ihan samoin kuin jokunen aika sitten ac milania vastaan sateisessa toisessa osaottelussa. onneksi ei inter käyttäny paikkojaan kuitenkaan hyväksi. :D

on se silti liian helppoa olla tällä hetkellä pirulaisten kannattaja, jotenkin homma vaan hoituu koko ajan.

inter oli pettymys minulle, tai no..ehkä se oli vaan juuri niin italialaisen näköinen joukkue kuin vaan olla voi.(ja mourinhomainen:)

roman ja arsenalin pilkkukisa oli kyllä aikamoista maalivahtien nöyryyttämistä. :)

englanti 3 italia 0.

FC Culture kirjoitti...

Joo-o, tolppa ja ylärima taisivat pelastaa Red Devilsin. Pirteä ja viihdyttävä peli highlightsien perusteella. Miksi oi miksi, ei Nerazzurri saanut itsestään irti tätä sykettä hyökkäyssuuntaan kotiottelussaan (vastaus: ManU:n taktinen kypsyys), ja toisaalta, miksi oi miksi Inter ei ottanut miehiä kiinni, vaikka seurasi katseella vieressä (vastaus: ManU:n oikea-aikaisuus ratkaisupaikoissa). Maalivahti pelasi itsensä ensi kesän siirtomarkkinoiden kuumimmaksi veskarikohteeksi.
Itse valitsin 2. puoliajan nettitv-kohteekseni Porton ja Atléticon matsin, joka oli vielä maaliton silloin (ja jäikin, mutta yksi maali olisi riittänyt...)
Jatkoon ylsivät siis, kuten ennakossa uumoilimme, Arsu, Barca, ManU, Villarreal, Bayern, Chelsea ja Pool sekä peliään kuin sika juoksuaan parantanut Porto (jonka jatkopaikkaan emme uskoneet).
Ja pieni korjaus edelliseen: Englanti - Italia 4-0, Englanti vs. Espanja 4-2, Englanti-Iberia 4-3 ja Englanti vs. muu Eurooppa 4-4. Eli meillä on 50 % todennäköisyys, että mestari tulee Englannista...ja kun kyseisiä kandidaatteja katsoo, prosentti vain suurenee.

Neljää englantilaisjengiä tuskin nähdään välierissä, koska on jo aikamoinen pulla, jos puolivälierissä ei tule täysvalioliigaparia...Vastaavasti, jos Porto - Villarreal on yksi pari, nähdään "final fourissa" yksi kova yllättäjä. ManU-Portossa olisi mukavasti kalavelkoja, samoin kuin Chelsea-ManU:ssa tai Liverpool-Chelseassa. Maaleja sylkeneet, ailahteleva Bayern ja jälleen piristymisen merkkejä osoittanut Barca, voisivat olla myös kiinnostava pari. Arsenal taitaa päästä mediaryöpytyksen väistäen koukkaamaan sivusta todelliseksi haastajaksi. Materiaali silti lienee heikoin näistä jengeistä, tai ainakin nuorin.

FCC / K

Anonyymi kirjoitti...

tarkoitinkin että keskinäiset otteluparit 3-0. ;)

tuo maalikooste sinällään antoi itse ottelutapahtumista sekä interin "hyökkäyssuunnan sykkeestä" vähän väärän kuvan. kuten itse sir punanenäkin on näköjään todennut, kyllähän manun kavereilla oli ajatukset ajoittain ihan jossain muualla jo kuin tuossa ottelussa. käsittämättömiä jahkailuja ja puolihuolimattomuuksia tilanteissa joissa ei ollut ees painetta.

johon voisin lisätäkin sen vielä, että inter ei kummassakaan pelissä saanut manulle oikeen minkäälaista painetta. mikä hämmästytti.

mutta tosiaankin, arvontoja odotellessa. :)

FC Culture kirjoitti...

Niin juuri, Poolhan pelasikin Realia, aivan.

Tuossa aivan kuriositeettina, kun Englannin hehkutusta tässä on tehty, tein kokoonpanon neljän jatkoon edenneen englantilaisjoukkueen englantilaispelaajista:

Foster (ManU, mv, ei peliaikaa)

Jamie Carragher (Liverpool, lopettanut maajoukkuepelit)
Rio Ferdinand (ManU)
John Terry (Chelsea)
Ashley Cole (Chelsea)

Carrick (ManU)
Gerrard (Liverpool)
Lampard (Chelsea)
Scholes (ManU, lopettanut maajoukkuepelit)

Rooney (ManU)
Theo Walcott (Arsenal, hyökk., vaihdosta sisään)

Vaihdossa:
+Mancienne (Chelsea, puol., ei peliaikaa)
+ Gibbs (Arsenal, puol., ei peliaikaa)
+ Kelly (Liverpool, puol., ei peliaikaa)+ Spearing (Liverpool, keskik., vaihdosta sisään)

Noin puolet ovat heistä Englannin nykyisen maajoukkueen avainpelaajia, mutta puolet ovat nuoria lupauksia, jotka saavat varsin vähän peliaikaa, tai sitten kokeneita jo/pian maajoukkueen jättäneitä/jättäviä konkareita. Valioliigan ylivoimaisuutta tämän(kin) kauden UCL:ssä tämä ei kuitenkaan poista. Arsenalin Roomassa nähdyssä avauskokoonpanossa ei ollut yhtään englantilaispelaajaa, Walcott kirmasi kentälle 70'. Silti, sinänsä oikeaa peliä Signor Capello oli katsomassa, kun hänet Old Traffordilta bongattiin.

FCC / K

Anonyymi kirjoitti...

manun erikoinen lamakausi jatkui, inter ei osannut vielä paikoista hyödyntää, mutta liverpool sitten jo käytti kummalliset sähläilyt hyödykseen. :o

tässäpä aiheen ohitse futiskultturellia linkkiä http://www.youtube.com/watch?v=g1FRIeAGwpg&feature=channel_page

Anonyymi kirjoitti...

lisää toisenlaista "brittifutikseenkin" valitettavasti jo alustavasti pesiytynyttä etelä-eurooppalaista kulttuuria http://www.youtube.com/watch?v=OeQtFokBzfQ

valitettavasti moisia elkeitä löytyy esim niinkin maineikkaan seuran kuin liverpoolin ikonilta.. :/

FC Culture kirjoitti...

Huikea analyysi, tai enemmänkin vuodatus. Kiitos "Anonyymille"...muistutuksesta. Itselläni Atlético-fanius juontaa 1990-luvulle, esim. vuoteen 1996, kun seura voitti viimeisen (toistaiseksi) mestaruutensa. Suurpelaajat kuten Kiko, Vieri, Albertini, Jimmy Floyd, Torres, valmentaja Aragonésista lähtien ovat itselleni se suurin syy kannattaa ko. joukkuetta. Pedroille ja muille oman joukkueen on lukinnut vahva työläistausta ja periaatteellinen vastustus kuninkaallista Realia (ja aiemmin siis Francoa) vastaan. Ja loppuun vielä sellainen kuriositeetti, että mestaruuksissa mitattuna Atlético on Espanjan kolmanneksi menestynein jalkapalloseura paikallisvastustaja Real Madridin ja katalaanijätti Barcelonan jälkeen.

Harmi, että missasin ko. matsin...tai sitten ei ;)

Kivempi on katsoa Barcelona-voittoja (4-3) ja Real-myllytystä (tosin luonnollisesti vain 1-1 ;))

FCC / K

FC Culture kirjoitti...

Virkkunen gogo:

http://www.youtube.com/watch?v=wWMpkC1yyD4&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=J7KQrccRlaI

:DD
pfffffh
phuuuuh
miten vaan.

FCC / K

Anonyymi kirjoitti...

ja arvonnat on suoritettuna:

Välierät (28.-29.4. & 5.-6.5.):

Manchester United / Porto - Villarreal / Arsenal

Barcelona / Bayern München - Liverpool / Chelsea

mitähän tuohon voisi muuta todeta kuin, että hienoja otteluja nähdään jo puolivälierävaiheessa varmasti ja en usko että SAF paljoa harmittelee tätä kaaviota.. :P