maanantai 23. helmikuuta 2009

Internazionale – ManU

Tiistaina 24. helmikuuta kajahtaa Milanon Giuseppe Meazza -stadionilta YLE:n (TV2) välittämänä! Edessä on Mestarien liiga -kauden kovin mittelö, kun viime kauden Euroopan ja maailman mestari Manchester United testaa pian neljä kertaa peräkkäin scudetton valloittaneen Internazionalen vireen. Paitsi kahden äärimmäisen huippujoukkueen kohtaamisesta kyse on osaltaan myös Valioliigan ja Serie A:n paremmuudesta. Lopullinen arvosana sarjojen voimasuhteista voi toki jäädä värikkäisiin kahvipöytä- ja pubikeskusteluihin sekä kahteen muuhun saman asetelman omaavaan ottelupariin, AS Roma – Arsenal ja Chelsea - Juventus. Italia – Englanti -maaottelusta tuskin kannattaa tässäkään tv-pelissä puhua, kun kyseisten maajoukkueiden edustajia ei avausmiehityksistä kovin montaa löydy.

Kovassa kunnossa

Vastassa on kaksi kovakuntoista joukkuetta. Vierailija Man Utd. on voittanut 11 ottelua peräjälkeen kaikki kilpailut mukaan lukien. Blackburn oli lauantaina ensimmäinen vastustaja, joka maalasi punaisten paholaisten verkkoon liigassa sitten marraskuun alun. Derby tosin teki sen jo FA Cupissa. Hmm...olisiko taika murentumassa? Cristiano Ronaldo ei ole vielä osunut Mestarien liigassa, mutta tiputti viekkaalla, kauden 12. liigamaalillaan vapariapinan selästään viikonloppuna. Berbatov sen sijaan on maalannut UCL:ssä jo neljästi.

Inter Milano ei ole kuudella tappiottomalla ottelullaan aivan yhtä kovassa tikissä kuin vieraansa, mutta johtaa kuitenkin 9 pisteellä Serie A:ta. Silti sinimustat ovat kompuroineet muutamassa etukäteen helpommassa ottelussa. Lauantain Bologna-ottelussa pelastuksen tarjosivat huippulupaus Balotelli samantyyppisellä takanurkkavaparilla kuin C. Ronaldo Red Devilsille, sekä tukun avaintorjuntoja esittänyt Júlio César.

Systeemejä ja staroja

Molempia joukkueita yhdistävät taitavat, todelliset johtajatyypit managereina, äärimmäinen voittamisen rutiini, joka on tällä kaudella näkynyt mm. lukuisina viime hetken ratkaisumaaleina, sekä vahva usko managerin luomaan pelisysteemiin. Luonnollisesti sekä Inter että ManU vilisevät todellisia huippupelaajia, -taitureita, -staroja ja -egoja. Vaikka sir Alex ja signor José ovat henkeen ja vereen kilpakumppaneita jo useamman vuoden ajalta, on molemmilla äärimmäinen kunnioitus toistensa työtä ja joukkueita kohtaan.

Vaikka ManU:n paras puolustaja Vidic on pelikiellossa, ja Interin johtotoppari Walter Samuel mahdollisesti pohjevammaisena sivussa, vilisee kentällä mahtavia yksilöitä, aisapareja – ja ennen muuta taistelupareja. ManU:n alakerran ylle tummia pilviä tuo myös Evran pelituntuma ja Vidiciä liigassa oivasti paikanneen Evansin selviytyminen kovia milanolaisia vastaan. Zlatan ”Ibra è impressionante” Ibrahimovic, oli parina sitten Adriano tai Balotelli, on alati vaarallinen. Interin pelisysteemi (lähtökohtaisesti) 4-3-1-2 kielii monipuolisuudesta ja tasapainoisuudesta, jossa kaikki hyökkäävät ja kaikki puolustavat. Alaspäin pelattaessa avainroolissa on keskikentän kolmikko Zanetti – Cambiasso – Muntari, hyökättäessä taasen työmyyrä Stankovic. Manchesterilaisilta Berban läpijuoksut ja täydellisyyttä hipova viimeistely, Ronaldon keskitykset ja yksilösuoritukset ja Carrickin ankkuripeli ovat keskiössä. Erityisen roolin Maiconin laitanousujen tilkitsijänä voi saada myös keskiviikon syntymäpäiväsankari Park, joka noussee avaukseen puolustuksellisten ansioidensa vuoksi.

Matematiikkaa

Otetaan loppuun vielä muutama tilastobongaus aiemmista kohtaamisista ja tämän kauden esityksistä:
• Mourinholla on viisi voittoa keskinäisistä otteluista Fergusonin yhtä vastaan.
• ManU:n Scholes pelaa tiistaina 105 UCL-ottelunsa, ja jos Giggs pääsee kehiin, on hänellä edessään 109 esiintyminen Euroopan kovimmassa seurajoukkuekisassa.
• Alkulohkoissaan molemmat voittivat kaksi ottelua, mutta ManU ei hävinnyt kertaakaan. Interin maaliero oli 8-7 kun taas ManU:lla vakuuttavampi 9-3.
• Tilastojen valossa ManU hallitsi otteluitaan Internazionalea enemmän, laukoi aavistuksen hanakammin ja sai enemmän kulmapotkuja. Inter-pelaaja oli puolestaan useammin paitsiossa.
• Kahdeksasta maalistaan viisi Inter on viimeistellyt 1. puoliajalla, mutta toisaalta tehnyt peräti kolme maalia viimeisen vartin aikana. ManU on maalannut kuusi kertaa yhdeksästä nimenomaan 2. puoliajalla: kolme pian tauon jälkeen ja kolme viimeisen vartin aikana. Niinpä ottelu voi hyvinkin edetä niin, että Inter siirtyy alussa johtoon, ManU tasoittaa 2. puoliajan alussa, ja jompikumpi tai vaikka molemmat osuvat vielä ottelun loppuhetkillä!
• Kaikissa kuudessa alkulohko-ottelussa ovat illan pääosan esittäjistä esiintyneet Interin Zanetti, Maicon, Cambiasso ja Zlatan, sekä ManU:lta Nani, Rooney ja Tevez.
• Interin maalintekijöinä on kunnostautunut peräti seitsemän eri pelaajaa, mutta ManU:n osumat ovat olleet neljän pelaajan, ja käytännössä Berban ja Rooneyn, heiniä.

Inter tarvitsee ottelusta ehdottomasti kotivoiton, muuten puolivälieriin ei taida olla asiaa. Pystyykö Mourinho tekemään sen, mihin uskomattomasti kolmen liigamestaruuden jälkeen erotettu Mancini ei – eli tuomaan nerazzureille eurogloriaa? No, jos häneltä itseltään kysyy, niin...

Tulosveikkaus, Inter – ManU:
Stefi: 2-1
Kyli: 2-2


Muut otteluparit 24.–25.2.:
Arsenal v AS Roma 2-1
Lyon v Barcelona 1-2
Atlético Madrid v FC Porto 3-1
Villarreal v Panathinaikos 3-0
Real Madrid v Liverpool 1-0
Chelsea v Juventus 2-0
Sporting Lisbon v Bayern Munich 2-1

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

no toivottavasti tuossa osutte oikeaan "Inter tarvitsee ottelusta ehdottomasti kotivoiton, muuten puolivälieriin ei taida olla asiaa"
:P

FC Culture kirjoitti...

Joo-o, kyllä Interin olisi pitänyt maali pystyä tekemään. 1. pa:lla ongelma oli kommenttaattori Reiniä lainaten: "sinimustien säälittävä ja munaton peli" :D. 2. pa:lla Inter hallitsi, mutta ManU:lla oli riittävästi miehiä pallon alla, eikä tilaa ollut. Interin hyökkääjät joutuivat pelaamaan aika paljon selkä maaliin päin - ja vaikka Zlatan ihmemaaleja joskus tekeekin - ei hän nyt onnistunut. Vastaavasti ManU hätyytteli useita kertoja hyvin pelanneen Césarin maalia. Ja olipas C. Ronaldolla vielä vaparipaikkakin ottelun viimeisinä sekunteina. Juostujen kilometrien (hetki ennen loppua 91.2 km-91.2 km) ja pallonhallinnan (50%-50%) perusteella ympäripyöreä nollanolla on ehkä oikeutettu tulos. Sinänsä jännittävä ja viihdyttäväkin peli nollanollaksi.
Mara Kuuselan kaksi huomiota sir Alexin taktisesta taituruudesta täytyy myös mainita: 1) ManU esti taitavasti (pääasiassa Park Maiconin tilkitsijänä, kuten ennakoimme) Interin laitapelin, ja 2) ManU löysi hyvin tilaa Interin tasapainottavan keskikentän kolmikon ja puolustuslinjan välistä. Inter oli kotikentällään ehkä pienoinen pettymys, täytyy sanoa.
Studion arviosta tuloksen selkeästä edusta ManU:lle olen aavistuksen eri mieltä. Ilman punapaidoille annettua vierasmaalia Inter on vahvasti vielä pelissä mukana. Jos ottelu päättyy (kuten oikeinkin hyvin voi olla!) Old Traffordilla 1-1, heilahtaa nerazzurri jatkoon. Muistakaapa se.

Homma jatkuu.

FCC / K

FC Culture kirjoitti...

No niin neljännesvälierät on saatu avatuiksi, ja 2. osaottelut ovat luvassa 10. ja 11.3.. Pääasiallisesti otteluparit ovat auki, osa apposen avoinna, mutta BM pani Lissabonissa sen verran haisemaan, että Müncheniin ei tarvitse ainakaan YLE:n tv-kameroita raahata. Tässä sananen-pari kustakin otteluparista:

Inter v ManU 0-0
- täysin avoin ottelupari, ehkä vaakakuppi kallistuu italianoille, varsinkin, jos he onnistuvat maalinetossa Old Traffordilla. Vaikkakin: ManU oli vakuuttava ja piti nerazzurrin liekassaan Milanon illassa. Olennaista on, miten valmistautuminen ja tulevat liigaottelut sujuvat, tuleeko/jatkuuko hyvä vire ja tuleeko loukkaantumisia.

Arsenal v AS Roma 1-0
- Roomalaisten kommentit kielivät luottavaisuudesta, mutta täytyy muistaa, että 2-1 kotivoitolla Arsu livahtaa jatkoon... Lupaava tv-pelivaihtoehto (YLE), koska molemmat pelaavat iloista, hyökkäysvoittoista ja arvaamatonta futista.

Lyon v Barcelona 1-1
- Lyon jäänee statistiksi Camp Noulla. Henryn hedari on arvokas, mutta katalaanien mitä todennäköisin kahden maalin kotivoitto olisi kestänyt tappionkin. Puelin miehistö esitti parastaan, mutta nytkin Lyon putoaa 1. pudotuspelikierroksella.

Atlético Madrid v FC Porto 2-2
- Porto on karistanut alkukauden maalinteko-ongelmansa, ja Lisandrohan johtaa maalintekijätilastoa 6 osumalla. Atleticon vierasvoitto on mahdollinen vain sillä, että liigasta saadaan vakuuttava voittoputki päälle, maalintekopaikoissa ollaan armottomampia ja...Porton mv voi kernaasti jatkaa suosiollista avustamistaan.

Villarreal v Panathinaikos 1-1
- Kreikkalaisilla on vielä sana sanottavanaan! Keltainen sukellusvene ei päässyt aivan tasolleen, niin kuin ei ole päässyt vuodenvaihteessa liigassakaan, vähän valoa tunnelin päässä toki on, ja 2-2 tasuri Ateenassa riittää jatkoon. Karagounisin lepuuttaminen liigapelissä oli vamentaja Ten Catelta oiva veto, ja kiitos tuli vierasmaalina.

Real Madrid v Liverpool 0-1
- Ehkä kierroksen kovin pommi, vaikka puhutaan Poolista - viime vuosien UCL-kestomenestyjästä. Kuten ManU Poolkin osoitti "englantilaisen" joukkueen (no okei, valioliigajegin) puolustusmoraalin ja taktisen kypsyyden. Los Blancos löi päätään seinään. Muttamutta, YLE:n todennäköisessä tv-ottelussa Anfieldille tulee ärsytetty karhu, joka saattaa panna hurlumhei.

Chelsea v Juventus 1-0
- 3/3, eli sekä FA Cup-, valioliiga- että UCL-testit ovat menneet Hiddinkiltä - jos eivät suorastaan putkeen - kuitenkin varmasti. Toiselle pa:lle Juve tiivisti pakkaansa, mutta ekalla oli ajan kysymys, milloin Blues saa maaleja aikaan, kun se hallitsi ottelutapahtumia suvereenisti. Del Pieron ainoan todellisen lähentelyn (21') Cech torjui kuin maailmanluokan veskarille sopii. Drogban itseluottamus on niinku back - Beware the Ivorian.

Sporting Lisbon v Bayern Munich 0-5
- Tyly. Vieras. Kuin toiselta planeetalta. Ribery. Jhaah Gewohl! Tämä ottelupari on taputeltu. BM osoitti - kuin jo syyskaudella - että vaikka liigassa tökkii, Liigassa (isolla L:llä) rockaa! Viimeistely oli lähes 100 %:sta, ja hyväkuntoinen (mm. voitto Benficasta 3-2 vkonloppuna) kotijoukkue oli vastaantulija.

Summa summarum, mitä opimme tästä kierroksesta? No ainakin sen, että maalinteko on kylmähermoisten puuhaa. Saa sitä hallita ottelutapahtumia, mutta jos ei tule maaleja, valuu se hiekkaan. Panathinaikos ja B. München osoittivat, mikä arvo on sillä, että tekee maalin, kun on paikka.

Palataanpas asiaan viimeistään, kun 2. osaottelut ovat lähempänä - tai saattaapas tässä tulla koontia myös näistä ekoistakin matseista, tai kun joukkueiden vire seuraaviin taistoihin alkaa hahmottua.

FCC / K