sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Who is Who?

24. ja 25. helmikuuta pelattavia 1. pudotuspelikierroksen ensimmäisiä osaotteluita odoteltaessa on paikallaan pohdiskella jatkoon selvinneiden joukkueiden voimasuhteita.

Tilanne on melko klassinen, eikä tarvitse olla fakiiri veikatessaan kannun nostajaksi englantilais- (4), espanjalais- (4) tai italialaisjoukkuetta (3). Vaan olisiko Portugalin ylpeyksillä ja kreikkalaisella, ranskalaisella tai saksalaisella suurseuralla sittenkin mahdollisuuksia kääntää viimeisten neljän vuoden voittokurssi? Viime vuosinahan mestaruuteen ovat yltäneet tutut ManU, Milan, Barca ja Pool. Boooooring?

Jos leikkimielistä kyselyämme on uskominen, ääniä siinä saivat Chelsea, joskin kysymysmerkillä, Real ja Barca sekä yllättäjän viittaa ylleen pukeva El submarino amarillo. Nerazzurriin, Red Devilsiin tai Redsiin ei sen sijaan uskottu. Näiden joukkueiden fanit - herätys! Toisaalta kommenttiosiossa kaivattiin myös mahdollisuutta antaa ääni Sporting Lissabonille.

Mitä Chelseaan tulee, brittikentillä joukkue ei ole sarjasijoituksestaan huolimatta vakuuttanut. Blues-faninakin olen tullut skeptiseksi erityisesti hra Scolarin motivointitaitoihin. Olisiko EM- ja MM-turnausvalmentamisessa kannuksensa ansainneella Big Philillä orastavaa kisaväsymystä, kun otteluita alkaakin olla takana jo monta kymmentä. FA Cupissa, Carlings cupissa ja viimeaikaisissa valioliigaotteluissa homma ei ole toiminut. Tähtipelaajia vilisevistä sinipaidoista ehkä vain Lampard, Anelka ja Bosingwa ovat saaneet puhtaat paperit. Jopa Terryn on syytä petrata, mikäli hän mielii myös vuoden 2009 UEFA:n vuoden joukkueeseen. Eli todellakin Chelsean mestaruusmahdollisuuksia varjostaa kysymysmerkki!

ManU:sta voi olla vaikeata sanoa suuntaan tai toiseen, koska vuoden vaihteen jälkeen saavutetusta valioliigan kärkipaikasta huolimatta otteet ovat ailahdelleet. Täytyy kuitenkin sanoa, että se kertoo samalla kilpakumppaneiden kausista, koska ManU:n kausihan ei ole ollut mitenkään erikoinen. On onni, että Berba on onnistunut paikkaamaan Cristiano Ronaldon melko suvantomaista kautta ja että Rooneykin on ollut vähän enemmän oma itsensä. Vidic topparina pelastaa myös suunnattoman paljon. Ehkä ManU on kuitenkin tällä haavaa vahvin englantilaiskandidaatti UCL:ssä...mutta Internazionale on paha kanto kaskessa. Keksiikö UEFA:n vuoden 2008 joukkueen valmentajaksi valittu sir Alex keinot Mourinho-revanssiin?

Liverpoolin ja Arsenalin kausi on sujunut melko mukavasti. Liverpoolilla on nyt pienehkö alavire, kun komea alkukausi on vaihtunut kolmanteen paikkaan valioliigassa, yskähtelyyn ja loukkantumissumiin. Onko Rafalla todellakin varaa jättää hra Hyypiä rannalle myös Mestarien liigan ratkaisupeleistä?! Arsenalin superlahjakkuuksien lento ei ole kantanut sittenkään riittävästi, ja voi olla, että liian paljon Gunnersin menestyksessä nojaa sittenkin viekkaan managerin taitoihin. Kuka toteuttaa hienot oivallukset viheriön puolella?

Vaan eipä ole helppoa saapasmaassakaan. Sarjajohtaja Internazionalen valta-asema ei yhtäkkiä olekaan enää viime kausien tasolla, ja yllättäviä uinahduksia on tullut Serie A:n keskikastin tai pikkuseuroja vastaan. AS Roma on kieltämättä jatkanut liigassa siitä, mihin UCL:n alkulohkonsa lopetti, mutta sarjasijoitus ei vielä mairittele. Juve huohotti jo Interin niskaan, mutta on taasen notkahtamassa liian kauas. Mikä lienee vire pitkän tauon jälkeen UCL:ssä?

Espanjan maalta tulee kaksi kivikovaa ja kaksi yllätysvalmista jengiä. Barca on itseoikeutetusti ylivoimaisessa sarjajohdossa, ja UCL:ssä on mennyt putkeen. Messikin johtaa maalitilastoa. Ei ole myöskään sattumaa, että UEFA:n vuoden 2008 joukkueesta löytyy kolme La Blaugranaa. Realin kausi on ollut tuttuun tapaan vuoristorataa, mutta valkopaidat ovat kuitenkin kivunneet sarjakakkoseksi La Ligassa. Real hävisi jatkopariarvonnassa, kun taas Villareal, Atlético ja Barca eivät. Kahdeksan parhaan joukkoon etenee ainakin kolme espanjalaisjoukkuetta.

Alussa nimeämistäni haastajista Bayern München vaikuttaa kovimmalta, todella vahvalta. Ribery on puolijumalan asemassa ja tulivoimaa löytyy. Saksalaiset hyötynevät myös muita pidemmästä joulu-/talvitauostaan. Kovaa reeniä Klinsin johdolla on vedetty, minkä sai tuta ensimmäisenä VfB Stutgart Saksan Cupissa (0-5).

Mitä mieltä sinä olet?


~ FCC / K ~

1 kommentti:

FC Culture kirjoitti...

Huh, onpas ollut vilkas futisviikko...kansainvälisiä ystävyysotteluita ja valmentajavaihdoksia. Muutaman huippuottelun maalikimaraan pääsee esimerkiksi oikealla olevasta Maalivideoita 1 -linkistä. Espanja peittosi Englannin 2-0...Brasilia näytti Italialle kaapin paikan samoin numeroin...ja Argentiina teki samaisen tempun Ranskalle. Norja yllätti Saksan, ja sen sellaista. Mitäs muita maalivideolinkkejä olette bongailleet?

Valmentajavaihdoksesta kuumin lienee Who is Who -tekstissäkin väläytelty Scolarin vapauttaminen tehtävistään. Guus Hiddink on saapunut pelastajaksi muutaman kuukauden "toveripestillä". Saako Blues tästä tarvitsemansa sytykkeen loppukauden roihulleen? Miten Hiddink selviää todellisesta suurpestistä?

On syytä muistaa, että Tsaari on kunnostautunut altavastaajien, pienempien seurojen tai maajoukkueiden, innoittajana...mutta nyt hänellä on piiitkästä aikaa hyppysissä valmentajan taitojensa tasolle, ellei ylikin, yltävä pelaajanippu. Motivoijan ja uskon luojana hän on varmasti verraton - seikka, johon Scolarin sinänsä hyvin lupaava alku kenties tyssäsi. Samoin on kuultu puhuttavan alhaisesta harjoitustemposta.

Mutta todellakin, Scolarin saldo Chelseassa oli hyvä, 36 ottelua: 20 voittoa, 11 tasuria ja 5 tappiota (jotka tosin kahdesti Poolille, kerran ManU:lle, Arsulle ja AS Romalle). Mutta hei: kyse on Chelseasta.

Usein valmentajavaihdos johtaa välittömästi ilmapiirin kohoamiseen ja peliesityksen parantumiseen, kun kaikki on vähän uutta ja pelaajat tietyllä tavalla moneen kuukauteen jälleen samalla viivalla vakuuttaessaan uuden managerinsa osaamisestaan ja yhteispelistään. Sikäli ei olisi yllätys, jos kolme tulevaa ottelua päättyvät voittoihin. Watford FA Cupissa, sarjakolmonen Aston Villa valioliigassa ja Juventus Mestarien liigan 1. pudotuspelikierroksella sanelevat pitkälti sinipaitojen menestyksen tällä kaudella. Vaikka Hiddinkillä on ainakin polvia myöten nimensä, statuksensa ja ehkä myös ystävyytensä Abramovichiin pelissä, hänellä on aina olemassa takaportti...nimittäin vetoaminen edeltäjänsä kehnoon työhön, pelaajien heikkoon kuntopohjaan tai aiemmin aikaan saatuihin klikkeihin.

Uskon kuitenkin, että hyvin tässä lopulta sinipaitojen kannalta käy. Go Blues! Obrigado Luis Felipe!

~ FCC / K ~