Kisat alkoivat aikamoisen varovaisella pelillä, vaikka ensimmäinen peli ulosajoineen ja rankkareineen ampui kisat näyttävästi matkaan. Espanja oli odotetun kova, Saksa ja Ranska tylsiä ja Hollanti suuri pettymys. Venäjä antoi vahvan näytön osaamisestaan ja mustan hevosen asemastaan. Veikkauksemme menivät aivan vihkoon, kuten eräs kommentoijakin varoitteli. Maaleja tehtiin edellisten kisojen tapaan vähän. Seuraavassa mietteitämme toisesta kierroksesta. Katsotaan, aukeavatko padot.
Kierroksen helmet: Hollanti-Saksa ja Ruotsi-Englanti
Hollanti-Saksa
Mikäli Tanska hoitelee Portugalin keskiviikon alkuillassa, on Hollannilla edessä pakkovoitto. Tasapelikään ei tuossa tapauksessa riitä, koska Saksa ei yksinkertaisesti kykene häviämään Tanskalle - ei edes pelaamaan tasan - viimeisessä alkulohkon pelissä. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä Hollanti jo heti toisessa pelissään kunnon paineen alla.
Jos mahdollista, Van Marwijkin tukka on harmaantunut viikonvaihteen aikana vielä muutaman asteen lisää hänen miettiessään lääkkeitä Saksan kaatoon. Huntelaar ja Van Der Vaart eivät ole tottuneet kuluttamaan vaihtopenkkiä. Heidän motivaationsa säilyttämiseksi, uskommekin Van Marwijkin laittavan heidät avaukseen. Kuytistä on fyysisyytensä ansiosta enemmän hyötyä tullessaan vaihdosta painimaan Lahmin ja Saksan toppareiden kanssa.
On kieltämättä hankala ymmärtää, miksi Van Marwijk heitti Camp Noun vaihtopenkkiä lämmittäneen Afellayn avaukseen. Tilastojen valossa Afellay kuitenkin osallistui peliin paljon, ja Hollannin peliä rakenneltiin juuri vasemmalla laidalla, jossa Sneijder-Affelay-kaksikko syöttelivät ahkerasti toisilleen. Voi olla, että Sneijder ja Van Der Vaart syövät toistensa vahvuuksia kentällä, mutta kyllä Van Der Vaartin myötä tulisi aimo annos luovuutta Oranjen peliin. Pelin lopussa oli myös nähtävissä, että Van Persie hävisi kuvasta, kun Huntelaar siirtyi piikkiin. Toisaalta he kyllä karsinnoissa pelasivat hyvin yhteen.
Saksa oli ihmeen jähmeä Portugalia vastaan. Müller ja Podolski eivät hyödyntäneet MM-kisojen aseitaan, vauhdikkaita juoksuja ja ristipalloja. Müller kyllä juoksi varmaan 15 kilometriä pelissä, mutta ei saanut aikaan vaarallisia tilanteita. Podolski tuli hyvin tilanteisiin, mutta tuhri hyviä paikkoja, koska ei osaa laukoa ollenkaan oikealla jalalla. Saapi nähdä, pitääkö Hollannin nimetön puolustus Gomezin maaleitta. Tulosveikkaus Hollanti-Saksa 1-0.
Ruotsi-Englanti:
Sekä Ruotsilla että Englannilla jäi hampaan koloon avauskierrokselta. Ruotsi menetti hermostuneen ja kokolailla vaisun vartiointipelinsä vuoksi ainakin kaksi pistettä isäntä-Ukrainaa vastaan. Ja Aftonbladet sivalsi välittömästi kuin suurempikin urheilugiljotiini. Englannille (muillekin kuin pubeissa lasinpohjaan tuijottaville) jäi Ranska-pelistä fiilis, että "Hey lads, we could've buried it." Valkopaitojen on hyvä jatkaa tähänkin otteluun tavalla, jolla he näivettivät Les Bluesin luovuuden ja maalipaikkojen rakentelun. Sitten vain hieman sähäkkyyttä ja rohkeutta lisää - sillä sitä tarvitaan yllättävänkin energistä ja hyökkäävää hamrenin nippua vastaan.
Englannissa tuttuun tapaan odotukset kohoavat korkealle, kun jopa mestarisuosikiksi aateloitu Ranska pysyi pihdeissä. Niin, britithän lienevät ainoita, joille tylsäkin peli on oh, this is footy'a. Vaan, tässä The Sunin jutussa saattaa olla hitunen sarkasmiakin mukana! Näissä molemmissa jengeissä on kuitenkin potentiaalia, ja valmentajista homma ei todellakaan jää kiinni. Ehkä nyt, kun arvokisaneitsyt-Hamrenkin sai tulikasteensa ja maksoi oppirahansa, hän voi suhteuttaa taktiikkansa vastustajansa mukaan. Hodgson sen handlaa jo tyylillä, ja on myös oiva tyyppi motivoimaan nuoria nousevia tähtiä.
Monipuolisen Gerrardin ja taistelevan Terryn rinnalla nostamme esiin seuraamisen arvoisina avainpelaajina todennäköisesti avaukseen nousevat Defoen ja Downingin. Ruotsilta puolestaan koko lohkon kovimman pelaajan, Zlatanin, perävaloja katselevat Stevie G:n keskikentän herruudesta haastava Källström ja Elm. Wilhelmsson voisi tehdä yllätysentréen avaukseen. Hän oli todella hyvä tullessaan Ukrainaa vastaan vaihdosta kentälle. Keskinäiset ottelut ovat olleet värikkäitä ottelutapahtumia, joissa on myös nähty mukavasti maaleja. 2000-luvulla tämä on kuudes kohtaaminen, ja kaikkiaan on oltu napit vastakkain 21 kertaa. Voitot ovat tasan, ja yleensä on nähty tasureita. Tulosveikkaus: 2-2.
Kovat pelit
Puola-Venäjä, A-lohko, 12.6. ilta
- Nyt olisi polskipelaajien vanhemmilla ja isovanhemmilla hyvä paikka motivointiin. :P
- Venäjä on mainio vastaiskujoukkue. Dzagoev ja Arshavin lähtevät kuin hauki rannasta pelin kääntyessä. Keskikentän Zenit-kaksikko, Shirokov ja Zyrianov, tietävät joukkuekaverinsa Arshavinin juoksulinjat. On mielenkiintoista nähdä, ottaako Venäjä ohjat myös pallonhallinnassa, sillä siihenkin rahkeet riittävät.
- Puola näyttää ensimmäisen pelin perusteella olevan oikean laidan Dortmund-miesten, Piszczekin ja Blaszczykowskin varassa. Saman seuran kärkimies, Lewandowski, osoitti olevansa vireessä ja peli-iloinen.
- Venäjän Kerzhakov pääsi hyvin paikkoihin Tsekkiä vastaan, mutta sihti oli pahasti hukassa. Peräti 7 laukausta meni ohi. Joko nyt menisi sisään? Puolalta nostetaan esiin Lukasz Piszczek, jota pidetään yhtenä Euroopan parhaista pakeista (siis muutkin kuin Kuuselan Mara pitävät!). Hän tuki mahtavasti Blaszczykowskia oikealla laidalla.
- Tulosveikkaus 0-2.
Italia-Kroatia, C-lohko, 14.6. alkuilta
- Italia jatkaa hegemoniaotteluiden sarjaa. Kroatiaa voidaan pitää saapasmaan "pikkuveljenä" esimerkiksi ruokakulttuurin, Adrianmeren matkailun, kaupunkiarkkitehtuurin ja muidenkin italovaikutteiden pohjalta. Lisämausteen otteluun tuo se, että pikkubroidi ei ole pysynyt lestissään, vaan johtaa keskinäisiä kohtaamisia kolmella voitolla kuudesta Italian yhtä vastaan. Viime aikoina maat eivät kuitenkaan ole kohdanneet. Voitolla mennään jatkoon.
- Di Natalen tehokkuus, aktiivisuus ja ennen kaikkea oikea-aikaisuus sekoittivat Prandellin pakkaa, ja voikin olla, että Azzurri palaa Espanjaa suoraviivaisempaa Kroatiaa vastaan 4-3-1-2 tai jopa yhden kärjen systeemiin. Toisaalta, miksi "super-subia" tarvitsisi ahmia koko ottelun ajan, etenkin, kun Balo-Rotta -parikin pääsi tonteille? Taas toisaalta, tuohon laitapeliin Prandellin pitäisi keksiä jotakin. Vastaavasti Srnan laadukkaan laitapelin vuoksi emme kuitenkaan usko kolmen alakertaan. De Rossi sen sijaan keskikentän ankkurina auttaisi kovasti Modricin kahlitsemista. Vatreni haastaa Italian toden teolla, jos he uskovat itseensä. Ainakin Mandzukic sai lentävän lähdön kisoihin ja tukun itseluottamusta Gigi Buffonin kohtaamiseen. Nyt kroatilaisleiristä tarvitaan onnistumisia laajemmalla rintamalla.
- Seuraa näitä/heitä: Srnan korkkiruuvikesot - Azzurrin työmoraali ja asenne otteluun, erehdytäänkö aliarvioimaan Kroatia Serie A:n ylpeydellä - Rakiticin ja Modric vilske ja vilinä vs. De Rossin liukkarit - saako Cassano vihdoin palkinnon hyväpäiselle energialleen?
- Tulosveikkaus: 2-1.
Muut matsit
Tsekki vie ensimmäisten pelien perusteella. Tsekki ei ollut niin huono kuin numerot antoivat ymmärtää. Hyökkäsi pirteästi Bordeaux'n Plasilin johdolla. Boksissa tehokas, Gambrinus-liigan maalisieppo David Lafata voi myös yllättää. Tulosveikkaus 0-1 (Rosickyn kaukolaukauksella).
Tanska-Portugali, B-lohko 13.6. alkuilta
Morten Olsen tietää lääkkeet lusitaanien kaatamiseen, kuten EM-karsinnoissa nähtiin. Kuitenkin Portugali vakuutti Saksa-pelissä - tappiosta huolimatta. Esimerkiksi Coentrao ja Ronaldo pelasivat nätisti yhteen - joskus jopa puolikahteen - ja saivat luotua useita paikkoja. Jos pelintekijä Moutinho nousisi odotusten mukaiselle huipputasolle myös kansainvälisillä kentillä ja kärkeen löytyisi kunnon maaliruisku, Portugali olisi yksi mestarisuosikeista. Tulosveikkaus 1-2.
Espanja-Irlanti, C-lohko 14.6. ilta
Tiedossa maaliverkkojen venytystä. Tiki-taka-pum. Tulosveikkaus 4-0.
Ukraina-Ranska, D-lohko 15.6. alkuilta
Ranska saa kaivettua tehot esiin, niin kunnian kukko laulaa. Nasri pelaa itseään all starsiin... Tulosveikkaus 1-2.
~ FCC toimitus ~
3 kommenttia:
Lohko A:n toisella kierroksella nähtiin, miten pallonhallinta voikaan muuttua pelin aikana. Tsekki jyräsi Kreikan ensimmäisellä puoliajalla, mutta muuttui kuin toiseksi joukkueeksi Kreikan lisättyä kierroksia toisella puoliajalla. Itse asiassa Tsekki keskittyi vain viivyttämään peliä viimeisen vartin aikana. Venäjä puolestaan hallitsi Puolaa ensimmäisellä jaksolla (varsinkin ekan jakson lopulla), mutta oli aivan altavastaajana toisella jaksolla.
Tsekillä on taitava joukkue. Rosicky, Plasil, Jiracek ja Pilar pelaavat ajoittain todella näyttävää lyhytsyöttöpeliä. Voi voi, kun tuo Baros ei vaan saa mitään aikaan. Bilek: nyt Lafata tai Pekhart avaukseen! Tsekin oikea laitapakki, Theodor Gebre Selassie, pelaa itselleen sopimusta Keski-Eurooppaan. Nousi hienosti, mutta jaksoi myös puolustaa.
Venäjä oli kyllä pettymys. Tuntui, että se ei halunnut pitää palloa, vaan keskittyi vastaiskuihin. Kai Puolaa vastaan rahkeet riittäisivät kontrolliinkin? Saapa nähdä, miten Advocaatin/Zenitin taktiikka puree isompia maita vastaan. Parhaimmillaan Arshavin, Dzagoev ja Kershakov ovat loistavia vastaiskupelaajia. Puolaa vastaan Arshavin syyllistyi turhaan hidasteluun ja peippailuun.
FCC / S
Eilisissä DEN-POR ja NED-GER otteluissa kävi ilmi paitsi kuolemanlohkon luonne myös se, että Tango 12:een tarvitaan kaksi.
Juuttien ja lusitaanien kohtaaminen oli kaksijakoinen koitos, jossa Portugali oli niskan päällä Moutinhon, Nanin ja Postigan nostettua tasoaan avausottelusta. Suht'pirteästi ja yritteliäästhän POR pelasi Saksaakin vastaan, mutta nyt Madeira-pullon korkki aukesi.
Tanska ei puolestaan luovuttanut, vaan piti itsensä mukana pelissä taisteluasenteellaan, sinnikkyydellään sekä oikea-aikaisen Bendtnerin (heh, jauhoja Mikalle suuhun) ja yhä vahvemman keskikenttäpelinsä (mm. Kvist-Poulsen) ansiosta.
Portugali olisi voinut "naulata arkun" jo aiemmin ottaen huomioon 0-2 johto ja Ronaldon mahkut 1-3 maaliin. Hollantia vastaan sävelet ovat selvät, voitolla jatkoon - mahdollisesti tasurillakin, jos Tanska ei pese naapuriaan.
Hollannin otteet panevat palkallisenkin futisasiantuntijan suun ympyrälle - saati sitten meitä (ja Stefiä, jonka sydän on oranssi, mikä ei siis johdu heikosta verenkierrosta). Tulostaulun valossa Oranjesta saattoi tuntua, että tässähän tämä menee, ja eroa on vain maali tai silleen, mutta yksittäisistä hävityistä kaksinkamppailuista, toistuvista harhasyötöistä ja hassatuista maalipaikoista voitiin nähdä, että tästä ei tule lasta eikä sitä...toista. Kuten joku viisas (vai oliko se sittenkin Tami tai Sahlstedtin Kalle, lätkässä?) on joskus sanonut, maalin tappion kääntäminen maalin voitoksi on todella pitkä tie.
Gomez oli stara. Okeiokei. Hän oli oikea-aikainen ja ennen muuta kliininen. Auts, kylläpä käy kipeää kehua häntä, mutta otetaan nyt balsamiksi Mehmet Schollin huomio: "Jos Gomez tekisi enemmän töitä, hän tekisi enemmän maaleja. Hyökkääjän tulee auttaa joukkuetovereitaan. Välillä pelkäsin, että hän saa makuuhaavoja." Gomez on siis oikea-aikainen paitsi maalintekotilanteissa ja juuri niihin johtavassa liikkeessä - mutta myös oikea-aikainen siinä suhteessa, että hän pelaa vain maalipaikoissa. :)
Saksan muina onnistujina olivat kahden syötön "Sikatiikeri" (kiitos Jarmo pikakäännöksestäsi!), tasapainoinen ja pelottavan kova puolustuslinja, sekä peli peliltä ja puoliaika puoliajalta piristyvä Özil.
Lopuksi pari sanaa vielä meitä kaikkia ihmetyttävästä seikasta eli siitä, mikä hollantilaisten pelissä sitten mättää? Käynnistän keskustelun näillä kolmella teesillä:
>> Marwijkin "kansakunta ja Oranjen historia velvoittavat" -tyyppinen, ylisinnikäs 4-3-3 systeemi, jossa kukaan avainpelaajista ei enää seurajoukkueissaan pelaa. Oranjen pelitapa ei tule (enää) äidinmaidossa eikä Coffeeshopien tarjoiluissa. Maaotteluita on tällaiselle leimalliselle tyylille, joka poikkeaa pelaajien "arkityöstä", aivan liian vähän.
>> Jos tyhjästä on paha nyhjäistä, vaikeaa se tuntuu Marwijkille olevan myös ylitarjonnan kohdalla. Hän ei saa nippua pelaamaan eikä löydä kuumimpia pelaajia XI:een.
>> Nippu on käytännössä sama kuin kaksi vuotta sitten, jolloin NED eteni finaaliin asti. Tähän on helppo tuudittautua. Samalla unohdetaan kuitenkin se, että kaikki tuntevat systeemin (vrt. Löwin muutokset, joskin maltilliset). Lisäksi Sneijderillä kapellimestarina oli piiikkasen erilainen sarjakausi takana ja itseluottamus World Cupin aikaan.
>> Hollanti ei sitten kuitenkaan hitsaantunut joukkueeksi, tai ainakaan JOUKKUEeksi. Miksi? No siksi, koska joukkueen avainpelaajien ikärakenne on samassa haarukassa, ja homma menee piikikkääksi. En juurikaan tunne hollantilaista ihmistyyppiä, mutta aika mulkuilta he vaikuttavat, ainakin yksilökeskeiset kilpaurheilijat. Have your say...
FCC / m
C-lohkonkin voimasuhteet alkavat pikkuhiljaa muotoutua, ja Espanjakin on palannut normaaliin päiväjärjestykseen. Panosta on kuitenkin mukavasti viimeiselle kierrokselle, joka pelataan maanantaina.
Italian ja Kroatian kohtaamisessa mentiin tasatahtiin ja kaksijakoisesti, Italia oli terävämpi ekalla puoliajalla mutta antoi sitten siimaa ruutupaidoille. "Kockastit" ottivatkin homman haltuun toisella puoliajalla, ja hyvän työmoraalin omaava Manzukic pelasi tilanteen loppuun asti ja toi kroaatit tasoihin. Kroatia on turnauksen taistelevampia jengejä, joka ei luovuta kuin loppuvihellyksen koittaessa. Piskuisen kansan suonissa virtaa rankkoihin oloihin tottuneiden, niin vuorilta laskeutuneiden kuin meriltä tulleiden työmiesten veri. Kroatiaa on vaikeata voittaa, koska kansainvälisilläkään mittarilla puntaroituna varsinaista heikkoa lenkkiä ei ole.
Italia tarvitsee vielä jonkin loppusilauksen. Azzurrillakin on "tutto quello che si chiede", kaikki mitä voidaan pyytää mestaruustaisteluun, mutta viileä, vastustajille kylmiä väreitä tuottava kärkipari uupuu. Cassano on yritteliäs ja tuonut itsestään positiivisempiakin puolia esiin, myös ihmisenä. Mutta toivottavasti miehen kisat muistetaan muustakin kuin siitä, että hän on vasta peitonnut vakavan sairauden ja taistellut maajoukkueen avaukseen. Pirlo tarvitsee myös kaverin, eikö tuolta alakerrasta oikeasti löydy ketään keskuspuolustajaa - nyt puhutaan kuitenkin Italiasta, okei, uudesta, mutta kuitenkin. Chiellini-Bonucci ja De Rossi ankkuriksi, sanon minä, UGH! Tai sitten Marchision tulee nostaa tasoaan tai Montolivon tultava avaukseen. Myös laidoille tarvitaan vielä ratkaisuvoimaa, Giaccherini parantaa peli peliltä, mutta sinänsä yritteliään Maggion nopeus ei vain riitä - ei ainakaan Striniciä vastaan. Azzurrilla on täysi työ nostaa itsensä viiteen pinnaan irlantilaisten kustannuksella 3. kierroksella.
Espanja laittoi tikitakan soimaan, kuten ennakoimmekin. Vastassa oli pieniä vihreitä miehiä, jotka pitäytyivätkin kurinalaisesti pallon alla - mutta he eivät tehneet yhtään mitään siellä, ja jäivätkin lopulta paitsi Tango12:n myös jyrän alle. Trapattoni ei ole mikään "keila", vaan hän totesi lehdistötilaisuudessa, että kyllä heidän tulee nyt muuttaa systeemiä. No hyvä, että sitten seuraavassa pelissä. Tsiisös Kraistus, mikä ruudinkeksijä. Shay Givenistä ei sitten lopulta ollutkaan kannattelemaan rugby-jengiä, joka tosin näytti esimerkiksi Wardin johdolla pikkupojalta, joka pyörii kesämökin takapihan nurmikolla.
Espanja palautti tutun status quon omilla otteillaan. Jordi Alba on miellyttävä uudempi tuttavuus, aktiivisempi kuin Arbeloa. Xavi vaikuttaa vähän väsyneeltä, mutta eiköhän hänkin innostu kunnolla, kun tosi pelit alkavat. Niihin Espanja on vahvasti menossa, vieläpä lohkovoittajana. Kroatia-peli lupailee hienoa ottelua. Niin, sitten on vielä Iniesta ja Silva, joiden tehokkuus jää välillä sinänsä näyttävän tsuppailun varjoon, mutta joilla on huikea potentiaali ratkaista peliä - kuten Silva eilen näyttikin. Xabi Alonso on maailman monipuolisimpia keskikenttäpelaajia, ja on vakuuttanut erityisesti pallonriistoillaan. Kärjestä löytyy edelleen yksi maailman TOP10 -hyökkääjistä. Bienvenido de vuelta! Cescin vire on ilahduttanut myös, komea maali eilen. Jos Iniesta ei tuosta terävöidy, voisi Fabregasin nostaa avaukseenkin, mutta super-sub osastoahan hän jo on.
~ FCC / m ~
Lähetä kommentti