lauantai 4. kesäkuuta 2016

Harmaita collareita vai mustia kalsareita?

Perjantaina 10.6. liikahtaa avauspotku jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuissa Stade de France -stadionilla, Pariisista pohjoiseen. Romania haastaa kisaisäntä Ranskan. Tiistaihin 14.6. mennessä olemme saaneet nauttia kahdestatoista toinen toistaan jännittävämmästä ottelusta avauskierroksella. Avauskierroksella kohtaavat muun muassa Belgia ja Italia lohkossa E. Toiselta kierrokselta helminä voidaan pitää Englannin ja Walesin hegemoniaottelua lohkossa B ja lohkon C mittelöä Saksan ja Puolan kesken.

Ottelukaavio EURO2016.
Alkulohkot päättyvät keskiviikkona 22.6., ja ratkaisevalta kierrokselta voisi poimia vaikkapa Ruotsin ja Belgian kohtaamisen lohkossa E. Kuudessa lohkossa paikasta auringossa taistelee kaikkiaan 24 maajoukkuetta, laajin kattaus koskaan. Jatkopelien ennakoinnista ja etukäteen laskelmoinnista vaikeaa tekee se, että jatkoon pääsee myös neljä parasta lohkokolmosta. 10.7. asti ei tarvitse siis miettiä, kuinka viettäisi kesäaikaa.

Isot isottelevat
Paperilla pelattuna on helppoa nähdä joukkueissa kolmen kerroksen väkeä. On suuret ja mahtavat, joilta odotetaan aina vähintään semifinaalipaikkaa - puolustava maailmanmestari Saksa, jo kolmatta perättäistä EM-kultaa hakeva Espanja, isäntämaa Ranska, futiksen emämaa Englanti sekä viime kisojen finalisti Italia. Kovasti tähän porukkaan on tunkemassa FIFA-rankingin kakkonen, Belgia.

Keskikastiin kuuluvat sellaiset maajoukkueet, joilla on minkä tahansa suurmaan avaukseen mahtuvia huippupelaajia, mutta joiden materiaalin leveys tai jokin keskeinen pelillinen osa-alue jättää toivomisen varaa. Näitä ovat esimerkiksi kovan kaliiberin keskikentillä varustetut Kroatia ja Ukraina, superhyökkääjillä, à la Lewandowski ja Zlatan, kyllästetty Puola ja Ruotsi sekä CR7:n kipparoima Portugali. Jos kaikki natsaa, niin näistä ei kuitenkaan koskaan tiedä, vaikka ne etenisivät "päätyyn" asti.

Mustia hevosia
Myös Itävaltaa voidaan pitää tällaisena mustana hevosena - kiitos jo valmiiksi all starsiin nimettävän David Alaban ja kolossimaisen kärkipelaajan, Marco Jankon, joka johdatti Baselin Sveitsin mestariksi kuudellatoista osumallaan ja Itävallan EM-karkeloihin seitsemällä karsintamaalillaan. Myös Islanti pelasi poikkeukselliset karsinnat jättäen taakseen muun muassa Hollannin. Saagalle soisi jatkoa, ja sen puolesta puhuvat myös Lagerbäckin aikaansaama hyvä joukkuehenki sekä Sigurdssonin ja Sigthórssonin kaltaiset taiturit. Vielä tähän kastiin tyrkyllä olisi Slovakia, joka voitti karsinnoissa Espanjan ja harjoituspelissä Saksan. Slovakkien peliä pyörittävät Serie A:n Napolissa kantaviin voimiin kuuluva Marek Hamsik ja toisen laidan Vladimír Weiss, puolustuslinjaa johtaa Liverpoolin Skrtel.

Selvää on, että jos jokin ensiksi mainituista jäteistä Delaunay-pokaalin vie, tulos on odotetun kaltainen sekä kisat jopa vaarallisen tylsänpuoleiset - harmaat kuin Kiralyn, Unkarin legendaarisen maalivahdin, kollarit. Niin, Unkari. Unkari kuuluu alimpaan kategoriaan esimerkiksi ensikertalaisen Albanian, vaisun Tsekin, tasapaksun Venäjän ja Romanian kanssa. Mutta tämä kaikki siis vain paperilla - tässä vaiheessa kesäkuuta! Ennakoituihin avauskokoonpanoihin voi paneutua täällä.

Olisihan se villiä, jos semifinaaleissa kohtaisivat toisensa Puola, Kroatia, Ruotsi ja Islanti. Tai sekin, että edes jokin noista yltäisi final fouriin. Maajoukkuejalkapallo ja arvoturnaukset ovat luonteeltaan sellaisia, että suurten suuruus ja pienten pienuus aika ajoin sekoittuu ja nyrjähtelee. Kovia pelaajia kovista sarjoista on toki mukana, mutta se, miten joukkueet hitsautuvat yhteen nopeassa ajassa, ratkaisee pitkälti menestyjät tavallisista pulliaisista. Joukkuhenki ei synny on/off-kytkimellä, kun otetaan huomioon sekin, että monet maajoukkuekaverit ovat verivihollisia seura- ja sarjatasolla.

Tilastoista fetissejään ammentavat voivat laskea tarkastikin sitä tosiasiaa, että Tanskan yllätyskannua 1992 seurasi kahdentoista vuoden tauon jälkeen Kreikan yllätysmestaruus vuonna 2004. Portugalin ikimuistoisesta illasta tulee kuluneeksi tänä kesänä samaiset kaksitoista vuotta. Lisäksi jos Leicester Cityn Valioliigamestaruuteen uskoneilta kysyttäisiin, niin...

FC Culturen viralliset mestariveikkaukset osuvat:
  • Espanjaan, joka on hävinnyt EM-kisoissa viimeksi vuonna 2004;
  • Saksaan, joka voi hyvinkin tehdä "Ranskat" ja voittaa mantereensa mestaruuden maailmanmestaruuden päälle; sekä
  • Englantiin, jolla on sopiva miksaus nuoruutta, kokemusta, nälkää ja huippuosaamista sekä moneen huippumaahan verrattuna paremmat - ja ennen kaikkea terveinä olevat - puolustajat ja kärkimiehet.
FC Culturen viralliset mustat hevoset ovat: Ruotsi, Islanti, Belgia ja Puola.

FC Culturen papereissa maaliseppoina häärivät: Vardy, Kane, Lewandowski, Zlatan ja joko Lukaku TAI CR7 [näillä näkymin F1 (Por) vs. E2 [Bel] ekalla pudotuspelikierroksella...).

"What the vlog?"
EM-lohkoihin pureudumme huomisesta alkaen tarkemmin ensimmäistä kertaa FC Culturen historiassa videoblogeissamme. Vloggausvastuut olemme jakaneet niin, että Stefan katsastaa lohkot A:sta C:hen ja Mika niputtaa sen, miten tulee käymään alkulohkoissa D, E ja F. Esimakua ei kannata hakea täältä...

Koettakaa kestää! Muistakaa osallistua! Vieraskynätarjouksia otamme edelleen vastaan!

~ FCC-toimitus ~

Ei kommentteja: