keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Silmäys Euroopan kärkisarjoihin

Eletään syyskuuta ja eurooppalaiset huippusarjat ovat pyörähtäneet käyntiin. On tilannekatsauksen aika. Seuraavassa heitämme muutamia ajatuksia Valioliigan, Bundesliigan, Ligue 1:n [li:g'ä:n], La Ligan ja Serie A:n alkukiemuroista.

Valioliigassa tuttua ja vierasta

Neljä kierrosta on takana, ja sarjakärjessä ovat odotetusti pariin täsmähankintaan (mm. valmentaja ja laituri) tyytynyt Chelsea, sekä tasapelikammonsa ensiaskelillaan väistänyt Tottenham. Kolmas puhtaan pelin joukkue on kohusatsaaja Manchester City, joka on neljäntenä, juuri ennen naapuriseura Unitedia. Alkukauden positiivisesta yllätyksestä Englannin liigassa ovat vastanneet vahvana kotijenginä tunnettu vessanpönttökaupungin Stoke, keskikastissa Everton - ja ManU -kotivoittojensa turvin keikkuva sarjanousija Burnley, sekä Darren Bentin kaapannut Sunderland, jonka kapteenina on onnistunut Marseille-taustainen Lorik Cana.

Neu-Star Sami

Leverkusen is back. Kiitos Kiesling - Derdiyok -kärkiparin, sekä suomalaistorni Hyypiän. Sami on tuonut lääketehtaan poikien takalinjoille Ramelow-Nowotny:maista varmuutta ja luottamusta, mikä voi tuoda muutoksen Neverkusen -haukkumanimeen... Hampurilaiset ja mestareiden tekijä Magathin luotsaama Schalke ovat alkukauden perusteella kovimmat haastajat, kunnes Bayern München päättää herätä Robbenin johdolla. Saldo on lupaava myös tappiottomilla Herthalla ja Volkkarimiehillä.

Girondins jatkaa siitä, mihin jäi

Laurent Blancin Bordeaux vaikuttaisi olevan valmis rakentamaan 2000-luvun ranskalaisen futisimperiumin nro II. Lyon tosin kärkkyy kompensaatiota viime kauden hairahdukselleen, eikä Marseillekaan ole poissa laskuista. ALkukauden kiinnostavimmat pelaajat ovat Lyonin ex-portolainen Lisandro, joka on saanut kaikki unohtamaan Karim Benzeman...kuka ihmeen Benzema?!, sekä Bordeaux'n kaikki kaikessa, Yoann Gourcuff. Ligue 1:ssä on vielä kuusi joukkuetta ilman tappiota, ja varmasti myös tänä vuonna on luvassa jännitystä loppukevääseen asti.

Los Blancos vs. La Blaugrana

Uusi kausi, sama asetelma. Espanjan La Ligassa tuntuu kiinnostavan ja menestyvän kaksi seuraa, Real Madrid ja FC Barcelona, jotka ovat jälleen haalineet kourallisen-toista staroja "to do the job". Potentiaalisimmat haastajat tälle poliittishistoriallisestikin latautuneelle parille saattavat tulla Madridin työläiskaupunginosista, Atletin, muodossa, tai luoteisrannikon Galiciasta, Deportivo La Corunan ominaisuudessa. Kierroksia on takana vasta yksi, joten tämän sarjan käänteisiin palattaneen. Se on kuitenkin jo varmaa, että moni futisromantikko odottaa valkopaitojen mahalaskua, jotta varmasti jokainen tuhlattu euro vääntyisi haavoissa...

Kuka pysäyttäisi Interin?

Tylsänpuoleiseksi tuntuu kääntyvän myös Serie A, jonka sijoitusveikkaukset ovat pitkälti olleet luettavissa edellisen kauden lopputilanteesta. Internazionale on käärinyt neljä kannua putkeen, mutta ehkäpä juuri tällä kaudella voittajaksi marssii joku toinen. Italian Serie A:ta on taputeltu vasta kaksi kierrosta, mutta nyt on jo selvää, että tämä kausi on kiharainen kuin Angelon rintakarva. Lazio, Fiorentina, Sampdoria ja Napoli ovat vahvistuneet, ja italialaisporukat ovat joka tapauksessa kovia kotijengejä. AC Milan, Juve ja AS Roma eivät ole saletisti Interin päähaastajia enää, ainoita ainakaan.


~ FCC ~

PS Pian on jälleen luvassa futispaloja Etelä-Amerikasta, tällä kertaa länsirannikolta...

1 kommentti:

Teemu P kirjoitti...

Voisin kommentoida tuohon kuukauden kysymykseen tv-oikeuksien myynnistä sen verran että ilmaista ammattijalkapalloa ei ole. Kysymys on vain siitä rahoitetaanko tv:stä tuleva kattaus mainoksilla, kanavamaksuilla, tai YLE-verolla.

Selkeästi suurimpien liigojen ja otteluiden oikeudet ovat sen hintaisia että niitä ei suomessa mainoseuroilla rahoiteta. Vaihtoehdoiksi jäävät siis kanavamaksut tai YLE-vero.

Jalkapallon katsojajoukko Suomessa on kuitenkin niin rajallinen että on vaikea perustella YLE-veron tuoton käyttämistä suurissa määrin jalkapallosarjojen oikeuksien ostoon (tosin aika vaikea on YLE:n "yleishyödyllistä" toimintaa nykyisessä muodossa muutenkaan perustella). Jos koko suomen kansa halua maksaa tätä lystiä, niin vaihtoehdoksi jäävät kanavamaksut.

Tällä hetkellä maksu-tv puolella on todella hyvä tilanne. Canal+ näyttää uskomattoman määrän jalkapalloa eri sarjoista ja kilpailuista. 24€/30€/kk koko paketista on mielestäni kohtuullinen hinta. Toivoa vain sopii että tulevaisuudessa maksu-tv-kanavat eivät ala kilpailemaan tällä saralla niin että eri sarjat ajautuisivat eri kanaville. Canal+:an hinta ei nimittäin varmasti laskisi vaikka tarjonta vähentyisikin...